Hirdetés

„Az a bizonyos polgári művészetkedvelés most hiányzik. Ez az átmeneti időszak a történelem számára csupán egy pillanat, csak nekünk rossz, mert nekünk ez az életünk.”

(Schubert Éva nem néz hátra – Fehérvári Zita interjúja, Magyar Demokrata 2011/1., január 4.)


„Csak azt nem értem, hogy ha az osztrákok is, a bajorok is olyan büszkén hordják a saját viseletüket, mi miért nem?”

(Arckép – Boros Károly interjúja Hampel Katalinnal, Magyar Demokrata 2001/1., január 4.)


„A független értelmiségi szerepében tetszelegni a huszadik század egyik legnagyobb hazugsága, leghatásosabb átverése.”

(A nagy hazugságok százada van mögöttünk – Seszták Ágnes interjúja Schmidt Máriával, Magyar Demokrata 2001/6., február 8.)


„A nemzeti oldalhoz tartozó alkotóknak alig vannak fórumaik, vagy ha vannak is, haldokolnak. A magyarság nincs elismerve a saját hazájában, és kedves melegágya, kalandozó tanyája a haza fogalmát lejárató és igazán nem is érzékelő szellemi csoportoknak, akiknek ha valami nem tetszik, rögtön feljelentik az országot külföldön.”

(Nincs esély a megigazulásra – Bodnár Dániel interjúja Döbrentei Kornéllal, Magyar Demokrata 2001/7., február 15.)


„Ilcsi néni védjegy lett, olyannyira, hogy 1999-ben állami kitüntetést is kapott. Kozmetikusként elsőnek a magyar történelemben. (…) [Azt mondta:] »Szülétől tanultam meg, hogy a növényekben mindenre van megoldás. Évszázados tapasztalatok, hagyományok éltek a népben, hiszen nem volt orvos a falvakban, a szükség mindenre megtanítja az embert.«”

(Arckép – Bagota Edit interjúja Molnár Dánielnével, „Ilcsi nénivel”, Magyar Demokrata 2001/8., február 22.)


„Fogalmam sincs, hogyan kerekedett ki a beszédemből egy vádirat. Mert végül is az lett. Vádirat azok ellen, akik eltiporták 1956-ot, s utána még évtizedekig, elnyomás alatt tartották az országot. (…)  És én megindokoltam mindazt, amit vádként fogalmaztam meg. (…) Többen úgy fogalmaztak, ez a beszéd bombaként robbant.”

(A beszédemből vádirat lett – Matúz Gábor interjúja Wittner Máriával, Magyar Demokrata 2001/10., március 8.)


„Gyönyörű szép életem volt. Az Isten megadta, hogy azt szolgálhattam, amire szükségem volt: a hazámat.”

(Arckép – interjú Bessenyei Ferenccel – Boros Károly interjúja, Magyar Demokrata 2001/11., március 15.)


„Mind politikai, mind jogi, mind morális értelemben felrobbant a kisgazdapárt. Torgyán József felfoghatatlan mélységbe taszította azt a történelmi múltú mozgalmat, ami valaha a kisgazdapárt volt.”

(Öklök, arcok, verítékek – abl, Magyar Demokrata 2001/19., május 10.)


„Ezek a vasárnapi ebédek, ez a nótaszó jelentette nekem a meleg családi légkört. Ezeknek az emléke él bennem legélénkebben.”

(Arckép – Boros Károly interjúja Beregszászi Olgával, Magyar Demokrata 2001/23., június 7.)


„A hétmilliós Bagdadban különös módon él együtt a múlt és a jelen. Az Ezeregyéjszakából is ismert Harún al-Rasid kalifa palotája mellett szocreál betonépületek ágaskodnak, az utcán vízhordó fiú egyensúlyoz az elsuhanó autók között, a középkori mecset tőszomszédságában hangulatos teniszmérkőzés zajlik. (…) A helyszínen a Demokrata munkatársa döbbenetes tapasztalatokat szerezhetett az Öböl-háború máig tartó hatásairól.”

(A kitagadott ország: Irak – Szentesi Zöldi László helyszíni riportja Bagdadból, Magyar Demokrata 2001/25., július 21.)


„Amerika hadban áll – ezt jelentette be George W. Bush elnök a keddi, New Yorkot és Washingtont ért terrortámadások után. (…) A támadás megrengette a világot: a tetemes anyagi káron és a felbecsülhetetlen emberi veszteségen túl egy mítosz is összeomlott.”

(Amerika hadban áll – Jókuthy Zoltán, Magyar Demokrata 2001/38., szeptember 20.)


„[Páty] képviselő-testülete úgy döntött, hogy közteret nevez el Horthy Miklósról.”

(Az első utcatábla – Sándor Csilla, Magyar Demokrata 2001/43., október 25.)


„Esztergom és az ország több ékkővel lett gazdagabb az elmúlt hónapokban. Egy ilyen ékkő a Dunát újra átívelő Mária Valéria híd.”

(Keresztül a hídon – Zsebők Csaba, Magyar Demokrata 2001/44., október 31.)


„Most, hogy Mécs Imre szabad demokrata képviselő az Országgyűlésben lecsőcselékezte azokat az ötvenhatosokat, akik Demszky Gáborral (egykori maoista) és Kovács Lászlóval (egykori marxista-leninista) együtt őt is kifütyülték, időszerűvé vált tisztázni, ki is valójában?”

(Egy kihallgatás jegyzőkönyve – Bertók László Attila, Magyar Demokrata 2001/46., november 15.)


„Úgy gondolom, hogy nem tiszta lappal születünk erre a világra. Arra a lapra, amivel én ide születtem, az volt fölírva nagybetűkkel: lovasíjászat.”

(Arckép – Boros Károly interjúja Kassai Lajossal, Magyar Demokrata 2001/48., november 29.)

Korábban írtuk