Hitelt újabb, nagy összegben felvett hitellel visszafizetni nem nagy közgazdasági kunszt. Az újabb hitelt azért kell felvennünk, mert az ország gazdaságilag gyönge, önerejéből a válság kezelésére képtelen. A mai helyzetünkben szuverén országról beszélni tragikomikus. Az ország gyors felélése folyik, amire a pénzügyi és gazdasági válság csak rásegített. És miből fogjuk visszafizetni a gigászi adósságot? Abból, hogy részeiben eladják azt, ami még eladható, az ország földjét, energia- és vízkészletét stb. Szocialista berkekből hallani azt, hogy a húszmilliárd eurós hitelből egy fillért sem szabad elkölteni. A róka sem spájzolja a tyúkokat, éppen úgy a szocialisták sem fogják tartalékolni ezt a hitelt sem. Spájzolni ebből csak annyit fognak, amennyit a 2010. évi országgyűlési választások manipulálására elegendőnek tartanak. Egy biztos, a hitelt nem arra fogják felhasználni, amire az ország erejének és szuverenitásának megtartása érdekében leginkább kellene.

Tégen László, Nagymaros

Tudatos rombolás

Ápolónőnek képeznének ki munkanélkülieket. Ez az eszement elképzelés csak egyvalamire jó. Nevezetesen arra, hogy ha a munkanélküli nem fogadja el az átképzést, mondván, ő képtelen lenne injekciós tűvel bárkit is megszúrni, képtelen lenne vért venni, ágytálaztatni stb., akkor közölnék vele, hogy a továbbiakban segélyre nem tarthat igényt. Ilyen egyszerű, de aljas cselekedet tönkretenni embereket, elvonni a pénzt, hogy több maradjon elherdálásra. A felelősséget a megszokott módon lerázza magáról ez a kormány, mint kutya a vizet. Hogy az ápolási tevékenység szakma, ahhoz elkötelezettséget kell érezni, azzal mit sem törődnek. Ennek a kormánynak fogalma sincs arról, mennyire fontos, hogy mit csinál az ember: azt a tudásán kívül szeretnie is kell. Önmagában csak az egyik kevés. Ha ez a kormány akarja rendbe hozni az általa tönkretett egészségügyet, még megérhetjük, hogy gyorstalpalón végzett orvosok fognak „gyógyítani”, és akkor az átképzett orvos az egészséges fület fogja megoperálni a beteg fül helyett. Volt már erre példa. Őszödön elhangzott, hogy jó az országot vezetni. Nem kétlem, de érteni is kéne hozzá!

Czető Lászlóné, Bp.

Ördöge van!

Mintha földöntúli hatalmak segítenének Gyurcsány Ferencnek. Más európai államfők már régen nyomtalanul eltűntek volna a süllyesztőben, ha beismerik, hogy négy évig nem csináltak semmit. Ő még a bajból is szerencsét kovácsol magának. Válságból, megszorításokból, 3 millió koldus létezéséből is erényt varázsol ügyes kommunikációval, vakító szemfényvesztéssel. Az MSZP-s kalapba bedobják az állam és a polgárok eladósodottságát, a korrupt politizálást (elzuschlagosodás), a morális válságot, az egészségügy pangását és még a kapóra jött világválságot is. Megkeverik, majd csiribú-csiribá kiemelnek belőle egy hófehér, rózsaszín orrú, ártatlan nyuszikát: az osztogató, országmentő, jótevő miniszterelnököt. Így varázsol Fletó és a „független”, magyar igazságszolgáltatás. De nézzünk mélyebben a kalapba. A sokféle kölcsön könnyelmű felvétele azt jelenti, olyan pénzt dáridóztunk el, amelyért helyettünk más körme kopott. A kormány tehetetlenségét leplezi, ha másokon élősködik, remélve, hogy lesz erőnk kamatostul visszafizetni azt, amire eddig nem volt erőnk és tehetségünk. Szemellenzős struccpolitika, ha valaki előre iszik a medve bőrére. Egyelőre ördöge van a Gyurcsány Ferencnek, de jönnek a választások. Mi a szerencsénket nem az ördögre (Tocsik, Boldvai, Kabai, Kulcsár, Zuschlag) fogjuk alapozni, hanem a tiszta lelkű kisemberekre. Ők sokkal többen vannak. Egyébként is szebb szín a fehér, mint a fekete.

Kövér Károly, Szeged

Eltanulták

Oláhiában kifizetődő RMDSZ-es gurunak lenni. A minap, Szász Jenő kebelbarátja, Basescu román kalózkapitány, civilben tatár származású oláh államelnök, elmondta a televíziókban, hogy az ANL (egyféle oláh nemzeti lakásépítési hivatal) bürokratái 4,4-szeres fizetésemelést csináltak maguknak. (Eddig is volt mit aprítaniuk a tejbe!) Az ANL-es miniszter, a neptunos Borbély (Frizér) Vaszi, a Realitate hírtévén keresztül feleselt a fő oláh tatárnak, mondván, hogy: „Az utóbbi négy évben Oláhiában rengeteget fejlődött az infrastruktúra”. Igen kedveseim, Oláhiában épült majdnem 5 km autósztráda (tessenek meggyőződés végett errefele autózni), és néhány beázó tetejű tömbház, amit egymás között osztottak szét a mai kapitalista káderek. A tragédia az erdélyi magyar életterünkben az, hogy a Bukaresthez szokott RMDSZ-vezetőink eltanulták és használják a közéletben a balkáni oláh hazudozást és életvitelt.

