Az 1956-os Magyarok Világszövetsége nevében Varga János, Corvin közi szabadságharcos, a néhai Wittner Mária barátja és egykori rabtársa tiltakozott a lyukas zászló, mint nemzeti jelkép kisajátítási kísérlete ellen.

Hirdetés

Varga János elítélte Magyar Péter, a Tisza Párt elnökének legújabb próbálkozását, miszerint a nemzeti jelképpé magasztosult lyukas zászlót politikai célokra akarja kisajátítani.

A forradalmár arra buzdít mindenkit, hogy tiltakozzanak az ’56-os lyukas zászló „besározása” ellen.

„Szeretném a tiltakozásomat kifejezni, mint magyar állampolgár, mint ’56-os elítélt”

– nyilatkozta Varga János a Pesti Srácoknak.

A zászló történetéről Varga János felidézte, hogy 1956. október 23-án Budapesten kezdődött a felvonulás, ahol először láthatták, ahogyan a tüntetők késsel vagy bicskával kivágták a nemzeti lobogó közepéből a Rákosi-címert. Ettől kezdve a lyukas zászló az ’56-os forradalom jelképévé vált. Varga hangsúlyozta:

Korábban írtuk

Ennek a szimbólumnak a kisajátításához senkinek nincs jogosultsága, és ezt nem szabad megengedni. Minden, aki szereti a magyar hazáját, köteles tiltakozni, hogy senki ne sajátíthassa ki ’56 szellemiségét

– mondta.

Varga János megjegyezte, magánemberként sem biztos abban, hogy Magyar Péter érti igazán mit jelent, ha valaki vállalja az 1956-os forradalom és szabadságharc eszmeiségét. Úgy vélte, azzal, hogy a Tisza Párt a magyarellenes vezetésű Európai Néppárt frakciójához csatlakozott az Európai Parlamentben, Magyar Pétert nemzetellenes akciókban fogják felhasználni, vagy annak maga is részesévé válik.

Az interjú a Pesti Srácok oldalán olvasható IDE kattintva.