Wintermantel Zsolt napirend előtti felszólalásában azt mondta: Karácsony Gergely képes volt elkölteni 214 milliárd forint tartalékot, képes volt felélni rekordméretű, több mint 200 milliárd forinttal nagyobb adóbevételt. Két olyan nagyberuházást fejezett be, amelyeket forrásokkal együtt az elődjétől örökölt, ezen kívül semmit nem fejlesztett, és még így is 50 milliárdos működési hiányt halmozott fel.

Hirdetés

A rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy Budapestnek működési hiánya legyen az év végére, és a törvényben rögzített alapfeladatai ellátására 50 milliárdos kvázi hitelt kelljen felvennie – tette hozzá a politikus, aki úgy fogalmazott: „gyurcsányi trükkel, a BKK felhasználásával, az önkormányzatokra vonatkozó éven túli folyószámla-hitel tilalmát megkerülve 50 milliárdos idei kötelezettséget tolnak, húznak, vonszolnak át jövőre”.

Karácsony Gergely „Gyurcsány BKK-s helytartója, Draskovics Tibor által erőltetett trükkjének szolgalelkű végrehajtásával egyszemélyben, egyetlen döntéssel 50 milliárd forinttal adósította el a fővárost” – jelentette ki Wintermantel Zsolt.

Kiemelte, kérték a főpolgármestert, hogy ne hajtsa végre az „ördögi tervet”, ne szolgáltassa ki a fővárost Gyurcsány Ferencnek. De megtette, és azért, mert görcsösen meg akarja szerezni a főpolgármester-választáson való újrainduláshoz a támogatást – tette hozzá a politikus.

Wintermantel Zsolt úgy fogalmazott: Karácsony Gergelynek „fontosabb a saját politikai ambíciója, mint a város”.

Karácsony Gergely görcsösen ragaszkodik a pozíciójához – mondta a politikus, majd azt kérdezte a főpolgármestertől: a demokráciáról alkotott világképébe belefér-e, hogy az 50 milliárdos faktorálásról, annak részleteiről a Fővárosi Közgyűlés nem tárgyal és arról egyszemélyben dönt? Normális, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjai nem is láthatták a faktorálási szerződést? – kérdezte.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azt mondta: bizottsági és közgyűlési ülésen is elmondta, milyen helyzetben van a főváros, és erre kell olyan megoldást találni, amely alkalmas arra, hogy szükség esetén biztosítsa a finanszírozást december 31-ig. Szerinte minderre nem lenne szükség, ha a főváros megkapta volna a Lánchíd felújításához ígért kormányzati támogatást, ha a főváros is kapna rezsitámogatást, valamit jóváhagyták volna a hitelkérelmét. További okként jelölte meg Kiss Ambrus a szolidaritási hozzájárulásnak a főváros által vitatott mértékét is.

Karácsony Gergely úgy reagált, az elmúlt években 224 milliárd forint kormányzati megszorítást érte a fővárost, és a fideszesek most képesek feltenni azt a kérdést: „miért veszünk fel hitelt, hogy a város működni tudjon?”

A közigazgatási bíróság kimondta, hogy a fővárosi önkormányzat nem tud egyszerre megfelelni a megemelt állami elvonásoknak, a szolidaritási adó megfizetésének és fenntartani a közszolgáltatásokat azon a színvonalon, amely joggal elvárható – mondta a főpolgármester.

Kijelentette: a Fidesz-KDNP olyan helyzet elé állította a főváros vezetését, amelyben azt kellett volna mérlegelniük, hogy a „nyakunkba vart megszorításokat továbbpasszoljuk” a budapestieknek és egy gazdaságilag nehéz időszakban Budapest közszolgáltatásait rombolva mélyítjük tovább azt a gazdasági válságot, amit a nagyon jelentős mértékben a kormány politikája okozott.

„Mi ebbe a csapdába nem gyalogoltunk bele, hanem azt mondtuk, hogy túlélünk, ha beledöglünk is” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Azt mondta, hogy „a fenének van kedve faktoráltatni követeléseket” és fizetni az egekbe emelte kamatokat. Mi nagyon jól el tudnánk működtetni ezt a várost, ha ugyanolyan körülmények között kellene dolgoznunk, mint az elődjének – tette hozzá, megjegyezve: Tarlós István idején GDP-arányosan 30 százalékkal magasabb volt a főváros működési bevétele.

„Adósságot felvenni nem jó dolog”, a két rossz közül azonban a kisebbik rossz az, hogy ugyanúgy működik a város és nem mélyítik a gazdasági válságot azzal, hogy tönkreteszik a magyar GDP 38 százalékát megtermelő főváros alapvető közszolgáltatásait – mondta Karácsony Gergely.

Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) egy másik előterjesztés vitájánál arról beszélt, hogy megnézte a korábbi rendelettervezet, és abban nem szerepelt az említett 50 milliárdos összeg, egy faktorálási felhatalmazás volt összeg nélkül.

Karácsony Gergely beszédét a Fidelitas akciója zavarta meg. Aktiviták egy molinót tartottak a kezükben, amelyen az volt olvasható: „50 milliárddal adósítják el a BKV-t”. A felirat alatt Draskovics Tibor, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Bajnai Gordon volt miniszterelnök, valamint Karácsony Gergely képmása volt látható. Eközben azt lehetett hallani: „el az enyves kezekkel a fővárostól, és erre figyelmeztessék bűntársaikat is; kérjük, vigyázzanak, a háttérben Gyurcsány emberei dolgoznak; valamint kérjük, szíveskedjenek vigyázni, a BKK-t eladósítják.”

Korábban írtuk