A bizottsági elnök tájékoztatása szerint ebből 10-12 várhatóan biztosan megfelel majd az egyházi státusznak, már a korábbi listákon is szerepeltek.

Lukács Tamás közölte: a folyamat elindult, a beérkezett kérelmeket megvizsgálják, hogy formai és egyéb, előírt szempontoknak megfelelnek-e.

Ha igen ezt követően kerülhetnek a kérelmek majd az Országgyűlés plenáris ülése elé – tette hozzá. Lukács Tamás kiemelte: alaposan áttekintik a kérelmeket, és hátrány senkit nem ér majd.

Kitért arra is, hogy a bizottság dolgozik azon a javaslaton, amely az egyházi státuszukat januártól esetlegesen elveszítő, ugyanakkor a jövőben egyesületként működő közösségek számára a zökkenőmentes átmenetet biztosítja. Ez az indítvány még a héten megszülethet – jelezte.

A jogszabály értelmében a regisztrációs kérelmet minden esetben az igazságügyi tárcához kell beadni, amelyet az egyházügyi államtitkárság készít elő tárgyalásra. Ezt követően a miniszter felterjeszti az Országgyűlés egyházügyi bizottsága elé, és ezután tárgyalhat róla a parlament.

(MTI)