Ízlések és pofonok

Néhány médiumban a jövő évi országgyűlési választás kampánya már megkezdődött. Okt. 27-én a TV2 reggeli műsorában egy Somogy megyei faluból riportot láthattunk, mert Gyurcsány ott egy házat vásárolt. A helybeliek közül erről három személy véleményét kérdezték. Az egyik interjúalany (roma) kissé hamisan csengő véleményt mondott. Szerinte Gy. F. „olyan ember, mint mi”. A nyilatkozó érezhette, hogy ez nem egészen így van, de nagyot akart mondani. A műsorban szavazni is lehetett: kit fogadna el legszívesebben szomszédjának? Választási lehetőség: Gyurcsány, Orbán és Morvai volt. Csodát láthatott a néző: a legtöbb szavazatot Gyurcsány, a legkevesebbet Orbán kapta. Hogy mennyire reprezentatív az ilyen szavazás, megtudtuk egy szavazatküldő két kérdésre adott válaszából. Kire szavazott? Gyurcsányra. Miért: mert ő a legkulturáltabb. Mindenki nem lehet IQ-bajnok, de nagyon elfogult lehet. Vajon miben méri a kulturáltságot ez a szavazó? Pénzben, hazugságban vagy lórúgásban Az őszödi beszéd hangnemétől ennyire kulturált lenne a volt miniszterelnök? Az ország lekurvázása vall kulturált lélekre? Félő, hogy sokak fejében még nem volt és talán soha nem lesz rendszerváltás. Akinél a választott szomszéd az, aki a legtöbb proli allűrt vette fel, annak a szavazatára hosszú távon számíthat az MSZP. Abból a faluból én messzire elköltöznék, ahol Gyurcsány megvetette a lábát, mert még egy levegőt sem szeretnék vele szívni.

Tégen László, Nagymaros

Rossz jogalkotás…

– korrupció. Első olvasásra talán meglepő, de a két dolog egy manapság közbeszéd tárgyát képező „bűnügyben” egyértelmű ok-okozati összefüggésben van. Egy „kis kaliberű, pénzéhes jogalkotó” egy fővárosi rendeletben lehetővé tette a kerékbilincs használatát. A rendelet eleve alkotmányellenes, mert sérti a magántulajdon használatának alapjogát. (Csak a gondolati párhuzamosság kedvéért, még a rendőr is csak különösen indokolt és törvényben szabályozott módon használhat kézi bilincset.) A rendelet kizárólag azonnali pénzszerző jellege könnyen tetten érhető. Ha a gépkocsi szabályos helyen parkol, csak lejárt az ideje, akkor pótdíjat kell kiszabni rá és kész, majd elmegy. Miért kell megakadályozni, hogy elhajthasson? Mindent tudhatunk róla és bármikor elővehető, ha nem fizetné ki a bírságot. Ha meg eleve szabálytalan helyen állt meg, akkor a kerékbilincs leszerelésnek elintézési idejével (ami indokolatlanul hosszadalmas) még tovább ott fog állni, továbbra is akadályozva a forgalmat, mert ha akarna – pedig akkor már régen akarna! – sem tudna elmenni onnan. De akkor már csak a kerékbilincs kényszeríti az eredetileg jogszerűtlen magatartás folytatására az autóst. A forgalom zavarása már csak a kerékbilincs elhelyezője miatt folyik tovább. S hogy jön ide a korrupció? Logikusan és könnyen. Részben a (szinte biztosan jogtalan) felhelyezések szorgalmazása és aztán a levételek „pénzügyileg kedvezményes megoldása” miatt miatt tartóztattak le parkolási társasági vezetőn és alkalmazottakon kívül még magas rangú rendőröket is a legutóbb feltárt kerékbilincses ügyben. Vagyis a rendelet maga generálta a korrupciót, mert annyira igazságtalan! Az elért kedvezmény aztán a saját zsebekben köthet ki!

Ö. Sz., Budapest

Környezetszennyezés

Káros szenvedélyemnek hódolva elmentem horgászni 3 napra a Duna-deltába. Oda-vissza, egyedül ülve az autóban, volt időm bámészkodni 1200 km megtétele alatt. A falvakban narancssárga színű sapkákban, sálakban, orkánokban bujtatott elnökpárti aktivisták osztogatták a lisztet, a kristálycukrot és egyéb mezőgazdasági termékeket az éhező oláh parasztoknak, hogy szavazzanak kétszer vagy többször Basescu kalózkapitányra az államelnöki választásokon. (A kalózkapitány lányát is ilyenfajta megvesztegetés árán szavazták be az EP-be „függetlenként”. Televíziósoknak nyilatkozták a „lelisztezett” és „lecukrozott” parasztok, arccal, névvel, hovatartozással stb.) Odafelé menet láttam, hogy Segesvártól Brassóig letagadhatatlan, évszázados szász építkezési jellegeket viselő falusi házak vannak az út két felén, a falvakban pedig sok évszázados, masszív szász evangélikus erődtemplomok hirdetik a történelmi valóságot. Közben azon gondolkoztam, hogy miként lehet ez így, hisz az oláhok Erdély legrégebbi népének mondják magukat, holott a térségben csak az 1920-as évek után felhúzott otromba, mértékaránytalan, ortodox templomaik és kolostoraik csúfítják a tájat.

