Kovács Lászlónak

Miután az áprilisi parlamenti választások minimális MSZP-s lépéselőnyével ellentétben az októberi önkormányzati választások a baloldal elsöprő sikerét hozták, elvileg már semmi akadálya sincs, hogy a Fidesz elismerje az MSZP erkölcsi fölényét. Ehhez most már csak egyetlen apróság hiányzik. Mivel sokan csalással vádolták az MSZP-t, bizonyítsák be nekünk, hogy a választások idején a Fidesz követett el csalást, s így tudta szorossá tenni az eredményt, amely az októberi szavazás tanúsága szerint messze nem fejezte ki a magyar nép akaratát. Kétségkívül nem lehet kizárni annak lehetőségét sem, hogy Orbán Viktor diktatúrája alatt az emberek félelemből szavaztak nagy létszámban a Fideszre. Amikor az MSZP kormányra kerülésével – mint azt elnök úr is többször hangoztatta – megszűnt a félelem, az emberek már nyíltan ki merték mondani, hogy az MSZP-t tartják nemzeti jövőnk első számú letéteményesének. Ezt a Fidesz választási manipulációinak látványos leleplezésével hitelesen alá lehetne támasztani. Azt azonban nehéz elképzelni, hogy az emberek ugyanolyan többségben, ugyanolyan meggyőződésből támogatták tavasszal az egyik, majd ősszel a másik pártot. Javaslom tehát, hogy az MSZP indítson vizsgálatot az áprilisi választások tisztaságának megállapítására. Érdeklődéssel várjuk a vizsgálat eredményét.

Hertelendy László, Budapest

Szili Katalinnak

Bizonyára értesült róla, hogy Pécsett, kedves városában mennyire megalázták paraolimpikonjainkat. Február 8-án, szombaton reggel a Petőfi rádióban az egyik nyilatkozó jogosnak találta ezt a megkülönböztetést, azzal indokolva, hogy egy „roncsderbi” nem lehet azonos az ép autók versenyével! Kérjük, emelje értük fel a szavát e szomorú ügyben, hacsak a saját életpályáját is nem véli roncsderbinek. Vagy ez része a szocdem kormány programjának? Akkor a Terror Házát valóban bővíteni kell napi aktualitásokkal, amihez önök bőven szolgáltatnak anyagot.

Szentei Ilona, Bp.

Ne küldjenek csekket

Évek óta előfizetője vagyok a Magyar Demokratának, minden szerda egy kisebb ünnep, amikor megkapom. Ezek után képzelhetik, milyen megdöbbenéssel olvastuk a legutóbbi számukat, amikor két cikkükben is MIÉP-ellenesekkel készítettek a pártot lejárató cikket. Elhiszem, a Fidesznek nagy szüksége lenne a MIÉP szavazói bázisára, de valószínűleg úgy fognak járni velünk, mint a kisgazdákkal, nekünk is van annyi tartásunk, mint nekik. Ezek után mi és a baráti körünk biztosan nem fogunk a Fideszre szavazni, inkább itthon maradunk, hiába verik szét ezt a pártot is. Pokorni Zoltán a választások után nem a vereségen kesergett, hanem annak örült, hogy a szélsőséges párt, a MIÉP (!) kiesett a parlamentből. Az SZDSZ-t mikor nevezte a Fidesz szélsőségesnek? Elhatárolódott-e annyiszor tőlük, mint a miépesektől? De a szavazatuk, az ugye jó lenne az uniópártra? Azt hiszem, hogy a zömét nem fogják megkapni! Sokunkat megdöbbentett a Magyar Demokrata akciózása, nagyon sok miépes olvassa a lapot, nem véletlenül írok többes számban, nagy a baráti és az ismeretségi körünk, hasonszőrűek vagyunk. Most már egyedül Lovas István cikkeit sajnáljuk, de majd megvesszük a könyvét, ahogy eddig is. Tehát ha lejár az éves előfizetésünk, ne küldjenek csekket, küldjék el a baráti köröknek vagy polgári köröknek. Sajnáljuk, hogy így alakult, de azt hiszem, előbb-utóbb mindenki megunja és felháborodik, ha folyamatosan elhatárolódnak tőle, szidják és megalázzák. Kérem, a nevem és a címem ne hozzák nyilvánosságra. Nem tudom, le merjem-e írni, de azért megkockáztatom, nem szeretem a névtelenség mögé bújó embereket.

K. T., Debrecen

(név és cím a szerkesztőségben)

Szégyen gyalázat

Mit várhatunk egy olyan embertől, miniszterelnöktől, aki a parlamenti beszédében (2003. feb. 11.) azt mondta, nyögte, hogy ha nem csatlakozunk az EU-hoz, akkor a senki földjén maradunk? Úgy látszik, fel kell világosítanom a kedves, okos és szép miniszterelnökünket, hogy nem a senki földjén él (sajnos), hanem Árpád földjén, történetesen pedig ez a hazánk. Mi magyarok itt vagyunk otthon 1100 éve legalább. Ez Magyarország.

N. G., Újfehértó

Jóslat

Az MSZP-SZDSZ nagyágyúi (a mosolygós Ildikó és a szép Csillag) egyre esetlenebbül gúnyolódnak (valószínűleg az izraeli Ron Werber tanácsai szerint) Orbán Viktor anekdotáján a székely emberről és a vizet ivó halról. Nekem is eszembe jutott egy halas jóslat: Medgyessy Péternek, a gyurmaembernek a tíz PONTYA elúszik a mintegy 50 éve tartó kommunista ígérgetések szennyes áradatában!

Woynarovich Elek, Bp.

Három kérdés

1. Izraeli állampolgárt (Ariel Saron miniszterelnököt) – a palesztin táborok lerombolóját, sok ártatlan civil menekült gyilkosát, vagyis egy háborús bűnöst miért ne lehetne bíróság elé állítani Brüsszelben, ahogyan ezt most egy ottani felsőbb bíróság is megállapította? 2. Az USA világháborúra készülődő elnöke kijelentésének megfelelően – „az ENSZ-nek bizonyítania kell, hogy határozatának végrehajtását erővel is ki tudja kényszeríteni” – miért nem lehet nemcsak Irakot, hanem Izraelt is erőszakkal rávenni a korábbi, tíz-húsz évvel ezelőtti, a mai napig sem teljesített ENSZ-határozatok végrehajtására ? 3. Aki ilyen vagy ehhez hasonló kérdéseket vet fel, miért számít azonnal antiszemitának, miért válik – szerintük – a terrorizmus támogatójává?

Kocsis Sándor, Budapest

Érték

Valami hülye (mert divatos?) vagy divatos (mert hülye?) amerikai csúcskrimifilmet reklámoznak a Kossuth adón a tévének. Nem tudni, miért, tán csak a pénzért. Miután a bemondó (úgy került bele szegény, mint Pilátus a krédóba) elmondta a tudnivalókat a filmről, kissé átszellemült, emelkedett, úgymond reklámstílusban ilyet mondott: Magyar Televízió – értéket közvetít! Persze attól függ, hogy a krimit milyen egyéb tévés „értékekhez” hasonlítjuk. Az utóbbi időben annyi ugyanis a gagyi a tévében, hogy az illető krimi ahhoz képest tényleg közvetít valamit. De hogy értéket, azt kétlem. Szerintem ennél a reklámnál már csak az lenne bigbraderebb, ha a Big Brotherre mondaná, hogy értéket közvetít.

K. J., Budapest