Hirdetés

Pontosan húsz éve, május 18-án példa nélküli esemény történt a katolikus egyház életében. Szent II. János Pál pápa Rómában, a zsúfolásig telt Szent Péter téren szentté avatott egy négygyermekes családanyát, aki életét áldozta, hogy gyermeke életét megmentse. „Ezáltal is tiszteletünket fejezzük ki az összes édesanya iránt, akik a legjobbakat adják magukból gyermekeiknek”, mondta.

Gianna Beretta Molla 1922-ben született egy egyszerű, 13 gyermekes, mélyen hívő családba. Gyermekorvossá képezte magát. Különös szeretettel fordult a várandós, problémákkal küszködő asszonyok felé, akiket térítésmentesen látott el, a rászorulókat anyagilag segítette.

Három gyermeknek adott életet. Negyedik terhessége során derült ki, hogy méhében egy nagy daganat van, méhét el kell távolítani. A terhesség megtartása és a szülés az édesanya életét veszélyezteti. G. B. Molla a szülést választotta.

A gyermek megszületése után a rettegett szövődmény bekövetkezett. Súlyos vérzés keletkezett, az anya életét vesztette, gyermeke azonban megmenekült.

A szentté avatás fénypontja volt, amikor Szent II. János Pál Pápa megölelte az egykori gyermeket, a már 40 éves asszonyt és 92 éves apját. A pápa G. B. Mollát az édesanyák, valamint a válságos helyzetben lévő lányok és asszonyok védőszentjévé nyilvánította. Azóta számos, válsághelyzetben lévő várandós sikeresen fordult imájában hozzá.

„Senki sem szeret jobban, mint aki életét adja másokért”, idézte a pápa János apostolt.

Korábban írtuk