Késő bánat

Az uniós választásokon megvert MSZP most a korrupció-ellenesség szerepében tetszeleg. Úgy mintha Tocsik és Zuschlag nem is az ő elvtársaik lennének. Mindennél meggyőzőbben beszél az egyértelmű népítélet: a két jobboldali párt együtt 72 százalékot kapott. Most már hiába erőlködnek jónak látszani. Az ítélet után már a népi bíróság sem tudja megváltoztatni sem a bűnt, sem a büntetést. A szankció kimondatott. A vádlottak megmérettettek. Medgyessy idejében kellett volna rostálni és szelektálni az elvtársakat. Nehogy több legyen az ocsú, mint a mag. A szerecsenmosdatás nem sikerült, van más lehetőség is: az eszköztelen ellenzékre kell „rákenni a gyalázatot”. Nem a rossz kormány felelős, hanem a rossz ellenzék, vagy – aki nem tud visszaszólni – a világválság. Ha az elvtársak tevékenységükért nem akarnak felelni, miért van az állandó jelző: „felelős” kormány? Ha Orbán pártját szeretnék nyolc év csődjéért felelőssé tenni, akkor miért söpörték le két cikluson keresztül a Fidesz által benyújtott összes törvényjavaslatot? Van olyan, hogy a hatalmon lévő párt okulva a hibákból (és bűnökből) menet közben megjavul, de egy ország erkölcsi és anyagi romlását nem a nyolcéves uralom végén kell fölismerni és fölszámolni. Bajnai kapkodó intézkedései nem hitelesek. Eső után köpenyeg!

Kövér Károly, Szeged

Védőoltás

Mostanában sokaknak az a dilemmája, hogy a H1N1 influenza ellen beoltassák-e magukat, vagy sem. A szérum védőhatásában, vagy a saját ellenállóképességükben bízzanak? A korábbi influenzajárványok sem voltak veszélytelenek, szövődményeit ma is sokan nyögjük. Az emberek a védekezés tekintetében mindig megosztottak voltak. Az élet kiszámíthatatlan rendező, mert gyakran előfordul, hogy a védőoltás ellenére is sokan kaptak influenzát, aki viszont elkerülte az oltást az nem betegedett meg. A jelenlegi oltás iránti bizalmatlanságunkat az okozza, hogy a szakemberek sem értettek egyet a szérum hatásosságát illetően. A bizonytalan emberek egy része a járványtól, más része az oltóanyag mellékhatásaitól, esetleg mind a kettőtől tart. A védőoltás alkalmazhatóságáról az egészségügyben is kialakult a többpártrendszer, s innen már eljutunk a nagypolitikához. Van-e olyan védőoltás, ami a Molnár Lajos, Horváth Ágnes, Székely Tamás váltócsapatának egészségünkre káros hatásaitól megvédett volna minket? Ez a csapat addig stimulált minket, hogy az irántuk kialakult bizalomvesztés kihatott a propagált oltóanyagra is. S ha a járvány veszélye elmúlik, a triász pusztító szellemisége is elmúlik-e, vagy kipusztíthatatlanul tovább él? A tépelődő ember mindig reménykedik. Ha mindenki beoltatja magát, akkor ő már feleslegesen kérné a védőoltást? Ellenben ha csak kevesen kérnek a szérumból, akkor ő a járvány elmúltáig potenciálisan betegnek tekinthető? Akkor most kérjünk védőoltást vagy sem? Vagy forduljunk javasasszonyhoz, a mai időkben lehet, hogy bennük kéne bíznunk?

Tégen László, Nagymaros

Viccnek is rossz

A házelnök asszony lelkiismereti és politikai okokra hivatkozva állt fel székéből. Nem értem, miért csak most szólalt meg a lelkiismerete. És miért nem azelőtt, hogy Gyurcsányt szavazatával a hatalomban tartotta. Vagy amikor felvette a milliókat elszámolási kötelezettség és adózás nélkül? Említett még politikai okokat is lemondása kapcsán. Csak nem azt akarja elhitetni az emberekkel, hogy csak most vette észre, milyen erkölcstelen a regnáló hatalom, melynek ő is tagja? Fő kérdés most Szilinél, hogyan tudna most az MSZP újra néppárttá válni. Miért, volt az valaha is néppárt? Tudja bármelyik komszoci, hogy hol lakik a nép és mit szeretne? Neki és bandájának nem repülőről, hanem autóból térkép e táj. Elképesztőbbnél elképesztőbb nyilatkozatokat tesz. Most, hogy már nem kongathatja a parlament kis harangját, részben civil, részben politikai baloldalhoz tartozó tömegmozgalmat kíván szervezni. Újra meg akarja ismerni az emberek problémáit. Hogyhogy újra? Ismerte valaha is? Remélem mindenki elhatárolódik tőle, mint Pécs város lakói, akiknek most utólag is gratulálunk.

