Börtönt vagy iskolát?

A becsületes és elkeseredett szülők élete csupa rettegés, mert a legkisebb és leggyengébb párt pont a drogliberalizálást és a természetellenes hajlamok védelmét tűzi zászlójára. Az édesapák és édesanyák erőtlenek, amikor a hírverés azt sulykolja: „A pénz beszél. Munkával nem lehet pénzt keresni.” Hiába nevel az iskola szorgalomra, állhatatosságra, kitartásra, ha közben a primitív és brutális akciófilmekkel az ellenkezőjét verik, döngölik a tehetetlen, zsenge agyakba. Régóta beszélnek nálunk arról, hogy az ifjúságra zúduló idegen filmek áradatát korlátozni kellene, az üres beszéd csak arra jó, hogy elfedje a tehetetlenséget. Nem akarásnak nyögés a vége. Megállíthatatlanul terjed a fiatalkorúak bűnözése. A nevelőktől fegyelmező eszközeiket elveszik, a tanárokat megverik. Szabad iskolaválasztás helyett a tanulókat önkényesen (etnikai szempontok szerint) ide-oda helyezgetik. Jellemző a televízió előtt fotelban tespedő, elhízott gyerek, aki tágra nyílt szemekkel bámulja, hogy ropognak a fegyverek, folyik a vér és a szent emberi arcokon csattognak a kemény ökölcsapások. Az idegen országokból importált és idegen szellemet sugárzó embertelenséget Franciaországban már korlátozták megfelelő nemzeti törvényekkel. Ezt mi is megtehetnénk, hiszen a népek önrendelkezését a nemzetközi jogból még nem törölték. Ha a magyar hagyományt (Klebelsberg Kunót) követnénk, kevesebbet költenénk a börtönökre és több pénz jutna az iskolákra.

Kövér Károly, Szeged

Búzaégetés lesz?

Az idei búzatermés aratása után csak Somogy megyében tízezer kamionnyi eladatlan búza van a magtárakban. Ha a búzatermést nem értékesítik, akkor tönkremegy, de a legnagyobb kár a termelőt éri. Most pont erre megy ki a játék! Az ország teljes körű tönkretételének része a 400 ezer mezőgazdaságból élő termelő földönfutóvá tétele. A libatenyésztők, a tejtermelők már „sínen vannak”. A felelősök mentegetőznek, kibúvókat keresnek. Érzéketlenségük, közömbösségük megdöbbentő. A külföldi, silány minőségű és szennyezett mezőgazdasági termékekkel elárasztották az országot, ellenben a hazai termékeknek nem keresnek megfelelő piacot külföldön. Milliók éheznek a Földön, nem igaz, hogy nem lehet eladni. Rossz külkereskedelmi tevékenységünkre régebbi példák is vannak. Évekkel ezelőtt Ausztriának búzát adtunk el. Annyi búza került külföldre, hogy itthon hiány keletkezett. A búza egy részét hát visszavásároltuk, persze drágábban, mint ahogy eladtuk. Ennek a tranzakciónak hazai nyerészkedői is voltak. Az idei búzafeleslegünk valószínűleg ki sem kerül az országból. Bűn, amit a világgazdasági válságra hivatkozva az ország népével tesznek. A megélhetésükért küzdő emberek okkal kérdezik: miért van Mezőgazdasági Minisztériumunk, miért ilyen a külkereskedelmünk, és az Európai Unió tagországaként miért nem prosperál hazánk mezőgazdasága?

Tégen László, Nagymaros

Egypártrendszer

Ceausescu büszkén foroghat fakabátjában, mert a legfrissebb oláh-escu, a Bas-, sikeresen folytatja diktatórikus hagyományait. Egypárt-kormányt fabrikált, visszarángatta az ország gazdasági szintjét az 1989 előttire, szokásaiban is nagyon kezd hasonlítani a kárpátok géniuszára. Míg tegnap szakadt az oláh kormánykoalíció, addig Basescu örömében a kolozsvári Politechnikán röhögve néptáncolt egy csoport népi viseletbe bujtatott egyetemistával. Pártjának miniszterei megduplázták minisztériumaikat: a miniszterelnökből tanügyminiszter is lett, a közlekedésügyi miniszterből mezőgazdasági miniszter is, a gazdaságiból egészségügyi is, a vidékfejlesztésiből belügyi is, a turisztikaiból környezetvédelmi is, az igazságügyiből külügyér is stb. Már viccek is születtek a hóbortosságról: mivelhogy Oláhiában az utóbbi hetekben már vagy három vonat is kisiklott a sínekről, azért csináltak mezőgazdasági minisztert is a közlekedésügyiből, hogy intézze el azt, hogy szabadon közlekedhessenek a szántóföldeken a vonatok; a vidékfejlesztési miniszterből azért csináltak belügyért is, hogy fejlessze a szekut (elnyomógépezetet) vidéken is. Ha Európa komolyan veszi önmagát, akkor gyorsan fel kéne oszlassa ezt a mesébe illő csoda országot, amely demokratikus rongyokba öltöztetett diktatúrában ropja az EU-ban a táncot.

