Az iszaptározó gátján a Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport váltásos rendszerben folytatja a figyelőszolgálat ellátását, a gát állapotában szemmel látható változást nem tapasztaltak.

Zajlik a lakhatási kérdőívezés

A helyreállítás-újraépítés megszervezése érdekében Devecser polgármestere és a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság a rendőrség közreműködésével intézkedett, hogy az előző napon a Devecserben fel nem mért 96 sérült ingatlan tulajdonosát keressék fel és a hiányzó szándéknyilatkozatokat a lakosság részéről pótolják. Hétfőn folytatódott a tulajdonosoktól a pótlólagos szándéknyilatkozatok beszerzése.

Takarítás

Kolontáron tegnap reggel megkezdődött a bontásra ítélt 23 ház közül 3 ingatlan elbontása, a vasút és az újonnan épített gát közötti területen a romeltakarítási munkákat folytatták, a bontási hulladék elszállítását megkezdték.

Kolontáron és Devecserben továbbra is zajlik a közterületek, az utak, járdák, valamint az ingatlanok udvarainak tisztítása.

A Helyszíni Operatív Törzs továbbra is kiemelten kezeli Devecser és Kolontár településekre történő beléptetést, csak akkreditációval rendelkező sajtóképviselő léphet be. A Veszprém MVB döntése alapján az Ellenőrző Átengedő Pontoknál a honvédségi és tűzoltósági erők végzik a területről kilépő gépjárművek mentesítését.

Devecserben valamennyi körzetben folyamatosan zajlik a mentesítés kézi-, illetve gépi munkaerőkkel. Hétfőn 665 fő önkéntes jelentkezett a polgármester felhívására. Kolontáron nagy erőkkel zajlik a Torna patak menti ingatlanok udvarainak mentesítése is. A települések közti útszakaszt 2 locsolóautó és 1 munkagép folyamatosan tisztítja.

A Magyar Honvédség kirendelt erői Devecser és Kolontár településeken folytatják a kézi romeltakarításban való részvételüket, az utak mentesítését, illetve a mentesítő állomás üzemeltetését Devecser településen.

A kolontári hír

Az út- és hídépítő csoport továbbra is biztosítja a megsemmisült kolontári híd helyett telepített ideiglenes honvédségi gyaloghíd fenntartását, valamint egy terepjáró gépjárművel biztosítják a Kolontár térségében megrongálódott vasúti töltés helyreállítását végző állomány esetleges kimenekítését. Ezzel párhuzamosan folyik egy későbbiekben létesülő fahíd lábazatának építése a forgalom biztosítása, illetve az ideiglenesen telepített honvédségi hídkészlet kiváltása érdekében. A hídlábazat kiépítését követően kerülhet sor a fahíd tervezésére, illetve a terv hatósági engedélyezésére.

A közlekedés

A Somló Volán, a rendőrség, a Közútkezelő és Kolontár település polgármestere közötti megegyezés szerint, az Ajka és Devecser közti buszközlekedés a hétfő reggeli órákban részlegesen elindult.

A légtérzár ellenőrzése folyamatos, a készenléti helikopter kirendelésére eddig nem került sor. Az Ajka–Devecser – padragkúti bekötő út, valamint a Devecser–Tapolca, Devecser–Somlóvásárhely közötti összekötő utakat a forgalom elől lezárták, azokon csak a helyi lakosok, a mentésben résztvevők és a munkagépek közlekedhetnek.

A bevezetett sebességkorlátozásokat (Ajka-Devecser, Devecser-Sümeg útszakaszokon) a mentési munkálatokban részt vevő nehézgépek kerekeiről az útburkolatra kerülő szennyeződés miatt továbbra is fenntartják. A 8-as út devecseri csomópontjának tisztítását folyamatos végzik. Veszprém, Győr-Moson-Sopron megye alsóbb rendű útjain bevezetett útlezárások, forgalom- és sebességkorlátozások továbbra is érvényben vannak. Vas megyében a korlátozások megszűntek.

Az esős időjárás ellenére a vasútpálya-helyreállítási munka zavartalanul halad. A vágánymezők összehegesztésével 200 m-t haladtak. A munkával várhatóan holnap 15 óra körül végeznek. Épül a biztosítóberendezés: a sorompószekrényt állítják, valamint folyik a vonali kábelek földbe ásása.

