A rendezvény kezdeményezője Szentessy Lászlóné, aki korábban a Magyary Zoltán Művelődési Központ igazgatója volt. Egy nagy látogatottságú, sikeres barokk virágkötészeti fesztivál és kiállítás kapcsán jött a Víz, zene, virág fesztivál ötlete 1994-ben. Kezdetben a központ munkatársai végezték a szervezési feladatokat. Az évek során, ahogy a látogatók száma nőtt, úgy lett több a feladat, ezért egyre több civil szervezet kapcsolódott be a munkálatokba.

Június utolsó hétvégéjén az Öreg-tó környéke megtelik élettel. A Tatai Várból varázslatos panoráma nyílik a tavat körülölelő hegyekre, az Öreg-tóra, a műemléképületek sokaságára. A város szívében ez a hely a nyugalom szigete. A hatalmas platánok alatt kirakodóvásár, hazai kézműves termékek, koncertek, gyermek- és sportprogramok, kiállítások sokasága várja a látogatókat.

A sok munka és tanulás után a családok együtt ünnepelhetik a tanév végét, jelentősebb anyagi ráfordítás nélkül változatos programokon vehetnek részt. A szervezők fontosnak tartják, hogy a kulturális feltöltődés minél több ember számára elérhető legyen, így a tizennégy év alatti gyermekek, az előre regisztrált nagycsaládosok ingyenesen látogathatják a rendezvényt, Tata-kártyával félárú belépőjegyet válthatnak a látogatók.

– A közös élmények erősítik a családi kötelékeket, de ez az a terület, amelyre a mai felgyorsult, rohanó világunkban a kötelesség teljesítése és az anyagi javak hajszolása miatt gyakran már nem tudunk elég hangsúlyt fektetni. A Víz, zene, virág fesztivál olyan rendezvény, melynek programja célzottan a családok lelki, szellemi feltöltődésére irányul, hogy a vakációt egy szép közös élménnyel tudjuk kezdeni – mondta Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE főtitkára.

A háromnapos rendezvény ideje alatt a fesztiválbelépővel az összes tatai múzeum ingyen látogatható. Számos időszaki kiállítás is színesíti a programot, mint például Albert Marianna és Megyer Éva virágkötő mesterek „LélekMesélők” című virágkiállítása a török kori átjáróban, a KOGART grafikai kiállítása a Tatai Vár Kuny Domokos Múzeumában.

Michl József, Tata polgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy ez a fesztivál a családok ünnepe, és felnő egy olyan generáció, amelynek már természetes, hogy van Víz, zene, virág fesztivál. A testvérvárosi kapcsolatokat is szorosabbra fűzi. Tata idén elnyerte a legeurópaibb városnak járó Európa Díjat, melyet a strasbourgi Európa Tanács adományozott.

A Magyar Virágkötészeti Kupa összetett versenyén az aranyérmét Strassz A. Ciri nyerte. A virágkötők térkompozíciót, menyasszonyi csokrot, kézben kötött csokrot készítettek és meglepetés feladatként antik kályhákat díszítettek. Az Esterházy-kastélyban az eredményhirdetés után mindenki megtekinthette a különleges alkotásokat, melyek a fesztivál három napján várják a látogatókat.

A kompozíciók témája minden évben valami aktualitáshoz kötődik. Idén ünnepeljük Verdi születésének kétszázadik évfordulóját, így a virágkötő mesterek az operák világából merítettek ihletet alkotásaikhoz. Az idő javulásával párhuzamosan nőtt a fesztiválozó kedv. Ahogy letelt a munkaidő, egyre többen látogattak ki a rendezvény helyszínére, a zenekarok nagy népszerűségnek örvendenek, egy rövid időre mindenki megfeledkezik a problémákról és élvezi a zöldellő tájat, a vizet, a magyar ízeket, borokat és a szárnyaló dallamokat. A gyermekeket kreatív sátor, játékok, koncertek, mesés előadások, jóga, móka, hinta, pónifogat, Alma zenekar, Levente Péter szórakoztatja. A Pirinyó sátorban a legkisebbekre is gondoltak pelenkázó, babaszőnyeg, szoptatósarok, pihenősarok várja a babákat és a mamákat.

A tópart három napra a gyermekek paradicsomává válik. A zenés programok között van pop, rock, klasszikus, népzene, orientális zene. A világzenei tábor gyermekei is egyedi hangvételű koncertet adtak. A hazai zenei élet meghatározó alakjai léptek fel, mint például Deák Bill Gyula, Charlie, Herczku Ágnes, Tankcsapda, Boban&Marko Markovic Orchestra, Balkan Fanatic, Zagar, Keresztes Ildikó.

A szervezők tapasztalatai azt mutatják, hogy van igény a hazai zenekarokra. A vízen evezős regatta, sárkányhajóverseny, vitorlásverseny. Az est árnyait a hagyománnyá vált vízikarnevál lampionjai világítják meg, a hangulat fokozásáról tűzijáték gondoskodik. Már-már hagyománnyá vált, hogy Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok, a „Repülő Ászok Világbajnoka”, ötszörös Guinness-rekorder bravúros mutatványait csodálhatjuk. A trikolór színeibe öltöztetett gépével igazi magyaros virtussal manőverezett a tó felett.

Csaplár Lilla