Százmilliókba kerülhetett az ATV megújulása

Végy egy látványosan elfogult baloldali televíziót, told egy kicsit középre és ezzel szerezz új nézőket. Valami ilyesmivel próbálkozik mostanában az ATV. A csatorna, amely annak idején a Sajtóklubnak is otthont adott, százmilliókat ölhetett az új arculatba. Jött például Friderikusz Sándor, Albert Györgyi, Kurucz Péter és Győrffy Miklós, visszatért Juszt László – s marad az felbillent egyensúly, igaz, most már kevésbé nyíltan.

Bár az ATV-t sohasem lehetett jobboldalisággal vádolni, a csatorna egykori elnök-vezérigazgatója, Czikó Gábor 2002-ig még úgy-ahogy adott a látszatra. Mert bár ez a csatorna sugározta Gyárfás Tamás Nap-keltéjét, ez adott otthont Juszt Lászlónak, s itt cseveghetett a Bolgár György, Avar János, Mészáros Tamás és Aczél Endre fémjelezte asztaltársaság, ezen a csatornán futott viszont velük szemben a klasszikus Sajtóklub is Bayer Zsolt, Bencsik András, Járai Judit, Lovas István és Tóth Gy. László részvételével.

Aztán a kormányváltás szele elsöpörte a konzervatív oldalt a tévéből… Igaz, nem sokkal később a Nap-kelte stábja és Juszt is elköltözött, ám egészen más okból: őket tárt karokkal várta a közszolgálatinak nevezett Magyar Televízió. Nekik jól ment, az ATV-nek nem – a csatorna pénzügyi gondokkal küszködött, amire már csak az idejétmúlt díszletből s egyéb külsőségekből is következtetni lehetett.

A problémákra a tulajdonosváltás jelentett megoldást. Így szerzett többségi részesedést az Agro TV – ATV Rt.-ben 2003 végén a Broadcast Project Kft., amelyről talán nem érdektelen tudni, hogy ennek többségi tulajdonosa a Hit Gyülekezetéhez köthető Új Spirit Kft. Egy esztendővel később aztán, 2004 végén a panamai székhelyű Woodham Enterprise Ltd. is beszállt a cégbe, amely mögött a sajtóhírek szerint a Kovács Lászlóval jó kapcsolatot ápoló Elek István tiszteletbeli monacói főkonzul áll. Az objektivitás kedvéért megjegyzendő: Elek úr cáfolta a barátságot. Hogy teljes legyen a kép, említsük meg azt is, hogy az ATV-ben két magánszemély is megtalálható a tulajdonosok között: a furcsa nevű Nagy Lin, valamint a Kirivati Köztársaságban lakhellyel rendelkező Chen Yelin.

A bevezetőben utaltunk az elfogultságra. Ezt nem csupán az támasztja alá, hogy 2002 óta csak baloldali véleményműsor fut az adón – az Újságíróklub -, hanem a hírműsorok elemzése is. Ha az ATV 19 órás híradóit nézzük, azt látjuk, hogy 2005-ben (is) elsöprő volt a kormány, illetve a kormánykoalíció pártjainak fölénye. E szempontból kiemelkedik 2005 januárja, amikor 84 százalékban jutott szóhoz a kormányoldal és csak 16 százalékban az ellenzék. Éves átlagban egy kicsivel jobb a helyzet, 75 százalékban szerepeltek a kormánypártiak, 25 százalékban pedig az ellenzékiek. Még ez is messze van azonban a sokak által ideálisnak tartott egyharmad kormány, egyharmad kormánypártok, egyharmad ellenzék szereplési aránytól.

Ami pedig a január elején bekövetkezett megújulást illeti: a legnagyobb név az érkezők közül Friderikusz Sándor, aki hetente hatszor jelentkezik a Szólás szabadságához hasonló közéleti műsorával, és a hírek szerint az arculatváltást előkészítő, ám három hónap múltán a csatornától távozó Szabó Stein Imre vezérigazgató-helyettes feladatait is – részben – ő veszi át. Érkezett még Albert Györgyi, Győrffy Miklós – aki éppen Friderikusz távozása után nem sokkal lett a Szólás szabadsága műsorvezetője az MTV-n -, az RTL Klub korábbi híradósa, Kurucz Péter, újra műsora lett az adón Juszt Lászlónak, s lehetőséget kapott a korábban az SZDSZ kampányát is segítő Erdélyi Zsolt Superman. Szintén itt látható Szilveszter óta a Hajdu Péter-féle NévShowR is. Ez a produkció ugyan az MTV legnézettebb műsorai közé tartozott, ám a Szabadság téren egyrészt sokallták az érte kért árat, másrészt szakmai szempontból is merültek fel kifogások, így aztán kisebb viták után megváltak a producertől. Nem sokáig maradt munka nélkül.

A nézők számára is feltűnhetett, hogy január eleje óta megjelenésében sokat javult a csatorna. Ennek oka, hogy a televízió tavaly év végén új székházba, az egykori Kőbánya moziba költözött, s az épületet a korábbinál jóval modernebb technikai háttérrel szerelték fel. Nagy kérdés persze, hogy a nagy nevek megfizetésére, illetve az új székházra és annak technikai felszerelésére miből tellett, merthogy mindez becslések szerint megközelíti, esetleg el is éri a milliárdos nagyságrendet. A pontos költségekről, illetve a pénz forrásáról sajnos az ATV vezetése nem tájékoztatta a közvéleményt.

Hogy miért lehet érdekes egy magántelevízió megerősítése? Azért, mert sokak szerint korántsem véletlen, hogy a választások előtt négy hónappal került sor a csodás megújulásra. Az ATV-t ugyanis eddig – mondjuk így – a nem túl igényes baloldali rögszavazóknak készítették – Avarral, Bolgárral, vagy a 168 Órás Mészáros Tamással súlyosbítva. Az új nevekkel a jelek szerint nem annyira politikai fordulat várható, mint inkább egyfajta szellemi megkönnyebbülés, sok-sok giccsel feldíszítve. A szocialista pártnak kell minden szavazó. Jól jöhetett, hogy valaki nem sajnálta a pénzt a tévé megszépítésére. Hogy is mondta Hiller István még kultuszminiszterként két évvel ezelőtt? „A baloldalnak szüksége van önálló tévé- és rádiócsatornára.” Lett. Vidám vasárnap után jönnek a vidám hétköznapok.

Bándy Péter