Az Esztergomi Anyanyelvi Tábort először 1989-ben rendezték meg azzal a céllal, hogy biztosítsa a szomszédos országokban felnövekvő nemzedékeknek a helyes nyelvhasználat elsajátítását. A rendezvény nem titkolt szándéka továbbá, hogy az ifjúság megismerje saját történelmét, elősegítse az anyanyelv, a magyar kultúra iránti fogékonyságot. A tábor lehetőséget biztosít a diákok számukra, hogy a sajátjuktól eltérő és egyben újszerű környezetben ismerkedjenek a magyar kultúrával. A tábor helyszínéül szolgáló Esztergom városa pedig kiváló alkalmat teremt arra, hogy a táborlakók megismerkedjenek az államalapítás és nemzetünk történelmével.

A tábor idén 2010. augusztus 15-21. között valósul meg Esztergomban a Gran Campingben (Esztergom, Nagy-Duna sétány 3.)

A tábor lakói kárpátaljai és szlovákiai 7-14 éves magyar gyerekek lesznek, akik többek között Kalondáról, Kőrösmezőről, Rahóról, Losoncról, Felsőszeliről, Nyitráról érkeznek. Az idén 94 iskolást látnak vendégül Esztergomban.

A tábor lebonyolításában a Rákóczi Szövetség munkáját a felvidéki, nyitrai Juhász Gyula Ifjúsági Klub tanár szakos hallgatói segítik, akik számára ez a feladat szakmai gyakorlatuk teljesítését is jelenti.

A Rákóczi Szövetség célja, hogy azokban a kétnyelvűvé váló régiókban, ahol különösen fontos a gyermekek korai megszólítása, anyanyelvi táborok megszervezésével erősítse ezen magyar gyerekeknek a magyar anyanyelv iránti érdeklődését és érzékét. A táborokban szerzett nyelvi tapasztalatok, létrejövő barátságok erősítik nemzeti elkötelezettségüket, felnőve határozottabban ki tudnak állni nemzeti identitástudatuk mellett. Ezen túl igyekszünk olyan diákokat meghívni magyarországi helyszíneinkre, akiknek egyébként nem nyílna lehetőségük a nyári szünidő ilyen közegben történő eltöltésére.