Sérültek

Az OMSZ által 2010. október 4. óta ellátott sérültek száma összesen 250 fő, ebből 109 személyt szállítottak kórházba, 141-et pedig a helyszínen láttak el. A sérültek állapotában változás nem állt be. A Veszprém megyei Cholnoky Ferenc Kórház intenzív osztályának ápolói szemöblögetést végeznek a rászorulóknak, és az inhalációs terápia is folytatódik. Az egészségügyi ponton jelen van az OMSZ mentésirányítója, továbbá az Állami Egészségügyi Központ önkéntes csapata.

Ivóvíz, levegő

A katasztrófa által érintett területen az ÁNTSZ folyamatosan ellenőrzi az ivóvíz minőségét, és végzi a minták részletes vizsgálatát. Az ivóvíz biztonsággal fogyasztható.

Az ÁNTSZ – Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (KTVF) közös mérőrendszere figyeli a porkoncentráció változásait. A környezeti levegő szálló por (PM10) terhelésének mérése szabványos módszerrel történik. A jelenleg rendszerbe állított mérőkészülékek 13 ponton végeznek vizsgálatokat. A háttérmérést a „Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ” mérőkocsija fogja végezni a napokban.

Folyóvizek

A rendszeres monitoring alapján megállapítható, hogy folyamatosan érkezik szennyezőanyag (lúg, nehézfémek) a Torna patak medrébe. A csapadékos időjárásnak köszönhetően a meder környezetéből bemosódás történt a Torna-patak medrébe, mely következtében október 19-én a kora reggeli órákban a pH értéke Devecser MOL kút mérési helyen 8,62-9,45 között ingadozott. Emiatt a szennyezés utánpótlás semlegesítésére a gipszszórás a mért pH értékek függvényében 20-40 t közötti mennyiséggel folytatódik a Torna-patakon Somlóvásárhelynél és a Marcal folyón Nemeskocs térségében. A korábbi szórási helyeken a gipsz-depóniák letakart állapotban állnak további rendelkezésre. A Koroncó, Mórichida, Malomsok és Szergény települések térségében telepített levegőztető berendezések továbbra is működnek.

Folytatódtak a vízminőségi mintavételek. A pH érték a tegnapi napon (okt. 18-án) a Marcalon 8,06 – 8,27, a Rábán 8,17, a Mosoni-Dunán 8,19 – 8,34 és a Torna–patakon 7,43-9,77 érték között mozgott. A Dunán a szokásostól kimutatható eltérést sehol sem mértek.

Élővilág

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 8 munkatársa az elmúlt napokban helyszíni bejárást tartott a Marcal mentén a vörösiszap-szennyezés hatását vizsgálva a Natura 2000 terület élővilágára. A bejárás során felmérték a nem szennyezett belvizeket, az enyhén szennyezett területeket, ahol átfolyt a vörösiszapos víz, illetve a szennyezett területeket, ahol tartósan áll, illetve állt a szennyezés. Tapasztalatuk szerint a korábban már jelzett Karakó – Kamond – Nagypirit térség mellett Szergény – Kemenesmagasi – Marcalgergelyi térségében a legjelentősebb a károkozás, a szennyezés. Ez nagyrészt vörös színű, szennyezett víz, kisebb részt töményebb iszap formájában került a gyepekre, majd több tíz hektáron a kiszáradó, kicsapódó vékony iszapréteg finom bevonatot képezett. Mindezek következtében több halfaj folyamatos további elhullását tapasztalták a területen.

Talaj

A Kormányzati Koordinációs Bizottság Tudományos Tanácsának október 18-i javaslatainak figyelembevételével az Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a mai napon végzi el az iszap eltávolítását megalapozó helyszíni vizsgálatokat. Ennek során 10 fő talajvédelmi szakember tekinti meg a katasztrófával sújtott külterületi termőföldeket és végez laboratóriumi mintavételezést. Az előzetes felmérés alapján hozzávetőleg 800 hektár termőföldet érint a szennyezés. A vörösiszappal való borítás átlagosan 5-10 cm-re becsülhető. Az érintett kultúrák: 300 ha gyep, kb. 310 ha előkészített szántó, 30 ha lucerna, 150 ha kukorica, 15 ha cirok.

(Forrás: voroiszap.bm.hu)