Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu
Hirdetés

Ez az Öreg – a „mi” Öregünk – nem más, mint Stefka István, akinek kalandos, fordulatokkal teli életútját dolgozta fel portréfilm formájában László Petra.

Stefka István élete tipikus rendszerváltásbeli történet: egyszer fent, egyszer lent. Osztályidegenként kezdte, halmozottan hátrányos helyzetből verekedte fel magát a rendszerváltás utáni televízió egyik legfontosabb pozíciójába, ahonnan aztán hatalmasat is lehet esni: a baloldali fordulat után munkanélküliként, majd kocsmárosként teltek hétköznapjai. Az Öreg azonban mindig talpra tudott állni, rá különösen érvényes a mondás: „nincs lehetetlen, csak tehetetlen”. A film nem csupán Stefka Istvánt mutatja be, hanem több megszólalón keresztül (Alexa Károly, Boross Péter, Bencsik András, Huth Gergely és mások) megismerhetjük a rendszerváltás, a médiaháború történetét is.

A filmbemutatón természetesen jelen lesz „az Öreg”, azaz Stefka István is, majd „Túléltük hát, bár igénybe vett” címmel pódiumvitát tartanak a Kádár-korról és a túlélés / etikus érvényesülés kérdésköréről Selmeczi Gabriellával (a budaörsi Fidesz alapítójával), Alexa Károly irodalomtörténésszel és Horváth Attila alkotmánybíróval. A rendezvény látogatása ingyenes.