A Grey Worldwide Hungary Kft.-t nem nyílt, hanem tárgyalásos közbeszerzési eljáráson választotta ki a Miniszterelnöki Hivatal, amire a törvény meghatározott esetekben lehetőséget ad. A szerződés legkésőbb 2009. június 30-án jár le, tehát az európai uniós választások kampányidőszakát még magában foglalja.

A bruttó 300 millió forintban a reklámanyagok sajtóbeli megjelenése nincs benne. Májusban a kancellária egy másik ügynökséggel kötött nettó 250 millió forintos keretszerződést rendezvényszervezésre és PR-tevékenységre.

Fidesz: Állítsák le a kormánypropagandát!

A Fidesz nem tartja helyesnek azt, hogy a legnagyobb válság idején közpénzből finanszírozott hirdetések jelenjenek meg – mondta Nyitrai Zsolt. A politikus felidézte, 2008. október 22-én, ezen a héten szerdán olyan dolog történt, ami a rendszerváltoztatás óta még nem fordult elő: a Monetáris Tanács 3 százalékkal megemelte a jegybanki alapkamatot. Hozzátette: ugyanezen a napon az International Herald Tribune című lapban egy fizetett kormányhirdetés jelent meg: "Amióta Magyarország 2004-ben csatalakozott az Európai Unióhoz, virágzik, a gazdaság biztos talajon áll. Az ország infrastruktúrája javult, és turisták áramlanak a fővárosba, Budapestre. Miután a kormány monetáris reformokat vezetett be, és merész intézkedéseket foganatosított a költségvetési hiány mérséklésére, összehangolt erőfeszítést tesz, hogy az üzleti életnek barátságos környezetet teremtsen, és külföldi beruházásokat vonzzon. Magyarország, amely lelkesen igyekszik az uniós intézményekbe való teljes integráció lezárására, az euró bevezetéséhez vezető helyes úton jár."

Miért kell ez? Miért kell a legnagyobb válság közepette a magyar adófizetők pénzén külföldi újságokban megjelentetett hirdetésekben a valóságot nem fedő tartalommal megjelentetni? – tette fel a kérdést.

Mint Nyitrai Zsolt fogalmazott, a magyar gazdaság, Magyarország pénzügyi helyzete egy nyitott könyv a külföld számára. Hozzátette: nem gondolja, hogy ilyen, és ehhez hasonló hirdetésekkel bárkit is meg lehetne téveszteni külföldön. Az ilyen típusú hirdetések további hitelvesztést okoznak az országnak – húzta alá -, hiszen pont az említett újság aznapi számában, és még a következő napokban is cikkek, írások jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy Magyarország komoly válságban van. Tehát egyáltalán nem volt köszönőviszonyban a tartalom a megjelentetett hirdetéssel – jegyezte meg.

Bejelentette, holnap a Fidesz képviselői írásbeli kérdést nyújtanak be a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterhez azt tudakolva: ki döntött a hirdetés megjelentetéséről, ki hagyta jóvá a hirdetés tartalmát, illetve, hogy mennyibe került ez a hirdetés a magyar adófizetőknek. "Egyben felszólítjuk a kormányt, hogy állítsa le ezt a közpénzből finanszírozott, hamis és igaztalan, egyébként meg külföldön folytatott propagandát" – tette hozzá.

"Feltehetjük azt a kérdést is, hogy (…) mi kell a válság megoldásához? Egyet egészen biztosan mondhatunk: nem ilyen hirdetések fogják megoldani a helyzetet" – hangsúlyozta. A Fidesz megítélése szerint őszinte hang és a vezetési válság megoldása lenne az, amely az első lépés lehetne abba az irányba, hogy az ország elkezdjen kijönni abból a kátyúból, amelybe a kormány elmúlt hat évben folytatott elhibázott politikájának eredményeként került – mutatott rá.

Kérdésre válaszolva Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: a Fidesz nem tartja helyesnek azt, hogy a legnagyobb válság idején közpénzből finanszírozott hirdetések jelenjenek meg. "Mondjuk úgy, hogy ez egyfajta formai kifogásunk" – fogalmazott. Hozzátette: tartalmi kifogásuk is van a dologgal kapcsolatban, ugyanis a hirdetésben szereplő mondatok nem fedik a valóságot.

Megjegyezte azt is: a Fidesz örülne a legjobban, ha igaz lenne, ami ebben a hirdetésben szerepel, és ez normális esetben megjelenne egy külföldi újságban. Csak az a baj, hogy jelen pillanatban egy nagyon komoly válság van, és az, amit ez a cikk megfogalmaz, az nem igaz – tette hozzá.

(fidesz.hu, hírTV)