A zarándoklat szervezője a francia alapítású Chemin Neuf (Új Út) Közösség, mely az 1990-es évek közepétől van jelen Magyarországon. 2007-ben a Pannonhalmi Bencés Rend adta át számukra a Sárospatak mellett található bodrogolaszi Lónyay-kastélyt, amely fiatalok és családok lelkigyakorlatainak ad otthont. A katolikus közösség ökumenikus hivatású, mely a keresztények egységéért imádkozik. Több mint huszonöt országban van jelen, ezért egyfajta híd szerepet is betölt a különböző nemzetek és kultúrák között. Az épülő zarándokút, amely a határ két oldalán található Szent Erzsébet kultuszhelyeket köti össze, lehetőséget ad Chemin Neuf Közösség számára, hogy a hivatásának megfelelően, az egységépítést zarándoklatok keretében gyakorolja.

Az idén júliusban szervezett zarándoklaton közel ötvenen vettek részt, többségében magyarok. A résztvevők között volt még francia, illetve a közösség cseh lelkipásztora. A zarándoklat Sárospatakról indult a Zemplén-hegységen keresztül Kassára. A zarándokút megtervezésében és kijelölésében, kihívást jelentett megtalálni azt az utat, amely a határ mellett párhuzamosan futó túraútvonalakat köti össze. A zarándoklat az alábbi településeket érintette: Sárospatak – Bodrogolaszi – Komlóska – Erdőhorváti – Regéc – Mogyoróska – Telkibánya – Hollóháza – Füzér – Alsómisla – Koksov Baksa – Kassa.

A 2010-es „Zarándoklat Szent Erzsébettel” a vallásos- és lelki élmény mellett, lehetőséget adott a résztvevők számára, hogy megismerjék a régió behatóbb történetét, meglátogassák az itt található emlékhelyeket. Több településen jött létre személyes találkozás a különböző felekezetű egyházközségek tagjaival és a település vezetőivel a határ mindkét oldalán.

Az előkészítő zarándoklat tapasztalatai is megmutatták, hogy a 2011-re tervezett Szent Erzsébet Zarándokút, amely Sárospatak és Kassa városokat köti össze, egy új integráló ereje lehet a térségnek. A zarándoklatot az útvonal által érintett települések részéről nagyfokú érdeklődés kísérte mind Szlovákiában, mind pedig Magyarországon. A Chemin Neuf Közösség a jövőben folytatni kívánja a zarándoklatok szervezését, abban a reményben, hogy nagyobb számban tud megszólítani fiatalokat a határ túlsó oldaláról is.