Hová lett a magyar zöldség? – Kanadai sütőtök
Dr. Hencz Péter, e-mailAngol zab, amerikai és francia burgonya, kínai fokhagyma, jordán lecsópaprika, etióp sárgaborsó, olasz karalábé és kelkáposzta, kínai lencse, spanyol répa és zellerszár, belga körte, marokkói paradicsom, osztrák hagyma. Mindezek a zöldségek és gyümölcsök a „hazai multik” pultjait ékesítik. Áraik nehezen megfizethetők a középosztály részére, nem beszélve a szegényekről. Sajnos a minőségük elmarad az áruktól, gyorsan megromlanak.
Mindezek nem is olyan régen még a legszegényebb magyar gazda kertjében is megteremtek, lényegesen jobb minőségben. Amerikai vendégek nem győzik dicsérni a magyar paradicsom ízét. Jó száz éve a budapesti malomipar megelőzte az észak-amerikait. Ma: sertéshús Angliából, kenyér Olaszországból.
Az egészséges táplálkozás a népegészségügy alapvető része. Sajnos hazánk Európa legelhízottabb nemzete. Csak bizakodni tudunk, hogy a helyzet hamarosan itt is változni fog.