A Gimnázium (1015 Budapest, Szabó Ilonka utca 2-4.), amelyet Széchény György esztergomi érsek alapított 1687-ben, immár több mint 320 éve áll a magyar közoktatás és a haza szolgálatában. E hosszú idő alatt olyan kiválóságokat adott a magyar kultúrának és művelődésnek, mint Semmelweis Ignác, gróf Andrássy Gyula miniszterelnök, báró Eötvös József író, vallás- és közoktatásügyi miniszter, vagy éppen Nagysándor József és Török Ignác aradi vértanúk.

A gimnázium históriája maga a történelem: diákjai és tanárai számosan véreztek a nemzet nagy szabadságküzdelmeiben, majd a II. világháború után át kellett élniük azt is, hogy az iskola kapuit bezárta az egyházi intézményeket tudatosan szétzúzó kommunista diktatúra. Mindezen sorscsapások közepette a lángot rendíthetetlenül őrizték tanárai és diákjai.

Manapság ismét történelmi időket élünk. Egy kivéreztetett ország emelkedik fel a földről és áll újra saját lábára. Ehhez a hatalmas erofeszítéshez ismét az a konok kitartás kell mindannyiunk részérol, amely iskolánk szellemiségét is megőrizte évszázadok viharain át. Szükség van mindannyiunk áldozatvállalására, amelyhez erot nagyszerű elődeink példájából meríthetünk. De az is kell, hogy egy-egy pillanatra megálljunk és tudjunk örülni annak, hogy vagyunk, hogy együtt vagyunk, hogy van jövonk és vannak álmaink. A gimnázium ezért – hagyományteremtő szándékkal – egy olyan jótékonysági bál megszervezését tűzte ki célul, amely hozzájárulhat a huszárhagyományok, a magyaros viselet, zene- és tánckultúra ápolásához és továbbviteléhez.

A rendezvény névadója Hadik András, a XVIII. század híres hadvezére, aki egész életével példát adott hazafiságból, bátorságból, rendíthetetlen kitartásból, és aki huszárjaival megannyi dicsőséget szerzett a magyarságnak. És aki ezt a hazaszeretetet, elkötelezettséget abban a kőszegi középiskolában szívta magába, amelyet a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium alapítója, Széchény György keltett életre a török kiűzése körüli időkben.

A rendezvény fővédnökségét Erdő Péter bíboros érsek, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter és Tarlós István főpolgármester vállalta el, köszöntot mond dr. Hende Csaba és dr. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. A bált dr. Mikola István, volt egészségügyi miniszter, az OECD magyar nagykövete nyitja meg.

A bálon felvonulnak a huszár hagyományőrzők, fellép a Csillagszemű Néptáncegyüttes, Hűvösvölgyi Ildikó, Lovász Irén és Kautzky Armand, továbbá ízelítőt kaphatunk a modern, mégis tradicionális magyar viseletből is egy divatbemutató keretében. A vendégek hangulatos élőzene mellett, a díszkivilágítást kapott Országház épületében gyönyörködve táncolhatnak a csodaszép díszteremben. Lesz tombola, jótékonysági árverés (az árverésre kerülő tárgyak 2011. november 7-től megtekinthetők a www.egyetemi.hu oldalon), a borozóban pedig híres és feltörekvő magyar borászok kiváló termékeit kóstolhatják meg.

A Jóisten megadta az esélyt az országnak, és megadta az esélyt a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumnak is: 1997-ben újra kezdodött a tanítás az ódon falak között. Mára mintegy félezer diák tanul itt, akik minden reggel a Mátyás-templom és a Halászbástya sok száz éves falainak árnyékában érkeznek meg a gimnáziumba. Ahhoz, hogy ez a nevelőmunka eredményes legyen, szükség van hagyományaink ápolására, továbbvitelére és szükség van mindannyiunk támogatására. Ezért kell, hogy ott legyen Ön is az 1. Hadik András Hagyományorzo Jótékonysági Bálon.

A meghívó ára személyenként 8000 Ft, amely magában foglal egy üdvözloitalt, egy tombolajegyet, valamint egy főre meleg büfévacsorát. Meghívó vásárolható a Gimnázium titkárságán (1015 Budapest, Szabó Ilonka utca 2–4.) hétköznap 8-14 óra között, valamint a budapesti Szkítia könyvesboltokban a nyitvatartási időben (H–P 10–18, Sz 9–13 óra között).

A bál programja:

19.00 Kapunyitás

19.45 Tárogató muzsika, huszárok bevonulása

A színpadon: Hűvösvölgyi Ildikó és Kautzky Armand

dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár köszöntője

A Csillagszemű Táncegyüttes bemutatója

Lovász Irén énekel

dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntője

A Mikecz Kálmán huszár hagyományőrzők bemutatója

Ünnepélyes megnyitó, nyitótánc: palotás

20.50 Bál (játszik a Kistemplomos lovagok zenekara)

A bál közben…

22.00 Takács Mária Zsuzsánna magyaros ruhakölteményei (ismertetőt mond: Bencsik András)

Jótékonysági árverés a Gimnázium javára (az árverésre kerülő tárgyak listája megtekinthető 2011. november 7-től a www.egyetemi.hu oldalon)

00.00 Hastáncbemutató (előadja Kupovics Barbara Kira)

A tombola fődíjainak kisorsolása

A „Bál szépe” és a „Legszebb viseletű pár” megválasztása

02.00 Silentio

A bál ideje alatt folyamatosan…

Büfé

Borozó a 727. teremben (magyar borászok kiváló boraival)

Megjelenés báli viseletben vagy magyaros díszöltözetben.

A meghívó ára személyenként 8.000 Ft, amely magában foglal egy üdvözlőitalt, egy tombolajegyet, valamint egy főre meleg büfévacsorát. Iskolánkba járó diákok szüleinek lehetőségük van kedvezményes, 3000 Ft-os jegy vásárlására.

Meghívó vásárolható a Gimnázium titkárságán és a Szkítia könyvesboltokban, illetve megrendelhető a hadik@egyetemi.hu címen. További információ a bálról a 06 (1) 487-09-65 telefonszámon, illetve a hadik@egyetemi.hu címen kapható.

A Szkítia könyvesboltok címe és elérhetősége:

I. Krisztina körút 79–81.

T.: (06 1) 224-0052

V. Városház utca 16.

T.: (06 1) 266-5619

XI. Ménesi út 1/a.

T.: (06 1) 209-1081

XII. Böszörményi út 19/a.

T.: (06 1) 224-0287

A Demokrata szerkesztőségében is van lehetőség a jegy megvásárlására (VI. Andrássy út 124.).

A Gimnázium megközelíthető gépkocsival a Széll Kálmán, illetve a Clark Ádám tér irányából, a 16-os autóbusszal a Bécsi kapu megállóig, gyalogosan a Batthyány tértől (7-8 perc). Parkolási lehetőség a Szabó Ilonka utcában és a Bécsi kapu alatti parkolóban.

Ön a meghívó megvásárlásával 6.500 Ft-tal támogatta a közhasznú Gimnázium 1687 Alapítványt.