Hol élünk?

Van nekünk egy igazságügy-miniszterünk, aki ellenzéki támadásnak véli Demeter Ervin azon felvetését, miszerint a Bárándy ügyvédi iroda részére a Miniszterelnöki Hivatal komoly összeget utalt át perek képviseletére. Mi több, még titkosnak is minősíti az ügyet, noha most már üvegzsebűek. És mert Demeter vette a bátorságot, a mi üvegzsebű igazságügy-miniszterünk úgy nyilatkozott a Nap TV-ben Mélykúti Ilonának. „Nem szeretnék, tényleg nem szeretnék olyan országban élni, ahol csak Mars-lakók politizálhatnak, akiknek nincs földi múltja, vagy pártjaikat váltogató, úgynevezett megélhetési politikusok. Hol állunk, ha a harcok színvonala ilyen módon gatyásodik le?” Milyen harcról beszél Bárándy úr, és tényleg hol állunk? A Budapest TV-ben nem is olyan régen Benkő Dániel jó nevű zenész azért fakadt ki, mert szerinte itt csak fasiszták politizálhatnak. Erre viszont én kérdezem, hogy hol élünk?

Czető Lászlóné, Bp.

Iraki fosztogatások

Az iraki műkincsfosztogatások és -megsemmisítések lényegét néhány pontban össze lehet foglalni, minden más csak mellébeszélés: – A fosztogatások soha nem harci cselekmények közben történnek, hanem akkor, amikor már a győztes az úr és maga fosztogat vagy azt megengedi. Mi lett volna, ha csak egyetlen harckocsit is a múzeum elé állítanak? – A hírek szerint mindig csak „civil arabok” fosztogattak. Kíváncsi vagyok, hány volt közülük a Taszáron kiképzett. Csupán emlékeztetőül: Dzsugasvili Józsi bátyánknak is különlegesen kiképzett haramia-kommandói voltak, melyek pontos címekkel rendelkeztek, mit honnan kell elzabrálni. Még a banki páncéltermek tartalmát is pontosan ismerték. – A jól megtervezett fosztogatás mellett tudatos rombolás is folyt. Amit nem volt érdemes elvinni (de attól még az emberiség felbecsülhetetlen közkincse volt), azt nem kellett megsemmisíteni, mert azt egy bizonyos nép úgy kívánja. Tőlük nemcsak szebb és okosabb nem lehet senki, de régebbi múlttal sem rendelkeznek. Szégyen az USA jelenlegi kormányára, de fiaira is, hiszen 1919-ben még olyan fia volt ennek a hatalmas országnak, mint Bandholz tábornok, aki nem engedte, hogy a románok elrabolják a magyar műkincseket. Ô még EMBER volt.

Dr. H. T., Budapest

Neptun

Az Orbán Viktor és Tőkés László által kezdeményezett és dr. Tonk Sándor által tető alá hozott romániai magyar magánegyetemet, a Sapientiát le szeretné nyúlni az RMDSZ – a magyarországi komcsik és ügynökök hathatós segítségével. Ezért fergeteges frontális, de főleg hátba támadással igyekeznek bekeríteni dr. Tonk Sándor rektort és református főgondnokot. Helyébe egy neptunos …nyaló parlamenti képviselőt, Makkai Gergelyt (Grigore) szeretnének látni, aki egy erdélyi obskurus időjósból pártsegédlettel tudományos doktor lett. Magyarországon azért képezték ki doktorrá, hogy Erdélyben szakszerűen döngölje a provinciális butaságba a még megmaradt magyarokat, és hogy komcsi- meg ügynökimádatra kényszerítse (térítse) őket. „Fényes” jövőt készítenek gyermekeinknek a romániai neptunosok és a magyarországi komcsi ügynökök.

T. O., Mikháza

Diktatúra!

