Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára ismertette a kormányzati informatika konszolidálása során eddig elért eredményeket. Az államtitkár beszámolója szerint az informatikai szerződések felülvizsgálata eredményeként nagyságrendileg 15 milliárd forintot spórol meg az állam úgy, hogy eközben az állam számára biztosított szolgáltatások minősége nem romlik.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2010-ben kezdte meg a kormányzati informatikai tevékenység konszolidálását, amelynek keretében sor kerül valamennyi minisztérium és valamennyi költségvetési szerv informatikai tevékenységének teljes körű felmérésére és átvilágítására.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: az eddigi felülvizsgálat során a kormány elérte, hogy az egyes szolgáltatói szerződések keretösszegei radikálisan csökkenjenek, de a folyamat még nem ért véget. Az államtitkár rámutatott: az állam önmagán kezdi a spórolást és az új magyar kormány felelősen gazdálkodik a közpénzekkel. A költségcsökkentés nem csak a szolgáltatási szerződések felülvizsgálatával, hanem a nyílt szabványok fokozott elterjesztésével is lehetséges: az erősebb versenyhelyzet csökkenti az árakat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai szempontból felülvizsgálta és újratárgyalta a szektor szempontjából nagy jelentőséggel bíró, a közfeladatok ellátásának hátteréül szolgáló infrastruktúrák igénybevételéről szóló egyes szerződéseket. A szerződésmódosítások célja az új IKT stratégiához jobban igazodó fejlesztések megvalósítása, valamint a hatékonyabb költségszerkezet kialakítása volt. További konkrétumként említette, hogy konszolidálásra került az agrártámogatási, a költségvetési gazdálkodási és a kapcsolódó üzemeltetési rendszer.

Nyitrai Zsolt kiemelte: elsődleges cél az irreális, aránytalan szerződések módosítása vagy felmondása és egy olyan ár-érték arány elérése, amely méltányos mindkét fél számára. Ezért kulcsfontosságú szerződések esetében került sor szerződésmódosításra. A konszolidáció részeként megindult a legnagyobb licenszszállítókkal kapcsolatos tárgyalássorozat is, aminek eredményeként megkezdődött az állami vállalatok és a közigazgatási szervek licenszállományának racionalizálása is.

Nyitrai Zsolt hozzátette: az idei évben megkezdődik a nyílt forráskódú irodai szoftvertermékek bevezetése a közigazgatás intézményrendszereinél, amelynek első lépcsőjeként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációs Államtitkársága, majd további központi költségvetési szervek állnak át nyílt szabványú termékek használatára a hivatali működés során.