Hirdetés

Szűcs Máté és Takács-Nagy Gábor, a kamarazenei élet két kiválósága október 15-én és 16-án ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Budapest Páva utcai székházában:

  • október 15-én 15.30 és 18.50 között Takács-Nagy Gábor,
  • míg október 16-án 9.30 és 12.50 között Szűcs Máté

foglalkozik a Zeneakadémia növendékeiből kiválasztott három-három kamaracsoporttal, a Concerto Budapest Páva utcai székházában.

– Mindent meg kell tennünk, hogy a fiatal tehetségek minél több aspektusból találkozhassanak a zenével. A Concertóhoz rendszeresen érkeznek világsztár szólisták, és úgy gondoltam, érdemes volna az ő tudásuk egy részét átadni a fiataloknak. Ne csak arról szóljon e művészek magyarországi jelenléte, hogy egy versenyművet fantasztikusan eljátszanak, hanem inspirálják a fiatalokat a tanításon keresztül – mondja Keller András, aki sokéves zenekari és oktatói tapasztalata alapján álmodta meg a Concerto Mesteriskolát.

A 2024 tavaszán elindított, rendkívüli népszerűségnek örvendő programsorozat a 2024/25-ös évadban is folytatódik. A kurzusok minden alkalommal telt házasak, a kurzust látogatók jelentős része – több mint fele – növendék vagy tanár, az alapfokú zeneoktatástól egészen a felsőoktatásig képviseltetve magukat. Az érdeklődők nagy száma igazolja, hogy a kiegészítő képzésekre valóban szükség van, s kirajzolódik, hogy a zenekarhoz érkező világsztárok mennyire elkötelezetten sorakoznak fel a Keller András számára kiemelt fontosságú ügy, a magyar muzsikusnövendékek továbbképzése mögött. A szabadegyetemi programsorozat nemcsak a szakmai közönség (leendő vagy már gyakorló zenészek), hanem regisztrációt követően a kurzus iránt érdeklődő zenebarátok számára is ingyenesen látogathatók. Jelentkezni a regisztacio@concertobudapest.hu e-mail címen lehet.

Korábban írtuk

A kurzusokkal egyidőben a Concerto Budapestben belső kamarazenei képzés is zajlik. A zenekar tagjainak lehetősége nyílik különböző műveket Keller András, Szűcs Máté és Takács-Nagy Gábor mentorálásával kidolgozni, melyeket aztán október végén a Mozart Planet koncertek égisze alatt idősotthonokba, kórházakba és közösségi házakba szervezett jótékonysági koncertek keretében játszanak majd el, hogy szépséget és örömöt ajándékozzanak előadásukkal. – A zene a legnagyobb adomány, az érzéseket nyelvi korlátok nélkül közvetíti, és nehézségek idején a lelki egészségünk megóvásában még nagyobb szerepet játszik – fogalmaz a sorozatról Keller András, az együttes Kossuth-díjas zeneigazgatója. A jótékonysági kamarakoncertekkel kapcsolatban Devich Gábor, a Concerto Budapest főigazgatója hozzáteszi, büszke a Concerto Budapest muzsikusaira, akik önként jelentkezve koncerteznek. A zenészek szívből játszanak, és az őket fogadó közösségek szeretete nekik is lelki feltöltődést nyújt, hiszen ahogy Pablo Casals is vallotta: „a zene vigasztalás, magasrendű öröm minden ember számára”.