TO., Mikháza

Belső piac

A most kezdődött választási kampányba hirtelen berobbant az új irány, egy váratlan „megvilágosodás”. Országunk vezetői fokozni óhajtják a helyi termékek kínálatát. Ez kimondatlanul is azt jelenti, hogy a nemzetközi versenynek meggondolatlanul kitett nemzeti gazdaságunkat most a belföldi piac erősítésével szeretnék a végelgyengülésből följavítani. Kérdés, a jónak látszó ötlettel miért szunyókáltak nyolc éven át? Az ellenzék egy részének régen hangoztatott véleménye, a kormány azért koncentrálja a termőföldet saját kezében, hogy azt kellő pillanatban az idegen és a magyar nagytőkéseknek átjátssza. Az MSZP tudtommal mindig az ún. zöldbárókat segítette a kistermelők ellenében. Az amerikai farmerek példája ezzel szemben azt bizonyítja, hogy a családi gazdaságok is lehetnek korszerű, gépesített, világszínvonalú élelmiszer-termelők, ha a hatalom úgy akarja. Nagyon fájlalom, hogy az elvtársak szívéhez sohasem állt közel a független, szabad, öntudatos kisparaszt. Oka: a szabad lelkű embert nehéz alávetni, félrevezetni. Közelmúltunk azt bizonyítja, hogy amikor az elvtársak akarták, magas szinten meg tudták szervezni a hazai terményfelvásárlást. A magyar áruk tényleges pártolásával, a belföldi piac állami megszervezésével nyolc év alatt megoldhatták volna a munkanélküliségi problémáink nagy részét, de ezt nem a választások előtt pár hónappal kell meghirdetni. Így a váratlan ötlet csak pártcélú kampányfogásnak tűnik. Messziről látszik: kilóg a lóláb.

Kövér Károly, Szeged

Méltó utód

Az a vélemény egyre szélesebb körben, hogy Bajnai Gyurcsány klónja. Azt hiszem, ez nem vitatható, mert minden ott s úgy folytatódik, ahol és ahogy Gyurcsány abbahagyta. Abbahagyta? A vitustáncot járó, alpári szövegű böszme után ügyesen választották ki maguk közül a gyogyós vigyorú, bambán pislogó, sunyin a padlót néző, gátlásos, de gesztikulálásával határozottságot mutatni próbáló libást. Az ország további rombolásáért ő is sokat tesz. Számára is fontos a külföldi befektetők jelenléte az országban, nem törődve a hazai érdekekkel. Legújabban a vízkészletünket eddig részben felvásárló franciákat biztosította arról, hogy ők fontosak Magyarországnak. Nem nagyképű egy kissé az átmeneti miniszterelnök? Azt hiszi, hogy ő és a bandája az ország. Csípje már meg valaki, hogy térjen magához. Motoszkál bennem egy kérdés. Az igaz, hogy Bajnai Gyurcsány klónja, de Gyurcsány kinek a klónja, bábja? Ki vagy kik vannak ezek hátterében? Meg fogjuk ezt tudni valaha is? És megkapják ezek és segítőik a méltó büntetésüket? Rengetegen hisszük, hogy igen!

Czető Lászlóné, Bp.

Jóban-rosszban

Olvastam, hogy ma (nov. 2.) a TV2 Jóban rosszban sorozatának (1039.) az alábbi lesz a témája: „Barbara rossz hírt kap. Nándi pedig gratulál Péternek. Bandinak rossz érzései támadnak Svéd kérése kapcsán. Betti sejtése beigazolódik Előddel kapcsolatban, míg Réka kérdőre vonja Kardost egy fontos ügyben.” Igaz hogy eddig egyetlen epizódot sem néztem meg ebből a szappanoperából, de ha ezek után ezt részt sem nézem meg, életem végéig furdalni fog a kíváncsiság, mitől támadtak Bandinak (a Jóban) rossz érzései.

Kónya Béla, Budapest

Legyünk résen!

Támadásban a H1N1 vírus, s most nagy kérdés, hogy kell-e védőoltás vagy sem. Véleményen szerint a legveszélyesebb a jórészt csak Magyarországra korlátozódó SZDSZ1–MSZP2 vírus. Ellene viszont nem kérdés, hogy kell-e védőoltás, mert okvetlenül szükséges, legkésőbb az elkövetkezendő választások előtt. Bár legjobb lett volna még az őszödi beszéd után megkapni, így a vírus nem szaporodott volna el ennyire, mert most, hogy a vesztüket érzik, nos, most támadnak csak igazán. Nagyon remélem, hogy nem lesz késő a jövő választáskor, bár a már kialakult szövődményt nagyon nehéz lesz gyógyítani. De ha akarjuk, összefogással sikerülni fog. (Azt mondják: csak a hülyeség ellen nincs antibiotikum.)

C. L., Budapest