Jeles művészekkel, kiemelkedő alkotókkal erősíti művészeti vezetését a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE), a művészeti vezetői poszt feladatait augusztus 1-jétől Volf Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas érdemes művész, főiskolai docens, címzetes főiskolai tanár látja el. Az új művészeti vezető képzettsége, szakmai múltja, kiemelkedő művészi tapasztalata lehetővé teszi a korábbi rektorok – Kun Zsuzsa, Dózsa Imre, ifj. Nagy Zoltán, Szakály György – által képviselt értékközpontú szemlélet folytatását. Volf Katalin művészeti vezetői tevékenységének első időszakát Szakály György rektorhelyettessel karöltve végzi.

Fotó: MTE, szerk.

A művészeti vezető feladata egyebek mellett, hogy meghatározza az intézmény táncművészképzésének fő irányvonalát, többek közt, hogy az MTE a régióban vezető szerepet töltsön be, bővítse a kapcsolatokat a hasonló felsőfokú intézményekkel, a hazai és vezető európai társulatokkal, szélesítve a fiatal táncművészek elhelyezkedési lehetőségeit, illetve segítse, hogy az elismert, neves hazai és külföldi alkotók rendszeresen részt vegyenek a hallgatók képzésében. Az egyetem létrehozta az intézményben működő Művészeti Tanács külső tagjainak intézményét az Operaház Mesterművésze, a Nemzet Művésze, valamint a kiemelkedő szakmai munkásságú táncművészek és koreográfusok köréből. A most elsőként felkért külső tagok, Orosz Adél, Pártay Lilla, Keveházi Gábor és Hágai Katalin Kossuth-díjas balettművészek évek óta részt vesznek az intézmény házi versenyeinek zsűrijében és szakmai vizsgáinak bizottságaiban, valamint részt vállalnak a hallgatók felkészítésében a nemzetközi versenyekre. 

Tavasszal két nagy eseménynek is helyet ad a táncművészeti egyetem: a Tánc Világnapja (április 29.) alkalmából április 28-án, vasárnap a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Táncpedagógusok Országos Szövetsége hagyományteremtő szándékkal Nagy Táncválasztó workshopot szervez Budapesten, valamint öt vidéki nagyvárosban. Az egész napos programban a látogatók ingyenes táncórákon, kerekasztal-beszélgetéseken, táncfilmvetítéseken és színháztermi táncelőadásokon vehetnek részt. A rendezvény minden korosztály számára – a gyerekektől a fiatalokon át a felnőttekig – lehetőséget nyújt a különféle táncstílusok megismerésére, kipróbálására, ezzel elősegítve, hogy a későbbiekben minél többen válasszák a táncot a szabadidő örömteli eltöltéséhez. Több mint tíz táncstílust ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a rendezvényre látogatók. A Nagy Sportágválasztó rendezvények mintájára a Táncválasztó ötlete Török Jolántól, a Táncpedagógusok Országos Szövetsége elnökétől származik. Az esemény ingyenes, mindenki számára nyitott, célja az egészséges életmód, a mozgás és a kevésbé ismert táncstílusok népszerűsítése. A március 31-én és április elsején rendezett elődöntők után április 3-án a középdöntővel, majd 4-én a döntővel, 5-én este pedig az ünnepélyes gálaesttel folytatódik a VII. Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny Rudolf Nureyev tatár–orosz származású egykori balettcsillag tiszteletére. 25 évvel ezelőtt rendezte meg először a művészről elnevezett nemzetközi balettversenyt Bokor Roland ötletgazda. Az MTE mint társszervező vesz részt a rendezvényen, a két elődöntőnek és a középdöntőnek az egyetem campusa ad otthont, míg a gálaestre a Vígszínházban kerül sor. A zsűri tagjai között van Szakály György, az MTE rektorhelyettese.

Kivételes életpálya
Volf Katalin 1964. március 31-én született Budapesten, 1982-ben végzett Menyhárt Jacqueline osztályában. Ezután egy évadot töltött a Moszkvai Balett Intézetben. Több nemzetközi balettversenyen is sikerrel szerepelt: 1981-ben az olaszországi Amalfiban Tari d’Oro Aranytallér-díjat kapott Kovács Tiborral, 1982-ben Lausanne-ban bronzérmet nyert. A Magyar Állami Operaház balett-társulatának 1983–84-ig címzetes magántáncosa, 1984–2001-ig magántáncosa, 2001–2012-ig pedig első magántáncosa. Európa számos balettszínpadán nagy sikerrel vendégszerepelt, egyéni meghívást kapott a szentpétervári Kirov Balett együttesébe, fellépett Kanadában, a Távol-Keleten, Izraelben és az Egyesült Államokban. 2015 óta a Magyar Táncművészeti Egyetem balettmestere.
Jelentősebb díjai, elismerései: Liszt Ferenc-díj (1988), érdemes művész (1996), Kossuth-díj (2000), A Halhatatlanok társulatának örökös tagja (2008), A NAGY alakításért-díj (2009), A Magyar Köztársasági Érdemkereszt tisztikeresztje (2011), A Magyar Állami Operaház Mesterművésze (2016).