Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely, archív
Röszke 2015-ben
Hirdetés

A főtanácsadó elmondta, az uniós külső határok hatékonyabb védelmét is biztosító Európai Határ- és Parti Őrségről szóló rendelet hatályba lépése után körülbelül 10 ezer főre duzzasztják a Frontex létszámát, ami egy több évig tartó folyamat lesz.

Hangsúlyozta, a migráció kérdésében a magyar álláspont nem változott: semmiféle kötelező kvótát nem támogat, a külső határok biztosítását és a jogellenesen Európában tartózkodók kiszállítását képviseli.

Szólt arról is, az olasz kormány – a választási ígéreteit nem betartva – megváltoztatta a Salvini belügyminisztersége alatt hozott szigorú intézkedéseket, ezért folyamatosan érkeznek az afrikai migránsokat szállító hajók.

Fotó: Hirado.hu, képernyőkép, archív
Bakondi György

„Tulajdonképpen 2015-höz képest nem sok változott: újra és újra azt szeretnék, ha az európai szolidaritás, sőt a jogállamiság alapvető mutatója az lenne, hogy fogadnak-e be illegális, iratok nélkül érkező, jogellenes határátlépőket az államok” – fogalmazott.

A főtanácsadó a Kossuth rádió szerda reggeli műsorában elmondta azt is, jelentősen – akár több száz fővel – megnőtt a magyar–horvát és a magyar–román határon bejutni próbálkozók száma, de már Ukrajna felől is történnek kísérletek.