Sokkal felháborítóbb az, hogy azok, akik ezt az országot ebbe az elkeserítő helyzetbe taszították, azok a közgazdászhordák, akik évtizedek óta hirdetik a hamis eszméket, azok közül egy sem követett el harakirit Budapesten az MNB vagy az egykori Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetem előtt. Egy sem akadt közülük, aki feladta volna akadémiai vagy professzori státusát. Nem kellene már e végzetes nemzetkárokat okozó hamis prófétákat az egyetemeinkről sürgősen eltávolítani, hogy legalább az utód nemzedék ne fertőződjék meg? Adva voltak a világgazdasági jó példái a fejlődés hogyanjára: az ázsiai kis tigrisek vagy Finnország – de ki figyelt rájuk? Éppen ezen országok gyakorlatát figyelve leshettük volna el a gazdaságfejlesztés korszerű és célravezető módszertanát. Közgazdászaink túlnyomó többsége (tisztelet a kivételnek) imamalomszerűen mondták, mondják a megfellebbezhetetlent, ami még mindenütt csak kárt okozott: privatizálj, deregularizálj, az állam rossz tulajdonos. S ennek az útnak a jelzőoszlopai csak az elmúlt húsz évben: óriási piacvesztés, a nemzeti vagyon teljes elherdálása, iszonyatos államadósság, öngyilkos gazdák és vállalkozók, a szellemi tőkénk elvesztése, s végül a szégyenteljes IMF-hitel. Felelős közgazdászainkat kérdezem: nem elég ennyi, nem kellene ruháikat megszaggatva legalább bocsánatot kérni a magyar néptől?

Csutorás Géza, Miskolc

Manipulátorok

A költségvetés sarokszámainak megszavazása után egy nappal Gyurcsány Ferenc már a Nap-keltében magyarázta a bizonyítványát. A többi közt negédes mosollyal a sajtó támogatását kérte tervei megvalósításához. A miniszterelnök nem először tesz hasonló kijelentést, ezzel teljesen félreértelmezve a média szerepét és a sajtószabadságot. Ugyanakkor korántsem biztos, hogy ez a presszió süket fülekre talál. Történt ugyanis, hogy a szavazás estéjén az RTL Klub híradója a következő hírt így kommentálta: az Országgyűlés megszavazta a 13. havi nyugdíj részleges befagyasztását, képen pedig Orbán Viktor láthattuk, amint éppen jól hallhatóan igent mond. A két órával későbbi hírekben viszont már Orbán Viktor igenje a valóságnak megfelelően a képviselői juttatások megadóztatásáról szólt. Mindebből pedig az következik, hogy először valakik csúnyán manipulálták a híreket, majd a vélhetően kirobbant botrány után már nem merték megismételni a hazugságot. Nem tudni, hogy az ilyen csalások megrendelésre születnek-e vagy csak „túlszolgálásról” van-e szó, de hogy a következő kormánynak a médiatörvényt kell először rendbe tennie, az biztos. Igaz, semmilyen törvény nem kellene ahhoz, hogy végre valaki megkérdezze Horn Gábort vagy Fodor Gábort, hogy törpepárt létükre kitől kapják a felhatalmazást arra, hogy az ország sorsáról döntsenek? Vajon tényleg ez lenne a demokrácia?

Juhász Margit, Miskolc

Ortodox európaiság

Gyerekeim (nem egykék vagy egyetlenek!) Oláhiában negatívan vannak megkülönböztetve szülőföldjükön azért, mert magyar őseik szülőföldjén nem tudnak elég jól (oláh elvárás szerint) oláhul. A magyar nyelvben elboldogulnak tisztességesen. Hiába tudják az anyanyelvükön a számtant, a fizikát, a kémiát stb., az nem ér sokat Oláhiában. Az oláh nem anya- és apanyelvük, de iskolai jegyeiket lerontja. Az oláh nyelv nagyon albános, egy kicsit franciás, olaszos és spanyolos, az 1900-as évek előtt kizárólag ortodox cirillül írták a latint! Ha az oláh világnyelv lenne, akkor megérteném a nagy oláh igyekezetet arra, hogy az erdélyi magyar gyerekek jobban oláh nyelvezzenek, mint magyar anyanyelvezzenek. De így, masszív oláh elnyomásként kezelem az alig beszélt és írt nyelvük kötelező ránk erőszakolását. A szülőföldünkre betolakodott mindenhonnani oláhok angol helyett megtanulhatnának magyarul is.

