Kicsik, nagyok

Nem mind arany, ami fénylik. Nem mind magyar, aki magyar. Láttunk erre példát a december 15-i „gyásznapon”, de akkor is, amikor az iparilag fejlett Ausztriával való előnytelen kereskedelem során némely magyar urak az idegenekhez húztak. 45-ben is az ország kiárusítása folyt, amikor a megszálló oroszokat a magyar elvtársak barátnak nyilvánították. Engem az sem hagy nyugodni – a méltóságunkat sérti – , hogy a fölöttünk röpködő műholdak és kémholdak optikája túlságosan éles. Szeretném, ha a népek önrendelkezését a mainál sokkal jobban tisztelnék a nagyhatalmak a nemzetközi kapcsolatok során. Állítólag, ha a hortobágyi pusztán egy gulyás hangosabban elkurjantja magát, arról a kíváncsi világközpontban tíz perc múlva már akta készül. Hírlik hogy a holland mélyföldet a tenger elöntheti. Emiatt szükségünk lenne egy jó termőfölddel öntöző és ivóvízzel rendelkező hazára. Még ennél is „érdekesebb”: Peresz izraeli államelnök a kereskedelmi irodák közgyűlésén azt mondta, hogy felvásárolnak ezt-azt. Ezek után izraeli kémrepülőgépek jelennek meg hazánk fölött, és az illetékesek hebegnek korrekt magyarázat helyett. Szerencsére a hazánkban politizáló idegenszívű és labanclelkű garnitúrától már nem kell annyira tartanunk, de megnyugtatóbb lenne, ha zsoldos katonák helyett „régi vágású” honvédhadsereg védené az országunkat. A nemzetközi jog előírásait kellene világszerte követni, ami nem tesz különbséget nagy és erős, illetve kicsi és gyenge országok között.

Kövér Károly, Szeged

Bravó!

Mesterházy Attila szerint az elmúlt húsz évben Magyarország modernizációjáért, a társadalmi különbségek csökkentéséért tett a legtöbbet az MSZP. Most pártjának nemcsak a válsággal, a szegénységgel, a kiszolgáltatottsággal kell megküzdenie, hanem Orbán Viktor „gátlástalan hatalmi törekvéseivel” is. Bravó! Nála méltóbb utódját rikácsi Ildikónak aligha találhatott volna az MSZP, bár ilyen gátlástalan stílusú emberanyagban gazdagok. Bukásuk óta gátlástalanul beszélnek a munkanélküliségről, a szegénységről, a társadalmi megosztottságról, mintha mindezért nem ők lennének a felelősök. Most akarnak küzdeni ezek ellen? Nem vették észre, vagy inkább nem akarják tudomásul venni, hogy a nép többek között pont a fentiek miatt szavazta ki őket a hatalomból? Most, ekkora bukás után, ellenzékiekként nem ildomos másokra mutogatni, a felelősségüket másokra hárítani. Bocsánatot nem kell kérniük, mert amit az országgal tettek, arra nincs bocsánat! A főbűnösöknek felelniük kell, a kis talpnyalóknak meg lapulniuk.

Czető Lászlóné, Bp.

Szemben

Nincs az a magasságos pszichológus vagy pszichiáter (ezek ma a mindent tudó divatos szakmák), aki meg tudná mondani, hogy a magyar köznyelvben mitől burjánzik el, szorít ki mindent és válik érthetetlen módon divattá egy-egy szó vagy kifejezés. Ilyen például a szemben. „Az SZDSZ (még a megboldogult) támadást intézett az MTV függetlenségével szemben”, „…csökkentik a bizalmat a hatóságokkal szemben…”, „…nem túl barátságos a Fidesszel, illetve a párthoz közelálló médiumokkal szemben”, hogy a „lojális vele szemben” fordulatról ne is beszéljek. Szinte úgy látszik, mindegy is, hogy mit állítunk a mondatban, a lényeg az, hogy valami szemben legyen. (Szemben a kispolcon, hogy elérhető legyen?) Ez egy minden lében kanál kifejezés: nem megtámadta, támadást intézett ellene (bár ez már fölösleges komplikálás), hanem támadást intézett vele szemben, nem barátságos, lojális vele, iránta, akármi, hanem vele szemben. És persze nem legyőzi, hanem győzelmet arat vele szemben, nem ellene, vele harcol, hanem vele szemben (bár ha úgy nézzük, az ellenfelek leginkább egymással szemben állnak.) Kimondott antipátiát kezdek érezni a mindennel szemben győzedelmeskedő szembennel szemben.

