Az eltelt 78 év alatt két nagy fordulópont volt az intézmény életében: 1945 után szakszervezeti fenntartású művelődési otthon (később művelődési központ) lett, majd a rendszerváltozáskor művelődési alapítvány.

Három alapítója az akkortájt szétdarabolt régi Magyar Posta három nagy utódvállalata: a Magyar Posta Vállalat, a Matáv és az Antenna Hungária lett. Az épületet magát a rendszerváltozást környező években teljesen felújították, a palota visszakapta régi fényét és eleganciáját.

A Benczúr Ház – Postás Művelődési Központ jelenleg három alapintézményből áll. Részei: a – jogelődjeivel együtt – 1921-től működő művelődési ház, az 1902-ben alapított zeneiskola és az 1946-ban az egyesületek könyvállományaiból létrehozott központi könyvtár. A szűkebb értelemben vett Benczúr Ház manapság főként zenei rendezvényeiről ismert, kiemelkedőek fesztiváljai, tehetségkutató versenyei, a Benczúr-kerti esték nyári szabadtéri koncertsorozatai és a fiatalok körében nagyon népszerű Benczúr klub élőzenés estjei. De több évtizedes múltra tekint vissza az itt folyó képzőművészeti tehetségfejlesztés és a társastáncoktatás is.

Az Erkel Ferenc Zeneiskola a klasszikus képzésen túl 1965 óta a hazai jazzoktatás fellegvára, jazz-szakközépiskolája 2005-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakának gyakorló helye.

A 85.000 kötetes központi könyvtár a ház látogatóit kiszolgáló klubkönyvtáron kívül még 29 letéti könyvtárat is üzemeltet. Az alapító okirat szerint az intézmény nyitott: kerületi, budapesti esetenként pedig országos hatáskörű kulturális tevékenységet folytat. Megjegyzendő, hogy a VI. kerületben ez az egyetlen művelődési ház.

Az alapítványi formában működő művelődési központ végzetét alapvetően az okozhatja, hogy nem az alapításkor letett törzstőke hozadékából gazdálkodhat – hiszen a törzstőkének nevezett 1 millió forint már 1990-ben is csak kvázi törzstőkének számított – hanem az alapítók által évente megítélt támogatásból. Így kiszolgáltatottá vált az alapítók támogatási hajlandóságának. A két – időközben külföldi kézbe került – vállalat már meg is vonta a dotációt: 2002-ben a Matáv (ma Magyar Telecom Nyrt.), 2005-ben az Antenna Hungária. Most pedig – a jelenleg még magyar állami tulajdonban lévő – Magyar Posta Zrt. jelentette be a támogatás megvonását. Idén augusztus elsejétől tehát alapítványi hozzájárulás nélkül marad az intézmény.

Az persze sejthető, hogy az alapítvány ellehetetlenítése mögött privatizációs szándék állhat, hiszen az épület túl szép és túl értékes. No meg ki hiheti azt el, hogy három ilyen nagyvállalat nem képes költségvetéséből kigazdálkodni összesen mintegy 60 millió Forintot évente, ami a Ház életben tartásához – a saját bevétellel kiegészülve – szűken ugyan, de elég lenne? Ez az összeg még 30%-kal csökken is, hiszen a Benczúr Ház közhasznú alapítványként működik, s így az adományozó ezt leírhatja az adójából.

Az egyik kérdés az, van-e joga a hajdani elődök fillérjeiből és szellemi apportjából létrehozott nagy múltú kulturális intézményt két gazdag külföldi tulajdonosnak és egy állami nagyvállalatnak pillanatnyi – egyébként vállalati mércével mérve csekély – anyagi haszon miatt elkótyavetyélni. Ha az erkölcsöt, az igazságosságot vesszük alapul, akkor természetesen nincs, de ha a mai jogrendszert, akkor úgy tűnik van: elég az Andrássy úti palotákra, a postapalotára, a kórházakra, a Lipótra, az ügető pályára és még ki tudja hány épített és természeti értékünkre gondolnunk, amitől minden következmény nélkül megfosztattunk és megfosztatunk.

A másik, jelenleg élet-halált jelentő kérdés pedig az, van-e ennek az országnak a pénzügyi elitjében – például a száz leggazdagabb magyar között – legalább egy ember, aki – hasonlóan az igazi Reformkor nagyjaihoz – anyagi támogatásával megmentené ezt az intézményt a jelennek és a jövőnek, a magyar kultúrának

– legalább addig, amíg lesz végre a kultúrának nagyobb jelentőséget biztosító társadalmi környezet.

Tőle kérünk segítséget, mi az aláírók, s rajtunk kívül mindenki, akinek ez az intézmény sokat jelent.

Kórósi Jolán

zenei referens

Segítségét köszönjük!

Ha támogatja felhívásunkat, kérem küldje el nevét és foglalkozásását a benczurklub@gmail.com címre!