Fotó: shutterstock, illusztráció

Szeptember 9-én, szombaton, 10 és 22 óra között évadnyitó utcabállal várja a közönséget a József Attila Színház. Az érdeklődők ingyenes programok keretében ismerhetik a színház tereit, művészeit, ízelítő hallható majd a teátrum zenés produkcióiból, lesz irodalmi kávéház, kulisszajárás, beszélgetések, mesekvíz, kézműves foglalkozás, aszfaltrajz-verseny.

E napon a színház ad otthont a magyar sakk napjának is: a Magyar Sakkszövetség rendezésében a sakkozáshoz kapcsolódó filmvetítésekre, előadásokra, családi, illetve színész–újságíró sakkmérkőzésekre kerül sor. Az estét a Pankastic! zenekar Csavard fel a szöveget! című koncertje zárja, amelyen Lackfi János és Vörös István megzenésített versei hallhatók.

A korábbi években megszokott módon a szeptember 16-i Színházak éjszakája programsorozatában szintén részt vesz a József Attila Színház: a stúdióban új bemutató lesz Fehér Anna és Pikali Gerda előadásában, Schlanger András rendezésében, élőzenei kísérettel, míg a nagyszínpadon a békéscsabai Jókai Színház vendégjátékaként Örkény István Macskajáték című tragikomédiája kerül színre. A nap folyamán filmbemutatón, akadálymentes színházi produkción, kulisszajáráson, árverésen, és a színház kávézójának hivatalon megnyitóján is részt vehetnek a látogatók.

Az előadásokat tekintve a repertoáron maradó darabok mellett a következő évadban a nagyszínpadon öt, a stúdióban három bemutatót tartanak Angyalföldön, a fiatalok számára indított beavató színházi programsorozat pedig kiegészül egy újabb produkcióval. Az augusztus végi társulati üléssel egy időben kezdődtek meg az évad szeptember 30-i első nagyszínpadi premierje, a Légy jó mindhalálig című musical próbái: Móricz Zsigmond regényének zenés színpadi változatát Hargitai Iván rendezi, a főbb szerepeket Ömböli Pál, Ujréti László, Fila Balázs, Fekete Réka Thália, Korponay Zsófia és Vaszkó Bence alakítja. Ezt követi a Böhm György által színpadra állított Csókos asszony című operett, novemberben a Csiszár Imre dirigálta Filuména házassága, majd decemberben egy rendhagyó történelmi revü, a Lucifer show Verebes Istvántól. Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója a Telihay Péter rendezte Anna Karenina lesz.

Közben a Gaál Erzsébet Stúdióban Victor Haim Nők. Játszmák. Rivaldafény. című „olvasópróbáját”, A nő és még a férfi is című előadásban újra a színpadra lépő Rékasi Károlyra és A pillangók szabadok című romantikus vígjátékra számíthatnak a nézők, a Quintus Konrád koordinálta beavató színházi előadások sora pedig a János vitéz című produkcióval bővül.

A több éve folyó felújítási és korszerűsítési munkálatok ugyancsak folytatódnak: szeptember végéig megújul az épület teljes homlokzata, befejeződik a díszletraktár korszerűsítése, a stúdiószínpad szellőzésének modernizálása, szeptember elején pedig JASZ Café néven megnyílik a teátrum kb. ötven fő befogadására képes kávézója. Utóbbiban kisebb előadások mellett helyet kapnak régi fotók, előadásplakátok és színházi kellékek, ereklyék is.

farkas