Az elmúlt évtizedekben a világ leghíresebb koncertszínpadain lépett fel, a közelmúltban a Stockholm Culture Awards Alapítvány díját vehette át.Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművésszel az új fejlesztésű csodazongoráról, a magyar innovációról beszélgettünk, valamint arról, hogy zongoraművészként a zenén keresztül azt a kultúrát és azt a keresztény értékrendet is közvetíti, amelyben a komolyzene megszületett. És bár itthon ez még a hétköznapok része, számos nyugat-európai városban mindez már szinte kuriózumnak számít.

– A társadalom hozzáállása és a hangulat ugyanis elvadultan szabadelvű, a szó rossz értelmében, hogy ha valaki kimegy a színpadra, és zongoraművészként egy határozott értékrendet képvisel, akkor az majdnem idegennek hat a jelenlegi kulturális közegben – hangsúlyozta Bogányi Gergely lapunknak adott interjújában.

A beszélgetésből ugyanakkor az is kiderül, mi lehet Magyarország felemelkedésének egyik stabil pontja, miben áll kultúránk erőssége, illetve művészként mi számára a legnagyobb inspiráció.

Bővebben lapunk április 18-i számában – további cikkeinkről itt olvashat.