TO., Mikháza

Sólyom

Hát igen. Erre gondolni kellett volna. Maga a név is provokáció. Onnan nézve. Ilyen névvel egy látogatás tiszta irredentizmus. És senkinek sem jutott eszébe, hogy ki mikor, mitől kap hisztériás rohamot? (Amit a szaklexikon „primitív reakció” címszó alatt jegyez.) A magyarság ősi totemállata, jelképe a kerecsenSólyom. Turul, ha úgy nézzük. Nyilván ez is baj. A kerecsensólyomnak a Kárpát-medence a legnyugatibb elterjedési területe. Nem elég, hogy sólyom, még Kárpát-medence is! Ahol őshonos. A természet nem respektálja az ember által pingált országhatárokat. Nem is fogja. Ahol növény-, állat-, embervilág érintkezik, ott mindig volt, van és lesz átfedés. (Még a sós és az édesvíz találkozásánál is.) Ennyit az úgynevezett nemzetállamokról. Aknazárral, szöges dróttal, Berlini fallal persze lehet, csak az már nem nemzet és nem állam. Az börtön. Próbáltuk. Talán nem véletlen, hogy természetes monokultúrák nincsenek. Csak ember által művileg gyártottak vannak.

K. O., Szolnok

Ez nem vicc!

Demokrata helyett Hócipő? Megszokott újságosomtól a metróállomáson rendszeresen vásárolom a lapjukat. Ma azonban a pult alól kaptam, mire megkérdeztem, hogy már nem lehet kitenni? Azt felelte az újságos, hogy újabb rendelésük ellenére nem küldik ezt az újságot, hanem helyette a Hócipőt és ő külön beszerezte néhány vásárlója számára, hogy ne távozzanak csalódottan. Úgy látszik, gőzerővel beindult a „gépezet”, jó lesz odafigyelni és segíteni az újságosokat, hogy rendelésüket közvetlenül az újság kiadójától kapják meg.

Á. F., Budapest

Népmese

Hunvald, hun nem vald, vald egyszer egy párt, az MSZP. Ezt a pártot arról lehetett felismerni, hogy a választói nem tudtak számolni. A tízes szorzótáblával még valahogy elboldogultak, de egymillió fölött már elbizonytalanodtak, ekkora összeget egy tételben csak választott képviselőjükön keresztül láthattak. Ha megkérdezted őket, mennyi pénz az egymilliárd forint, csak találgattak. Tízmillió? Száz? Ez a tudatlanság már a párt számára is kezdett kényelmetlenné válni, ezért szemléltetőpéldával lepte meg választóit: Ha a 4-es metró projektigazgatója havonta több mint nyolcmilliót keres, az egy év alatt százmillió. Ha tíz évig te vagy az igazgató, az egymilliárd. Ugye milyen egyszerű Most persze azt hiszed, hogy ezt a pénzt könnyebben is megkeresheted, de tévedsz. Ha reklámban Lendvai Ildikó feléd nyújtja az utolsó mérgezett almáját, lökd félre a kezét és ne mondd neki: Te most itt velem szórakozol, amikor az ötös lottón kétmilliárd a főnyeremény? Az a pénz sosem lesz a tied, az kell a pártkasszába. De ha te is el akarod nyerni az összeget, van rá lehetőséged. Ehhez persze jövőre ismét az MSZP-re kell szavaznod és bele kell lépned a pártba. És lehet, hogy még így is várnod kell, mert nem lehet mindenki rögtön projektigazgató, de ne izgulj, van időd bőven. Ilyen fizetés mellett senki nem hülye befejezni a 4-es metrót. Előbb-utóbb rád kerül a sor. Aztán ha túl leszel a saját tíz éveden, s meglesz az első milliárdod, újabb kapuk nyílnak meg előtted, s ha szépen táncolsz és megtanulsz szemrebbenés nélkül hazudni, még miniszterelnök is lehet belőled. A 4-es metró ugyan még akkor sem fog járni, de ez ne zavarjon. A kisföldalatti különjárata a rendelkezésedre áll, ha szorít a cipő és el kell pucolnod a melegfesztiválról.

M. S., Miskolc

Ha így megy tovább

Kórházunk nevében gratulálunk a hamarosan bekövetkező örvendetes családi eseményhez, de egyúttal sajnálatunkat is kifejezzük amiatt, hogy ajánlatunkat elutasítással fogadták. A gazdasági válság okozta átmeneti finanszírozási nehézségek, az ágyszámcsökkentés miatt sajnos a szülészetünkön is várólista bevezetésére kényszerülünk, így legkorábbi lehetőségként önöknek csak tizenhárom hónap múlva esedékes időpontot tudunk garantálni. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy – a szokásos kilenc hónapra vonatkozó – álláspontjuknak határozottan van alapja, de jelezzük, hogy semmi probléma nem adódott volna, ha a cselekvés mezejére lépés előtt öt-hat hónappal tájékoztatták volna kórházunkat gyerekvállalási szándékukról. Akkor nagy biztonsággal regisztrálhattuk volna ágyfoglalási igényüket a kívánt időpontra. Ezért javasoljuk, hogy a jövőben – mert reméljük, hogy több gyereket szeretnének – a családtervezés során e szempontot figyelembe véve eljárni szíveskedjenek.

Keszthelyi István, Bp.