Az EU gazdaságpolitikájának az alapelve: Mindazon ingyenélő, aki sohasem akar dolgozni, alanyi jogon magas fizetést, de legalábbis szociális segélyt kap. Ezzel szemben aki értékteremtő tevékenységet folytat, annak pályázatot vagy egyéb folyamodványt kell benyújtania, hogy tisztességes munkájáért (esetleg) csekély alamizsnát kaphasson. Az EU – a világtörténelemben eddig példátlan módon – nem a fejlődést, hanem a termelés korlátozását ösztönzi. Adóval csak a munkáért kapott jövedelmet sújtja. A (köztudottan) spekulációval vagy rablással szerzett vagyon adómentes. Márpedig ha a dolgozó és a naplopó egy színvonalon él (sőt emez még jobban), akkor ez nem egyenlőség, hanem a szervezett csalás és hazugság (kéz kezet mos) diktatúrája! Érvényesül tehát a régi mondás: A vakot vezetjük, a bénát cipeljük, a hülyét (tisztességtelent) meg viszi a protekció.

S. F., Budapest

Mire volt jó?

Nem kellett nagy jóstehetség az úgynevezett ügydöntő népszavazás végeredményének megjövendöléséhez, előre borítékolható volt. Azért sok tanulság levonható az egész cécóból. Ezek közül néhány: 1. A mégoly idióta kampány is – megfelelő fogadókészség esetén – eléri a kívánt célt. 2. A ráfordítás ismeretében talán kimondható: cirkusz helyett inkább több kenyeret – és húsvéti sonkát – igényeltek volna a rászorultak. 3. Az „igenlők” ugyan milyen ismeretek birtokában ügydöntöttek? 4. Régi igazság: aki hazudik (lásd a paksi ügyben), az csal, aki csal, az… és egyéb aljasságokra is képes. 5. Amit ennyire ránk akarnak erőltetni, az eleve gyanús.

Mika Miklós, Törökbálint

Ötcsillagosok

Mindig kíváncsi voltam, hogy egy szakmában mit kell teljesíteni ahhoz, hogy az ember spiccre kerüljön. A saját szakmában még nem tudom, de a tévés szerkesztői munka vonatkozásában már kezdem kapizsgálni. Mindent a megbízók elvárásainak kell alárendelni: erkölcsöt, jó érzést, emberi méltóságot, kegyeletet stb. mindent. Ha ez „sikerül”, megvan a kellő anyagi és egyéb elismerés. Lenne önökhöz néhány kérdésem, kedves Máté Krisztina és Sváby András páros! Ez a mostani háború is aggodalommal tölti el a jó érzésű embereket a világon. Ezt nem show-műsor. Lennének szívesek egy kicsit visszafogni magukat, és ne úgy közvetíteni a borzalmakat, mint aki örül annak, hogy ilyesmik történnek. Ez lehet hogy Máté Krisztinának nem sikerül, mert a Forró nyomon már évekkel ezelőtt úgy szocializálódott, hogy nem is műsor az, ha a tévé alól (képletesen) nem lehet kivinni néhány vödör vért, de minimum meg kell mutatni a nézőknek meg a hozzátartozóknak a vonatbalesetben szerencsétlenül járt kisfiú kiloccsant agyvelejét. Sváby úr. Hogy vannak ezek az sms-ek? Önök kimutatták, hogy 52% pártolja a háborút, a közvélemény-kutatók meg arról tájékoztattak bennünket, hogy a háborút 92% ellenzi. Nem hazudtak önök egy kicsit? Persze a háború elbagatellizálása méltó önökhöz, és nem szokatlan dolog az „ötcsillagos technológiában”. Elmennek Kocsordra egy jámbor, de féleszű honpolgárhoz, aki bemutatja önöknek és a tévénézőknek az abszolút atombiztos bunkert, amit ő maga épített. Persze az is lehet, hogy Fogarasi Árpád egy zseni, és tanulva önöktől, már várta a tv2-t. Megmutatta a bunkert, de előtte a stábbal új helyre vitette az ajtó és tető nélküli klotyót, hogy valami haszna is legyen a dologból. Szerintem a Napló az utóbbi évek legértékesebb riportját készítette Kocsordon, mert a munkájuknak ezúttal kézzelfogható eredménye is mutatkozott. Ez igen! Ez ötcsillagos. A többi smafu.

Bobozi Iván, Bp.

