Az Emlékezés Napján fejet hajtunk a hősök előtt, akik – akár életük árán is – kiálltak a szabadság eszménye mellett. Magyarország Kormánya szeretettel vár minden emlékezőt a nemzeti gyásznap rendezvényeire.

A program reggel 8 órakor veszi kezdetét a Terror Háza Múzeumnál, ahol az áldozatok falánál egész nap elhelyezhetők az emlékezés mécsesei és virágai. A protokollmentes megemlékezésen a nap folyamán többször bemutatják a Török Ferenc rendezésében készült „Forradalmárok” című dokumentumfilmet, valamint az 55. évforduló tiszteletére készített, 228 áldozat életéről szóló rövidfilm-sorozatot is.

Várják az emlékezni vágyókat az Új Köztemető 301-es parcellájához és a Fiumei úti Sírkert 21-es parcellájához is, az 1956-os forradalom hősi halottainak emlékművéhez, ahol 15 órától koszorúzás lesz.

Este a Szent István Bazilikában Virágh András vezényletével hangzik el Verdi: Requiem című zeneműve, közreműködnek: Váradi Marianna, Bakos Kornélia, Molnár András, Palerdi András, a Budapesti Kórus, a Budapesti Ifjúsági Kórus és a Monarchia Szimfonikus Zenekar. A 18 órakor kezdődő emlékkoncerten kizárólag előzetes regisztrációval lehet részt venni, melyet a 00-36-1-795-1306-os telefonszámon várnak a szervezők november 3., csütörtök 18 óráig.

A koncert után fél nyolckor emlékező menet indul a Bazilikától, minden résztvevő egy-egy gyertyával a kezében, némán vonulva érkezik meg a Kossuth térre, ahol őrlángra állítják a Forradalom lángját.

További részletek az emlékezés weboldalán.