Hirdetés

1956-os dicsőséges szabadságharcunk az egész világ rokonszenvét és együttérzését élvezte. Ezenkívül egy puskagolyót sem kaptunk Nyugattól. Hazánk naivul hitt az ENSZ-ben.

A színfalak mögötti nagyhatalmi politika másként gondolkodott. Az ENSZ-nek nem állt érdekében konfrontálódni a világ leghatalmasabb birodalmával. A látszat kedvéért felállított egy ún. vizsgálóbizottságot, amely azonban semmit sem tett. Ennek volt másodtitkára egy dán diplomata, egy spártai jellem, Povl Bang-Jensen.

Több mint száz emigrált magyar tanút hallgatott ki. Nevüket nem volt hajlandó kiadni. Félt, hogy az itthon maradtakon bosszút állnak. Ezért az ENSZ fegyelmi eljárást indított ellene.

A „magyar ügy” tárgyalására 1959. november 25-én került sor. A dán diplomatát pont ezen a napon holtan találták egy New York-i parkban, jobb halántékán golyó ütötte sebbel. Bang-Jensen balkezes volt! Korábban többször is kijelentette a sokgyerekes családapa, hogy ő soha nem lesz öngyilkos. Érezhette, hogy élete veszélyben van. Két napon belül elhamvasztották.

A dán diplomatát Göncz Árpád posztumusz kitüntetésben részesítette. Nevét a Corvin közben emléktábla, Budán utcanév őrzi. Adózzunk tisztelettel szabadságharcunk dán vértanújának!

Korábban írtuk