K. J., Budapest

Bumm-bumm-bumm

Port kavart az, hogy a derék szövetkezeti komcsi jogtanácsosból lett RMDSZ-es romániai alkotmánybíró a nyugdíjasok iránti szeretetből, „megmentette” a romániai nyugdíjasokat a Basescu-féle 15%-os nyugdíjmegvonástól. Mérgelődtek és jubiláltak az RMDSZ főkorifeusai. Csak hát a dolog igazándiból úgy játszódott le a pult alatt, hogy Basescu beígérte Puskás Bálint Zoltánnak az alkotmánybíróság elnöki székét, ha szépen szavaz az államfői elképzelésére. A legendás román szóbetartás szabályai szerint Basescu saját pártjából nevezett ki alkotmánybírósági elnököt. Erre az RMDSZ-es pártfogolt alkotmánybíró ideges lett, és RMDSZ-es kormány- és pártakaratot szegett azzal, hogy személyes sérelem miatt a pártja által támogatott basescus elképzelés ellen szavazott. Erről az egészen egyszerű, de bonyolított balkáni dologról, egy kedves kis dalocska jut eszembe: „Puskás Gábor későn futott, Neki csak a füle jutott, Zime-zum. Zimezum, Rece-fice bumm-bummbumm.”

T. O., Mikháza

Népbutítás 4.

(Folytatás az előző számból)

Megszüntették a felvételi vizsgát. Korábban az egyetemek, főiskolák saját profiljuknak megfelelő felvételi vizsgarendszerrel rendelkeztek, s 1-től 5-ig terjedő osztályzattal el tudták dönteni, hogy kit vegyenek föl. Akkor a maximális felvételi pontszám 20 volt, ma 400 pont a határ. 2004-ben bevezették a középfokú és emelt szintű érettségi vizsgát. Ostobaság! Azóta kb. 98-110 ezer érettségizőből csak alig 3-4 ezer fő jelentkezik emelt szintűre. Nem kötelező érettségizni sem fizikából, biológiából (még ha orvosnak megy is), vegytanból, fizikából (ha vegyésznek jelentkezik is) és földrajzból (még a leendő meteorológusok sem). Így teljesen felesleges oktatni és tanulni a természettudományos tantárgyakat! Néhány év és már matematikából sem kell érettségizni. És jöttek a blabla (no jó: nem alap-) tantárgyak: andragógia, szociálpedagógia, menedzsment, sportszervező, politológia stb. Így nem véletlen, hogy a középiskolában nincs szükség természettudományos oktatásra. Újabb érettségi tantárgyak jelentek meg a középiskolákban: Sajtó és tanulás, HÍD – hírlapot a diákoknak, SANYI, sajtó és nyilvánosság. Kíváncsi vagyok, mikor lesz érettségi tantárgy a Győzike? Így szól a mondás: Aki érti, tudja a dolgát, az csinálja. Aki nem tudja, nem érti a dolgát, az tanítja. Aki még tanítani sem tudja, az vezető. Sajnos Magyarországon még rengeteg vezető van!

Simon Béla, Nyíregyháza

Műsorváltozás

– Ez tényleg elképesztő! Bekapcsolom a tévét és azt mondják, hogy éppen bilincsben visznek valakit az előzetesbe. Jóformán minden nap. Az eddig köztiszteletben állók közül, esetenként akár többeket is. Ezzel van tele nap mint nap az összes híradó. Nekem ebből nagyon elegem van, olyan unalmas. A tévéseket sem értem. Hogy lehet ennyire érdektelen, egyhangú műsorokat készíteni? Miért nem mutatnak legalább időnként – már csak a változatosság kedvéért is mondjuk szabadulásokat? Hogy például most jön ki a börtönkapun valaki, miután letöltötte a hűtlen kezelésért kiszabott büntetését, vagy éppen szabadul egy másik, aki a közpénzek sikkasztásáért ült. Ez nevelő hatású lenne, és sokat javítana a közhangulaton is. Lépnek ki a vaskapun kis motyójukkal azok a csibészek, akik szétlopták az országot, és az újságírók ott tolonganak körülöttük. Egymás szavába vágva érdeklődnek, hogy mit fognak csinálni, mivel akarnak foglalkozni most, a szabadulásuk után. Én ilyen műsorokat szeretnék látni! – Nyugalom, türelem, kedves uram. Lesznek majd ilyen adások is, csak azokra még várni kell… szerintem vagy nyolc-tíz évet!

Keszthelyi István, Bp.

Gyurcsány blogol

Az áprilisi választások eredménye, a kétharmados győzelem szükségszerű, hogy legalább annyiban végleges maradjon, miszerint a Gyurcsány-féle lenullázódott banda végleg eltűnjön. Minimum arra volna szükség, hogy nem reklámozzuk a böszmét. Ne csináljunk úgy, mintha számítana a véleménye. Ne sztrájkoljunk! Van egy olyan régi, főleg baloldali szokás, ha valakit nem akarnak helyzetbe hozni, arról a média hallgat. Gyurcsány ma egy senki, talán csak leendő börtöntöltelék. Ne sztároljuk! Hogy a blogjában írogat valamit? Kit érdekel? Rengeteg ember blogol. Miért kell napi és hetilapokban erről rendszeresen beszámolni a kártékony lény rögeszméiről, mintha ez bárkit érdekelne? Ezek a „mélyenszántó gondolatok” mindössze egy bukott, kártékony és beteg elme megnyilatkozásai. Ezzel a népszerűsítéssel akaratlanul is politikai tényezővé emeljük ismét. Holott a bukott lény csak büntetőjogi kategória. Ezen a helyen és így kell kezelni. Nem kell tehát őt népszerűsíteni. Annyi más és szép dolog van még Magyarországon!

B. A., Fonyód