Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, archív, illusztráció
Hirdetés

Magyar Levente kifejtette: egyre több irányból egyre nagyobb számban érkeznek migránsok Magyarország felé; karácsony óta több mint kétezer illegális határátlépési kísérletet regisztráltak, és a katonák, rendőrök számára nagy munkát jelentett a határ megvédése, az ünnepi időszak békéjének biztosítása.

Közölte: nincs változás abban, hogy Európában Magyarország az egyetlen ország, amely képes és hajlandó megvédeni magát és a teljes kontinenst az illegális migrációtól, miközben más országok vagy átengedik a migránsokat, vagy képtelenek megbirkózni ezzel a kihívással. Európának meg kell tanulnia, hogy a békét és a nyugalmat nem adják ingyen, hanem komoly áldozatokat kell hozni érte – hangsúlyozta.

Magyar Levente kitért arra: Magyarország ugyanakkor nem érzéketlen mások szenvedései iránt, ezért indította el a Hungary Helps programot, amellyel már több tízezer ember helyben maradását támogatta, valamint segített emberhez méltó feltételeket teremteni az illegális migráció kiinduló országaiban. Emellett Magyarország egy kiterjedt ösztöndíjprogrammal is segít – tette hozzá.

Kiemelte: 2019 nehéz év volt, sok csatát kellett megvívni, mert Magyarország folyamatos támadások alatt állt az illegális migrációt ellenző álláspontja miatt. Ez várhatóan így lesz az idén is – vélekedett.

Az államtitkár kérdésre elmondta: egyértelmű összefüggés van az illegális migráció, az iszlám szélsőségesség európai terjedése és az ezen eszmékhez köthető támadások között. Mára megszokottá vált Európában, hogy ilyen bűncselekményeket követnek el azok, akik éppen azon az illegális úton jutottak el Európába, amelynek használatát Magyarország szeretné meggátolni – fűzte hozzá.