Szaniszló Sándor az ellenzéki oldalon a legnagyobb politikai erőnek nevezte a Tisza Pártot, és azt mondta, meg kell adni a bizalmat, hogy olyan embert jelölnek, aki alkalmas a feladatra.

Hirdetés

„Szeretnénk időt adni arra, hogy a Tisza Párt belássa, hogy nekik az lenne az optimális, ha részt tudnának venni a főváros vezetésében”

– mondta. A műsorvezető közlése szerint a műsorba meghívták Ordas Esztert, a Tisza Párt fővárosi frakciójának vezetőjét, ám sem ő, sem pedig a párt nem reagált erre.

Szaniszló Sándor a Tisza Pártról szólva úgy fogalmazott, hogy a DK befejezte a pártnak szóló, néha durva üzengetést. Értékelése szerint a Fővárosi Közgyűlés most egyfajta közéleti laboratórium, ahol lehetőség van megnézni, hogy azok a pártok, amelyek 2026-ban kormányt akarnak váltani, hogyan tudnak együttműködni. Ha tudjuk működtetni a várost, akkor hiteles lehet, hogy esetleg tudjuk működtetni az országot is közösen – fejtette ki.

Visszautasította Magyar Péter azon kijelentését, hogy van a Fidesz, meg van a Kék Fidesz, azaz a DK. Úgy fogalmazott, hogy a két párt ideológiája sok tekintetben nehezen összeegyeztethető. A DK és a Fidesz kapcsolatáról szólva azt is mondta, hogy a Fővárosi Közgyűlésben valószínűleg a két párt között lesz majd a legtöbb vita, és a legkevesebb közös szavazás.

Kitért arra is, hogy az elmúlt öt évben a DK volt a legnagyobb ellenzéki erő a fővárosban, a képviselőcsoportja mára 3 főre olvadt. Ennek oka – véleménye szerint -, hogy a budapestiek arra voltak fogékonyak, amit a Tisza Párt mondott. Úgy fogalmazott, hogy a magyar társadalom cselekvőképességet szeretne látni az ellenzék részéről, és ezt a Tisza Pártban találták meg.

Nekünk meg kell tanulni felzárkózni ahhoz a gyorsuláshoz, amit a Tisza Párt bemutatott ezekben a hónapokban – mondta. Hozzátette, ezért az elmúlt hetekben a DK is „váltott”, hogy megmutassák, akkor is tudnak valamit tenni, ha ellenzéki helyzetből sokkal kevesebb lehetőségük van. Kérdésre válaszolva példaként említette, hogy rendezvényeket, jótékonysági vásárokat tartanak.

Korábban írtuk

A Fővárosi Közgyűlés pénteki alakuló ülését az ellenzéki politikus vízválasztónak tartja, és szerinte Karácsony Gergely „így vagy úgy, de meg fogja találni annak a módját”, hogy a politikai döntéshozók oldaláról működőképes legyen a főváros. A műsorban többször is hangoztatta, hogy a DK kitart Karácsony Gergely mellett.

Támogatják például a főpolgármester azon döntését, miszerint a politikai patthelyzet miatt nem jelöl az alakuló ülésen főpolgármester-helyettest – mondta. Hozzátette, a DK azt támogatná, hogy Kiss Ambrus korábbi főpolgármester-helyettes folytassa a munkáját.

Közölte, hogy Vitézy Dávidot a Fidesz jelöltjének tartják, és nem támogatják főpolgármester-helyettesi megválasztását.

„Bízunk benne, hogy nem kell hat hónapot várni, amíg majd Sára Botond főispánként fog kijelölni valakit, aki majd valamilyen formában megpróbál második ember lenni a Fővárosi Közgyűlésben”

– jegyezte meg.

Szerinte „kétségtelenül érdekes öt évnek nézünk elébe a Fővárosi Közgyűlésben”, és nem lehet azt mondani, hogy „egészen biztosan sikertörténet lesz”, de a közgyűlés feloszlatásra nem tenne egyetlen egy forintot sem. Meglátása szerint ez a Fidesznek sem érdeke, mert nem biztos, hogy jobban szerepelne, mint a júniusi választásokon.

Vitézy Dávidnak a BKK-rendészet bevezetésével kapcsolatos javaslatáról azt mondta, hogyha abból „épkézláb javaslat kerekedik” ki, akkor támogatják, de nem lehet több milliárdot erre azonnal átcsoportosítani. A műsorban azt is megjegyezte, hogy Vitézy Dávid minden olyan javaslatát támogatják, amely Budapest érdekeit szolgálja és „gazdaságilag megáll a lábán”.

Szaniszló Sándor azt is megjegyezte a műsorban, hogy a DK 2010 óta most először kapott meghívást az M1-be. A műsorvezető közölte, hogy 2022 és 2023 között több mint 800 alkalommal hívták a DK-t az M1 és a Kossuth Rádió műsoraiba, és csak egyetlen egy ember fogadta el a meghívást.