Nélküle…

De nem ellene. A Demokrata 2003. április 27-i számában tárgyilagos és színvonalas írásban számolt be a MOM Központban április 8-án megtartott konferenciáról. A „Kössünk szövetséget” című írásban van egy fél mondat, amit a szerző nekem tulajdonít, holott ilyet én soha nem mondtam: „a mai MDF már nem azokat a keresztény, nemzeti értékeket képviseli, mint képviselte korábban.” Mivel tudom, hogy az MDF tagságának jelenleg is a nemzeti értékek és a kereszténydemokrácia képviselete fontos és meghatározó feladat, nem fognám rájuk ezek megtagadását, bár már nem tartozom a soraikba. Az én eltávolodásomat az MDF-től többek között a jobboldali összefogás elutasítása, a szövetséges iránti szolidaritás hiányosságai okozták. Számomra az Egy a tábor, egy a zászló nem szlogen, hanem törvényszerű evidencia a jobboldalon. Ennek igazságáról a „külön-utasok” a legközelebbi választásokon meggyőződhetnek.

Ternai László, Csongrád

Jancsó

Meglepetten hallottam-láttam az Éjjeli menedék című műsorban, hogy Bakay Kornélt mindennek nevezte a vitapartnere, csak tanár úrnak nem. Ezen az alapon én is nevezhetem Jancsó Miklóst vén majomnak? Amikor a filmesztétika tantárgy keretében megnéztük a Jancsó-filmeket, azt hittük, hogy a különleges effektusokat a művészi látásmód sugallta. Most már végre tudom, hogy kábítószeres delírium volt az oka. Éljen az Európai Unió.

Varga Zoltán, Érd

Érettségizettek egymás között

A jóltáplált főtisztviselő vörös arccal, ünnepélyes sötét öltönyében áll a pódiumon. Előveszi zörgő papírját, okosan megcsillan a szemüvege a lámpák fényében és az egykor volt szakszervezeti gyűlések „üdítő” lélektelenségét idézve elkezdi a győzelmi szónoklatát. „A választásra jogosultak száma…, ennek nyolcvanhárom-egész-hetvenkettőtized százaléka voksolt igennel, …fő, azaz hét-egész-harminchéttized százalék nemmel. Távolmaradt… személy, tehát ötvennégyegész-harmincnyolctized százalék.” Nos, ebből az országos mintaképet utánzó felolvasásból ennyi is elég lenne. De szükséges lenne a matematika érettségin a helyi érték fogalmának ismerete is. Ki adott érettségi bizonyítványt a vörös arcú úrnak, hogy többször és látványosan megbukik egy olyan ismeret miatt, ami a nyolcosztályos tananyagba tartozik? Átkapcsoltam a kereskedelmi adóra és az éltes főtisztviselőnél 1-2 generációval fiatalabb (szintén érettségizett) büszke riporterek is zengték az éterbe a valami egész harmincnyolctizedet, hetvenkéttizedet és tizenhattizedet, egy alkalommal még a 85,05 századot is tizednek olvasva. Most tehát itt tartunk. A nyelvi és matematikai gyatraságok állandó jelenléte a médiumokban, a tények elkendőzése, a rendszeres félrevezetés a nézők semmibevételét jelenti. „Ennyit érdemeltek!” Veszélyes út! Emberek százezrei figyelik a tévedéseket, a hazug csavarintásokat, a médiaguruk verejtékes erőfeszítéseit, s a dühük váratlanul összegződhet. Úgy értesültünk előzetesen, még ezt a színvonalat is szeretné alulmúlni néhány (ezért túlfizetett) vezető… Jól választott az ország? Nem kellene inkább egy új Eötvös vagy Klebelsberg?

K. K., Győr

Van-e bankáriskola?

Ifj. Marosán Györgyhöz, a Bankfelügyelet elnökéhez, ifj. Nyers Rezsőhöz, a bankszövetség főtitkárához, ifj. Horn Gyulához… stb. szólnék. Egyik bátyám unokája jövőre érettségizik. Igen jófejű gyerekről van szó, eddig színjeles a bizonyítványa. Arra gondoltunk, bankárnak adjuk a fiút, mintsem disznót hízlaljon szegény ott vidéken, amit még ráadásul át sem vesznek tőle, mert hozzák az agyontámogatott olcsó disznóhúst az EU-ból. Kérem, írják meg nekem, hogy lehet valakiből bankár. Milyen iskolába írassuk a gyereket? Csak nehogy azt írják, hogy minimum ávósivadéknak, de legalább kommunistának kell lennie, mint nem kevés esetben (Prinz), mert akkor elvesztem még a maradék hitemet is a rendszerváltoztatással kapcsolatban.

D. I., Bpudapest