A kórházak függetlenül attól, hogy ott csak egy órát, egy éjszakát tölt-e a kisgyermek, vagy hosszú hetekig, hónapokig tartó kezeléséről van szó, mindenképpen egy ijesztő hely a számára. Gyakran váratlan eseményt, balesetet követően kerülnek kórházba, amikor nincs idő előkészülni, de az is előfordul, hogy a tervezett beavatkozások előtti nagy kapkodásban otthon maradnak a kedvenc játékok, illetve néhányat vihetnek csak magukkal a kórtermükbe.

A lélektan kutatói kimutatták, hogy ilyen helyzetekben egy kedves plüss mackó kézhez vétele valóban csökkenti a stressz, a szorongás, unalom érzését és segítenek a gyermekeknek a mielőbbi talpra állásban, felépülésben. Néha a maci válik a társukká, barátjukká, akinek könnyebben el tudják mondani azt, mi bántja őket, mitől félnek. Az orvosok és ápolók is gyakran a kitömött állatokon mutatják meg a tervezett beavatkozást a gyermeknek.

Egy baranyai faluban, Kővágótöttösön élő, 14 éves Viktor már több mint tíz esztendeje nagy Maci-rajongó, és megszállott gyűjtője is a Teddy Bear-eknek.

Alig 3 éves volt, amikor az első maciját megkapta, majd azt követően minden jeles ünnepnapra plüssmedvét kért ajándékba. Mára közel 200 darabot sikerült összegyűjtenie.

A televízióban látta, hogy a szeretni való maciknak milyen testi – lelki gyógyhatást tulajdonítanak a kutatók, hogy milyen fontos szerepük van egy beteg gyermek sorsának alakulásában. Viktor sokszor hallott a lakóhelyéhez közeli, első hazai gyermekhospice háznak, a Dóri Háznak a megnyitásáról is. Ekkor fogant meg benne a gondolat, hogy a macikat a gyógyíthatatlan megbetegedésben szenvedő gyermekek otthonának kívánja adományozni. Édesanyjával, április 22-én pénteken 11 órakor személyesen adják át a 200 darab „gyógymackót”.