Hirdetés

Kié a kereszt, hangzik a kérdés újólag napjainkban.

A keresztény/keresztyén vallás megalapítója Jézus Krisztus. Élete és tanítása vetette meg az alapját a kereszténységnek, jelentősen befolyásolta az emberiség történetét. A kereszt megkínzásának és halálának színhelye, amely a keresztény hit szimbólumává vált. Önként vállalt kereszthalálával mindenkit meghívott az örök életre. Az ószövetségi vallást tovább gazdagította, az Isten-szeretet mellé helyezte az emberszeretetet, amibe még ellenségeink is beletartoznak.

Isten saját képmására teremtette az embert, ez méltóságunk alapja. Az emberi életet kezdetétől égéig óvni és tisztelni kell. „…amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek” – mondja Jézus. Idetartozik a gyermek tisztelete és szeretete. „Aki befogad egy ilyen gyermeket a nevemben, engem fogad be. De aki megbotránkoztat egyet is ezen kicsik közül, jobban járna, ha malomkövet kötnének a nyakába, és a tenger fenekére vetnék.”

Hasonlóan fontos a család tisztelete, a házasság tisztasága. Az élet továbbadása erkölcsi parancs. Hasonlóképpen az anyagi javak megőrzése és a teremtésvédelem.

Kié hát a kereszt? A kereszt a szeretet szimbóluma, életünk záloga, így mindenkié.

Korábban írtuk