Hirdetés

Merkely Béla a jubileum alkalmából tartott pohárköszöntőjében felidézte, hogy az 1848-as szabadságharcban a hallgatók és az orvosok fontos szerepet játszottak a sebesültek ellátásában, ezért az egyetem egy időre el is vesztette önállóságát, amit a kiegyezés után kapott csak vissza. Hozzátette: a két világháborúban is szervesen részt vett az intézmény az egészségügyi ellátásban, 1956-ban pedig a műegyetemista hallgatókkal közösen vettek részt a forradalom kirobbantásában és a későbbi harcokban a sebesültek ellátásában.

A Semmelweis Egyetem története pontosan 250 évvel ezelőtt, 1769. november 7-én kezdődött, amikor Mária Terézia ellátta kézjegyével azt a dokumentumot, amivel elindult a magyar orvosképzés a Nagyszombati Egyetemen. Az egyetem először Budára, majd Pestre került, és ötven évvel ezelőtt vette fel Semmelweis Ignác orvosprofesszor nevét – idézte fel a rektor.

A pohárköszöntő után felvágták az egyetem címerével, az alapítás dátumával és Mária Terézia aláírás-másolatával díszített tortát.