Czető Lászlóné, Bp.

Szélhámia

A mai erdélyi magyar politikai vonalvezetés nagyon XX.-százados. Politikai agytrösztjeink és észkombájnjaink, Markó Béla (VI-os Lenin), az RMDSZ szövetségi elnöke, és Kelemen Hunor (kellemetlen humorka), az RMDSZ ügyvezető elnöke, 3-4 nap leforgása alatt bebizonyították a világnak, hogy nem kell komolyan venni az erdélyi magyarságot, mert halvány fogalma sincs, hogy mit akar. Kelemen Hunor 2009. október 2-án kijelentette: „Az RMDSZ egyelőre csak annyit ígért a D-PL-nek (Basescu pártjának), hogy a következő másfél-két hónapban nem kezdeményez, és NEM TÁMOGAT bizalmatlansági indítványt…” Ezt súlyosbítva még azt is hozzátette, hogy „Felelős politikus jelen pillanatban nem akarhatja a kormány (oláh) bukását.” 2009. október 5-én Markó Béla bejelentette: „Csatlakozik az RMDSZ a liberálisok kezdeményezéséhez, és közösen terjesztenek be bizalmatlansági indítványt a kormány (oláh) ellen.” A szavahihetetlenség, a szélhámia, a megbízhatatlanság stb., magasiskolája. Tessenek kommentálni, hogy ne én tegyem.

TO., Mikháza

Közlekedés

Egy olyan problémát vetek föl, amiben az önök, a sajtó segítségét kérem. Tudom, hogy a mostani kormány csökkenti a tömegközlekedés támogatását, mégis fontos volna, ha lenne buszközlekedés Győr és Dunaszerdahely között a Győr–Medve–Szap–Bős–Szerdahely vonalon, de legalábbis a Trianon előtti Győr megyéhez tartozó, csallóközi hét községben. Naponta többször is. A jelenlegi győri polgármester megválasztásakor azt ígérte, hogy szeretné bekapcsolni a Csallóközt is Győr életébe. Hát ez is odatartozna. Kérem, foglalkozzanak ezzel a témával is cikkeikben.

Tóth Csaba, Szap

Remek!

Szeretném a tisztelt szerkesztők figyelmét felhívni bizonyos jogszabályi visszásságokra. A 100 százalékosan minősített rokkantnyugdíjas ha mozgásképes és legalább egyik kezét használni tudja, munkát vállalhat. Ha a több mint 100 ezer forintos nyugdíjához még hozzákeres valamit, akkor is kap „alanyi jogon” gyógyszertámogatást, közgyógyellátást. Viszont a minimálnyugdíj két és félszeresét éppen csak száz forinttal átlépő, százezer alatti nyugdíjjal rendelkező semmilyen támogatásban nem részesül. Persze senki sem szeretné, ha százszázalékosra leminősítenék. De ha ez áll fenn, hogyan dolgozhat? Akkor vagy teljesen munkaképtelen, vagy sem? A támogatást összeghatárhoz mérik, vagy bármely nagyságú nyugdíjhoz száz százalék esetén „csípőből” jár a gyógyszertámogatás? Hallottam, hogy az Államkincstárnál lehet egyéni támogatást kérni. Betelefonáltam és kiderült, hogy egy kérelmet, illetve a háziorvos által kiállított négyoldalas papírt kell hozzá beadni. Kérdeztem, van-e nyugdíjösszeghatára? Nincs. Akár 300 ezer (jól látták, háromszázezer) forintos nyugdíjra is kaphatnak még havonta, folyamatosan 18-22 ezer forintot. Remek! Aki nem tud róla, lemarad. A kisnyugdíjassal meg kibabrálnak.

Kovács Péter, Bp.

Sztrájk

Az apám 43, én 2 évig voltam vasutas. Mindig azt mondta, hogy Isten mentse meg az országunkat egy általános vasutassztrájktól. Sajnálom, de én Gaskó István sztrájkfenomén nevét a Fidesz kormányzása idején nem hallottam, ezért biztosan valamikor az MSZP basáskodásának a kezdete után bukkant elő. Tetszeleg a tévében, nyilatkozgat, fenyegeti a kormányt (amit az persze meg is érdemel) és piszkosul szervezgeti a vasutassztrájkokat, de minden eredmény nélkül. Felhívom a figyelmedet, drága Gaskó elvtárs, hogy ne felsőbb utasításra csinálj „tízperces” vasutassztrájkokat, mert azzal csak téged utál meg a nép, hanem szervezzél már meg egy olyat is, ami addig kitart, amíg a kormány a beharangozott követeléseidet nem teljesíti. De, ha a busás fizetésedet féltve ezt nem teheted meg, akkor meg tűnjél el a vágányok közül, mert még elüt egy vonat.

Kónya Béla, Budapest