TO., Mikháza

Színt vallottak

A költségvetés megszavazásához a szocialisták összekaparták a parlamenti többséget. Ez azért volt könnyű, mert a kormánykoalícióból színleg kilépett SZDSZ a szocialista kormány támogatója maradt, az MDF zöld tulipánja pedig egyre jobban a piros szegfű színét veszi föl. Fodor Gábor kijelentette, hogy a pártja a kormány ellenzéke, de „az ország érdekében” nekik a költségvetést meg kell szavazniuk. Az ország érdeke a nép érdeke (lenne). Ez a nép annyira tudatlan, hogy az érdekeit csak Gyurcsány és az SZDSZ képes felismerni? A fregoli-MDF ezúttal is bizonyított, valamiért elkötelezettje az MSZP-nek. Dávid Ibolya szintén nyilatkozott, miszerint az MDF konzervatív és ellenzéki párt. Ez a pártocska lehet, hogy konzervatív, de az biztos, hogy a Fidesz és a KDNP ellenzéke. A parlamentben tehát jelenleg kétféle ellenzék létezik, egy kormánypárti és egy kormányellenes. A szocialisták a kormánypárti ellenzékükkel szavazatszámban nagyobb erőt képviselnek, mint a kormány valódi ellenzéke. Ennek rejtett oka a szocialista vezetés rendelkezésére álló pénz, amiből jut elég a megtévesztő kormánykampányra, az ellenzék lejáratására és a nehezen bizonyítható megvesztegetésekre. Azonban ahogy dagad, vagy ahogyan dagasztják a pénzügyi és gazdasági válságot, a munkanélküliséget, a nép elkeseredése egyre közeleg a forrásponthoz. Az állandósuló sztrájkok, tiltakozások, tüntetések, útlezárások ennek a gerjedő folyamatnak a jól érzékelhető jelei. A kormány támaszai, a fegyveres testületek is tüntetnek. Amikor a nép az országban, a saját parlamentjében színt fog vallani és az érdeke szerint fog dönteni, akkor az első döntés ennek a kormánynak a menesztése lesz. Ehhez már most megvan az abszolút többsége.

Tégen László, Nagymaros

Úriemberek

– Megígértem. Egy úriember pedig nem változtatja összevissza az álláspontját. Úgy fogom nyomkodni a szavazógombot, ahogy megállapodtunk.

– Nagyon köszönjük, hogy az ország érdekében átállsz hozzánk.

– Az csak természetes, az ország érdekében. De hadd kérdezzem, mit adtok cserébe?

– Mire gondoltál? – Hát valami jól fizető beosztásra. Hadd legyek mondjuk a gazdaságélénkítő csomag számlálásának és egyeztetésének támogatásáért felelős miniszteri megbízott.

– Sajnos azt már másnak adtuk. De esetleg te lehetnél a hortobágyi karikás ostorok EU-konform használatának lehetőségeit vizsgáló bizottság munkáját koordináló kormánymegbízott. Jó fizetéssel és kapsz egy szolgálati lovat, lovásszal, valamint egy aranyozott fokost.

– Én inkább olyat szeretnék, amivel egy szolgálati Audi jár egy aranyos titkárnővel.

– Nézzük csak… Megvan! Ehhez mindkettő jár. Te leszel a cserebogarak emésztési zavarainak biogazdálkodásra kifejtett hatásait elemző testület vezetője államtitkári rangban. Na, mit szólsz hozzá?

– Nagyon jó lesz. Mindig szerettem a kihívásokat. Ujjé! Nem fogtok csalódni bennem. Nyomogatok, nyomogatok, nyomogatni fogok… még másfél évig!

Keszthelyi István, Bp.

APEH

Barátom az adóbevallásánál 1%-ot felajánlott valakiknek, de a teljesítését az APEH a 2008. november 25. dátumú határozatával visszautasította, és egyben tájékoztatta, hogy 5000 Ft illeték beperkálásával fellebbezhet. Íme az indoklás: „Az adóhatósághoz benyújtott nyilatkozatot(ka)t tartalmazó boríték ragasztott felületén nem található aláírás, ezért a nyilatkozat(ok)ban foglalt rendelkezés az Szf. tv. 7. § (1) bekezdés d) pontja alapján érvénytelen. Az Szf. tv. 5. § (3) bekezdés kimondja, hogy a munkáltatónak átadott és munkáltatói adómegállapítással továbbított rendelkező nyilatkozatot(ka)t tartalmazó borítékot, annak ragasztott felületére átnyúlóan a magánszemélynek saját kezűleg alá kell írnia.” Lehülyéztem, de azt mondta, hogy a borítékon belüli papírokat aláírta, és különben fogalma sincs, hogyan kell „átnyúlóan” aláírni. Amikor viszont arra ösztökéltem, hogy fellebbezzen, mert az APEH nagyon szegény és kell neki a suska, akkor meg engem hülyézett le.

Kónya Béla, Budapest

Napraforgó

Gyurcsány könyvének dedikálásakor egy idős hölgy büszkén nyilatkozta a kamerába, hogy ő kommunista. Becsülöm, amiért kitart a hite mellett, nem szégyelli kommunista mivoltát. Kevesen vannak már ilyen gerincesek közülük. Csak azt nem értem, miért van akkor Gurcsány mellett? Nem tudja ez a kommunista hölgy, hogy a kommunisták Thürmer táborában vannak? És azt sem tudja, hogy Gyurcsány már nem kommunista? Jelenleg szocialista, de rövidesen az egyik veterán kommunista ember által alakított szociáldemokrata párthoz fog tartozni, mert ő bizony szociáldemokrata. Tőle hallottam. A napraforgó a Nap felé, a volt kommunisták a hatalom felé forognak!

Czető Lászlóné, Bp.