TO, Mikháza

Levajazva

Úgy tűnik, csak addig vagyok tulajdonosa a gépkocsimnak, amíg azt forgalomban tartom és fizetem utána a biztosítást. A forgalomból kivonva nem akartam az út szélén hagyni. Elvittem a vidéki telkemre. Gondoltam, leveszem a rendszámot, leadom a forgalmit és kész. A kocsi motorját befogom kapának, a kasznijában pedig az unokák játszhatnak. Naiv magyar! Sorra levajazva minden fórum, és olyan rendeletek vannak, hogy a kisember csak kapkodja a fejét. Az önkormányzat csak akkor engedi véglegesen kivonni a forgalomból, ha hivatalosan kijelölt bontóból igazolást hozok. A leadott gépkocsit ingyen veszik át, akármennyit is ér! Ez semmi: megyek a biztosítóhoz, hogy a már 30 éve balesetmentes vezetésem után járó 10-es bónusz fokozatomat ráírják a használtan vett mostani kocsimra. Na, azt már nem! Mit képzelek? Hiába van ideiglenesen kivonva a forgalomból, a bónusz csak arra vonatkozik. Így most nem tudom, hogy a régi kocsim futott baleset nélkül, vagy tán benne volt az én vezetési tapasztalatom is? A mostani kocsim meg 0 bónusz fokozattal fut. Szóval nagy az összhang az önkormányzat, a kijelölt bontó cég és a biztosító között. Mit szólna a biztosító, ha például a 10-es bónusz fokozatú öreg kocsimmal kimennék a forgalomba és egy útkereszteződésben „esetleg véletlenül” nem adnám meg az elsőbbséget egy többmilliós Mercedesnek? Csak épp annyira, hogy ne legyen személyi sérülés, de a drága kocsiban legyen legalább egy-két milliós kár. Hiszen december 31-ig érvényes bónuszom van. Én mit veszítenék? Így sem, úgy sem adják meg a bónuszomat, a biztosító pedig kifizethetné a milliós kárt. Kipróbáljam?

Paál István, Budapest

Szerencsére

Tisztelt szerkesztőség, lapjuk idei, november 5-i, 45. számában a Magyarország anno rovatban a november 8. dátum alatt ez olvasható: „Meghalt Heller László gépészmérnök, az erőművek léghűtési eljárásának feltalálója (1951).” 1. A léghűtés másképpen is elképzelhető, itt az a lényeg, hogy vízben szegény vidékeken is telepíthető erőmű, mert csak a párolgási veszteséget kell pótolni (valamint a levegő mozgatásához nem kell energia). Ez csak pontosítás. 2. Nem egyedül találta fel, ezért lett az elnevezése „Heller-Forgó-féle”. Ez is csak pontosítás. 3. Szerencsére nem 1951-ben hunyt el, hanem 1980-ban. Ez már nem csak pontosítás.

Szentes Gyula, Érd

Tót atyafiak

Sosem hittem volna, de megtörtént: büszke vagyok honi szocialistáinkra. Lekerültek a nagyotmondás és ostobaság dobogójának felső fokáról. Történt ugyanis, hogy a szlovákok (is) miniszteriális szintre emelték az emberi hülyeséget. Tudniillik az újkori szlovák politika szerint a Kárpát-medence kifejezés egyenértékű Hitler „élettér” szavával, s mint ilyen, sérti a szlovák állam területi egységét. Túl azon, hogy az élettér is csak egy szó, és nem vele van baj, hanem Hitlerrel, a tót atyafiak vezetői egyszerűen figyelmen kívül hagyják a kétszer kettő igazságát. A Kárpát-medence egy földrajzi hely, picit régebben van ott, mint az emberek, akik lakják, teljesen független államoktól, kurzusoktól és mindentől, hiszen a természet alkotása. Át lehet persze keresztelni, de attól tartok, akkor arrébb kellene tolni a Kárpátok hegyvonulatát is és erre ugye még a hatalmas szlovák politikai elit sem képes. Azt egyébként nem tudom, hogy mitől van ez a rohamszerű magyarellenesség, de azt hiszem, most hagyni kellene egy kicsit őket, hadd főjenek a saját levükben. Talán hamarosan maguktól is rájönnek arra, hogy a konokul megtagadott közös múltunkkal együtt előbb-utóbb saját valódi identitásukat is elveszíthetik.

Juhász Margit, Miskolc