A 444 bedőlhetett egy hamisított képernyőképnek, ez alapján támadja az Origót. A liberális híroldal azt állítja, hogy az Origo egy migránserőszakról szóló cikkét egy magyar, beteg nő képével illusztrálta. Ez természetesen hazugság – állítja az Origo, amely a képernyőkép hitelességét cáfoló bizonyítékokat tett közzé.

Kép: 444.hu

A 444 vádja ráadásul még az észszerűséget is nélkülözi, hiszen az ágyban fekvő beteg nő képével értelmetlenség volna a sikertelen nemi erőszakról szóló cikket illusztrálni. A 444 – kihasználva egy hozzátartozó fájdalmát – egyszerűen hamisított – írja az Origo.

A csúcskategóriás hazugságot azonban könnyű leleplezni, egyetlen alapszabályt felejtettek ugyanis csak el: az internet nem felejt. Trendszerűen érkezett az újabb hírhamisítás a balliberális propaganda oldalaktól. Ezen a politikai térfélen komoly hagyománya van ennek, elég csak a HVG bajai videójára gondolni, amikor egy totálisan kamu felvételt tettek közzé a portálon. A cél az volt, hogy a Fideszt lejárassák, nagyon nem jött össze, a portál akkori főszerkesztője kénytelen volt lemondani. Most Soros blogja reformálta meg a balliberális hazugsággyár eszköztárát: ők már nem csupán átvettek egy hamis anyagot, hanem saját maguk kreáltak egyet – folytatta a portál.

A 444 ráadásul kegyeletsértést emleget, ezzel a szerző tulajdonképpen halottá nyilvánította az éber kómában fekvő lányt. Természetesen a tegnapi hír is nagy karriert futott be az ellenzéki hírportálokon, egymást túlteljesítve vették át minden kritika nélkül a 444 lejárató anyagát. Csakhogy időközben egyikük eltüntette saját oldaláról a „hírt”, nyilvánvalóan a pertől tartva.

Az Origo az internetes oldalakról pillanatképeket készítő Internet Archive segítségével cáfolta meg a 444 azon – bizonyíték nélküli – állítását, hogy magát a cikket illusztrálták a kifogásolt képpel. Azonban a „bizonyítékként” közzétett képernyőkép a Facebook-os megosztásról készült. A portál azt is megnézte, hogy ezzel mi a helyzet. Az Origo szerint nem fordulhatott elő, hogy a cikkben szerepelt a kép, a Facebook-oldalukon viszont nem.

A Facebook-bejegyzésnél most kék alapon egy Origo-logó látható. Ez az úgynevezett alapértelmezett (default) kép, amelyet a Facebook akkor „húz be”, ha a cikknél egyáltalán nincs kép.  Ez a kép már önmagában bizonyíték arra, hogy itt eleve nem is volt semmilyen fénykép, ha ugyanis azt valaki lecseréli, akkor a default kép már nem jelenik meg. Kivéve, ha valaki a default képet emeli be a módosításkor. Ez azonban a szerkesztési előzmények között látható lenne. Csakhogy az ominózus bejegyzésnél egyáltalán nincs szerkesztési előzmény (meg sem jelenik a menüsorban), ami azt jelenti, hogy a poszt a közzététel után egyszer sem lett módosítva.

Az Origo a cikk végén utal rá, hogy bíróságra viszi az ügyet.

További bizonyítékokról az Origo teljes cikkében olvashatnak.

demokrata.hu