(Forrás: MÁV Zrt.)

Idén 150 éve adták át a Déli Vasút Budapest–Nagykanizsa (egykori Buda–Kanizsa) vasútvonalát. A másfélszázadik évfordulóra elkészült vándorkiállítás – a budapesti Déli pályaudvar és Székesfehérvár után – mától új helyszínen, a nagykanizsai vasútállomáson tekinthető meg. A kiállítás része annak a nagyszabású ünnepségsorozatnak, amellyel az egykori Déli Vasút és a Buda–Kanizsa vasútvonal megnyitásának állít emléket a MÁV Csoport.

A kiállítás megnyitóján Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere, Zaránd György, a MÁV-GÉPÉSZET Zrt. vezérigazgatója, Hackl Mónika, a MÁV társasági kommunikációs osztályvezetője és dr. Krámli Mihály a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója mondott ünnepi beszédet.

Zaránd György az ünnepség keretében kitüntetéseket és elismerő okleveleket adott át nyugdíjba vonult és aktív vasutas munkatársaknak a vasút szolgálatáért, különösen a nagykanizsai vasútállomás és a Budapest–Nagykanizsa vasútvonal fejlődése érdekében végzett kiemelkedő munkáért.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum vándorkiállítását dr. Krámli Mihály, az intézmény főigazgatója nyitotta meg. A Déli Vasút balatoni üdülőforgalmának korabeli színes reklámplakátjai külön érdekességként tekinthetők meg a vándorkiállítás eredeti engedélyokmányai, menetrendjei, mozdonyfotográfiái mellett.

A tárlat június 19-ig látogatható a vasútállomás kultúrváró termében, munka- és munkaszüneti napokon 5-22 óra között. Ezt követően, június 22-től, két hónapon keresztül a siófoki állomás ad otthont a kiállításnak.

Az évforduló kapcsán, a nyár folyamán a kanizsai vonal több pontján kerül sor ünnepi programokra. Június 25-én például „megy a gőzös Kanizsára”, hiszen gőzvontatású nosztalgiavonat indul a Déliből – Székesfehérvár és Siófok érintésével – Nagykanizsára, majd este vissza. A nap házigazdája Szarvas Ferenc, a MÁV elnök-vezérigazgatója lesz. A székesfehérvári állomáson emléktábla avatásra kerül sor, míg Siófokon és Nagykanizsán egész napos programok várják a közönséget, amelyekbe természetesen az utasok is bekapcsolódhatnak.