A Demokrata december 20-i számában megjelent írás.

Hirdetés

A Balatoni Fejlesztési Tanács (BFT) átfogó koncepcióját a kormány 2022-ben fogadta el. A program a 2027-ig tartó periódusra határozta meg a terveket, ám ez az időpont nem a fejlesztések végét jelenti, csupán az addig fontosnak gondolt programokat sorolja időrendbe.

A BFT lapunknak küldött válasza szerint a koncepció hosszabb távon kívánatosnak tekinti a balatoni idegenforgalmi vertikum egész éves működését. Egyetért az elképzeléssel a művészeket, borászokat, sportolókat, közéleti személyiségeket tömörítő Balatoni Kör szervezet, és hasonlóképpen áll a kérdéshez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is.

Az MTÜ összesen 176 régióbeli települést részesít célzott támogatásban. A listára nemcsak tóparti települések kerültek fel, de olyanok is, amelyek éppen a négy évszakos jelleg erősítésére vonzó turisztikai célpontjai lehetnek a közeli kirándulásoknak. Ilyen például a váráról közismert Sümeg, Veszprém vagy téli vonzereje miatt a sípályával rendelkező Eplény.

Fotó: Demokrata/T. Szántó György

A vörsi betlehem

Nemzetközi híre van annak a hatalmas betlehemnek, amit templomuk belső terében építenek fel adventi időszakban a vörsiek. A kis-balatoni térség talán legismertebb hagyománya nem annyira régi, mint gondolnánk: az első betlehemet 1948-ban építette a falu népe egy elbontott oltár helyére. A munka, amelyben a közösség legaktívabb tagjai vesznek részt, tíz napig tart. Sok felajánlás is érkezik a helyiektől az építéshez szükséges anyagokat vagy éppen a jászlat benépesítő figurákat illetően. Az 50 négyzetméteres betlehemet mindig más elrendezésben építik fel, és január végéig a helyén marad. Áprilisban egyébként ugyanitt megépítik Jézus sírját is, ez is a falu hagyománya.

A vörsi betlehem 20-30 ezer látogatót vonz évente. Nemcsak az ország különböző pontjaitól, de külföldről is jönnek érdeklődők, idén az első külhoni turisták egy csíkszeredai csoporttal érkeztek. Az adventi vasárnapokon Varga László atya, megyés püspök tart ünnepi misét délután két órakor. Ilyenkor alig lehet beférni az egyébként késő barokk stílusú, háromszáz éves Szent Márton-templomba.

Kulcskérdés a szállás

Ahhoz persze, hogy egyszer majd kijelenthessük, négy évszakos lett a Balaton, elengedhetetlen, hogy a látogatók megfelelő választékban találjanak nyitva tartó szálláshelyeket az őszi-téli időszakban is. Ez nem megy egyik napról a másikra, mivel dacára az évek óta zajló kampánynak, amely azt üzeni, hazánk legnagyobb tava ma már sokkal több a strandnál, a hekknél, a lángosnál, a szezon még mindig május elejétől szeptember végéig tart, októbertől ugrásszerűen esik vissza a vendégforgalom.

Korábban írtuk

Pedig a magyarok télen is szeretnek utazni, Magyarország tájain megszállni. A Szallas.hu adatai szerint a 2023 első két hónapjára szóló előfoglalások például tíz százalékkal haladják meg a 2019. évit, 2022 elejéhez viszonyítva pedig kétszeresére növekedett honfitársaink utazási kedve. Ám a portál adataiból az is kiderül, hogy míg nyáron a Balaton verhetetlen, karácsonykor a többség már Budapestre, Hévízre, Egerbe, Gyulára és Zalakarosra utazott, és csak szilveszterkor fér be Eger, Szeged, Pécs és Gyula mellé a buliturizmusról elhíresült Siófok. De azért Keszthely, Balatonfüred, Tihany már most is a megbízhatóan teljesítő téli úti célok közé tartozik. Régiók tekintetében a legvonzóbb téli turisztikai célpont Észak-Magyarország, a foglalások 22 százaléka ide szól. A Balaton ugyan második a listán, de lényegesen gyengébb, 14,5 százalékkal. Ezért lenne fontos, hogy minél több nagy szálloda tartson nyitva egész évben a tóparton, hiszen ezek tudnak télvíz idején is olyan szolgáltatásokat nyújtani, amelyeket ilyenkor leginkább keresnek az emberek, például a wellness terén.

Üzletileg persze érhető, hogy a mostani energiaárak és munkaerőköltségek a szálláshelyek jelentős része nem meri vállalni a téli nyitvatartást. Példamutató innovatív modellt jelenthet ugyanakkor például a Balatonszepezd erdei környezetében található Slowood Cabins, amelynek nincs szüksége állandó személyzetre, még recepcióst sem tartanak, jelentősen csökkentve ezzel az üzemeltetés költségét.

Foglaláskor minden kényelmesen, online intézhető, a vendégek bankkártyával vagy átutalással is fizethetnek, és amint megérkeznek, egyedi kódok használatával juthatnak be a kiválasztott faházba.

– 2020 tájékán az az ötlete támadt a sógoromnak, Kovács Dávidnak, hogy a Balaton-felvidéken létrehoz egy olyan turisztikai attrakciót, amire akkor még nem volt példa Magyarországon. Végül családi összefogással született meg Balatonszepezden, egy másfél hektáros területen hat kabinkánk, amelyben összesen húsz vendég pihenhet egyszerre. Én turisztikai szakemberként, feleségem, Eperjesi Tímea pedig vezető dizájnerként vett részt a projektben – eleveníti fel az indulást Schumicky Balázs, a Slowood Cabins egyik tulajdonosa, aki egyben a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke, az Apartmantanacsadas.hu tulajdonosa.

