Világzenei ranglistával és BBC-s élő adással hangol a Cimbaliband legújabb produkciójára, az április 3-án debütáló Balkán Projektre.

Március hónapban a Cimbaliband az egyedüli magyar zenekar, melynek kiadványa, több ezer lemez közül, felkerült a világzenei szakemberek által válogatott World Music Chart TOP20 listára.

– Ötventagú zsűri, köztük világzenei szaklapok szerkesztői, rádiósok, zenekritikusok, válogatja ki a világ számos pontjáról beérkező körülbelül kétezer lemez közül azokat, amelyek felkerülnek az adott hónap legjobb húsz albuma köz. Meglepetésként ért minket, hogy a Cimbaliband Recycle lemeze nemzetközi siker lett, hiszen ez inkább bulizós zene: az X-faktoros Danics Dóra vendégszereplésével készült korongot elsősorban a hazai közönségnek szántuk – meséli Unger Balázs, a zenekar vezetője, aki szerint hatalmas a világzenei kínálat, főleg afrikai kiadványokból. Bár a Recycle sikere sem egyedülálló a zenekar történetében, korábban a Moldva című autentikus albumuk a nyolcadik helyre futott be ugyanezen a listán. 

–  Danics Dóra az új Balkán Projekt című műsorunk vendégszereplője lesz, hamarosan közös turnéra indulunk Angliába, ahol a Cseh Tamás Program támogatásával négy koncertet adunk angol és magyar közönségnek. A koncertsorozat kiemelkedő eseménye lesz a BBC3 rádió In Tune című műsora, ahol élőben játszunk. Ennek előzménye egy korábbi angliai koncert volt, ahol a BBC Filharmonikusokkal léptem fel egy közös hangversenyen. Talán ennek is köszönhető, hogy a BBC3 rádió meghívta a zenekarunkat egy fellépésre – mondja Unger Balázs.

Az angliai turné alkalmával több új dal is elhangzik a banda eddigi legnagyobb szabású műsorából, a Balkan Projektből: ennek ősbemutatója április 9-én, vasárnap este lesz, a gödöllői Művészetek Háza színháztermében.

– A Balkán Projekt kezdetei még 2006 idejére, a zenekar alapításának idejére vezethetők vissza, a balkáni zene bűvöletében alakult ugyanis a zenekar. Most e projekt keretében visszatérünk e zenei világhoz. A koncert egy vérpezsdítő, kezeket-lábakat megmozgató zenei élmény lesz, természetesen a cimbalommal a fókuszban – ígéri a zenekarvezető, aki szerint a produkciót az egyébként délszláv gyökerekkel rendelkező Danics Dóra vendégszereplése mellett még hitelesebbé teszi Barity Zorán délszláv harmonika-virtuóz és Bede Péter, a Fanfara Complexa szaxofonosának részvétele. Mandula Éva grafikusművész különleges, a Balkán hangulatát megidéző vetítéssel készül az előadásra. A zenészeket pedig a Romani Design csapata öltözteti fel majd, a műsorba illő hangulatú kiegészítőkkel.

Szentei Anna