– Az volt a terv, hogy megteremtjük a lehetőséget párok vagy kisebb baráti társaságok számára, hogy elvonuljanak a természetbe, kikapcsolódjanak a nagyváros nyüzsgéséből. Az egyedi kialakítású prémium kabinkákat a „slow living” szemlélet jegyében építtettük, ami a lelassulásról és a feltöltődésről szól. A kabinok szeparáltan helyezkednek el a félhektárnyi területen, ezáltal is gondoskodva a privát térről az ideérkezők számára. A csendes és gyönyörű környezetben nemcsak a test, de a lélek is feltöltődhet.

Fotó: ShutterStock

Éppen ezért nagyon ügyeltek arra, hogy a kabinok teraszai ne is nézzenek egymásra, és minden egyes faház saját jakuzzit kapott, ezért „felnőttbarát” a szálláshely. A minőséget a Magyar Turisztikai ügynökség is értékeli: a szálláshely négycsillagos, vagyis első osztályú besorolást ért el!

– Leszerződtünk egy reggelit fuvarozó partnerrel is, aki a kabinok ajtajáig szállítja a helyi termelőktől vásárolt bőséges reggeli kosarakat – mondja Schumicky Balázs, akinek azért esett a választása a Balaton-felvidékre, mert a Balaton önmagában hatalmas turisztikai attrakció, de egyben Magyarország egyik kulináris csúcspontja is, egyre több a télen is nyitva tartó étterem, így egész évben feltalálhatják magukat a vendégek.

Új terepe a Balaton téli szálláskínálatának a konferenciaturizmus. Füred például új, minden igényt kielégítő konferencia-központot épített. Télen csendesebb a vidék, így egy ilyen központban, álljon bárhol a tó partján, elmélyültebben és mégis kényelmesen lehet a világ dolgaival foglalkozni. Ráadásul a konferenciákra a környékbeli szállás- és vendéglátóhelyek egész sora rákapcsolódhat.

Fotó: Demokrata/T. Szántó György
Balatonfüredi korcsolyapálya

Becses emlékek

A Balaton kulturális történetének legszebb gyöngyszeme 1831-ben született. A költő Kisfaludy Sándor alapította azt a színházat Balatonfüreden, amely a Dunántúl első kőből épült teátruma volt. A miskolci, illetve kolozsvári színház után ez volt a harmadik, amely kizárólag magyar nyelven játszott. Már régóta nem áll a füredi épület, 1878-ban elbontották, helyét néhány eredeti kőoszlopa és egy emléktábla jelöli.

Magának Kisfaludy Sándornak az emlékházát Sümegen tekinthetik meg az érdeklődők, Balatonfüreden pedig egy galéria viseli a nevét. Ez a kiállítóterem ott található a télen is nyitva tartó füredi Jókai Mór emlékház szomszédságában, azaz a város történelmi centrumában, amit az úgynevezett reformkori séták keretén belül ismerhetnek meg a látogatók. Szervezett, idegenvezető által irányított program ez, ahol télen egy-egy pohár forralt borra is megállnak itt-ott a turisták.

Valószínűleg kulturális szenzációja lesz a Balatonnak egy másik emlékház is, amelyet Herczeg Ferencnek szentelve nyitnak meg majd az író egykori badacsonytördemici birtokán. A tervek szerint télen is várja majd a látogatókat. Herczeg Ferenc személyes tárgyait eddig a helyi önkormányzat épületében berendezett kiállítóteremben tekinthette meg a közönség, most majd ezek is átkerülnek az emlékházba.

Igaz, csak hétvégén, de a téli hónapokban is várja látogatóit a dörgicsei Kaáli Autó-Motor Múzeum, ahol veterán autókat és motorokat tekinthetnek meg az érdeklődők.

Korcsolya helyett vitorlás

Programok tekintetében akár hátrány is lehetne, hogy újabban telente alig-alig fagy be a Balaton. Nem lehet rajta korcsolyázni, vagy ahogy régen szokás volt, fakutyázni, ám éppen ez teremtett egy új keletű lehetőséget. Mert ha nincs jég, akkor szabadon lehet hajózni a tavon.

– Bár a legnagyobb igény a vitorlázásra a július 10 és augusztus 20 közötti öt hétre összpontosul, lehetetlen megoldani, hogy mindenkit hozzá tudjunk segíteni a hajója használatához – mondja lapunknak Tóth Balázs, a balatonlellei BL Yacht Club ügyvezetője. – Vannak ugyanakkor, akik felismerték, hogy az egész éves hajóhely ritka és drága, éppen ezért ők kizárólag télen rakják vízre a hajójukat. Ilyenkor rengeteg hely felszabadul, így jól járnak, akik az őszi-téli-tavaszi időszakot használják ki.

A szakember szerint az enyhén befagyott, 1-2 centis jégen is nyugodtan lehet hajózni, sőt tartanak téli vitorlásversenyeket is: december elején indul a Mikulás Regatta, utána jön a Szilveszteri Regatta, és van egy tavaszi esemény is. Ezeken 30-40 hajó is elindul. Hozzáteszi: a turizmus fejlődésének fontos eleme a Vitorlázz Itthon applikáció, amely egy gasztronómiai vitorlástúrát is kínál a főszezonon kívüli célállomások megtalálása érdekében.

Ha pedig mégis beesik egy olyan hosszú, hideg periódus télen, amikor vastag jégréteg alakul ki a tavon, akkor elő lehet venni a jégvitorlásokat. A lényeg, hogy a hajózási szezon végén sem kerül lakat a kikötőkre.

A klasszikus Balaton-tavi korcsolyázást pedig műjégpályákkal váltják ki az üzletileg rugalmasabb önkormányzatok. Immár kilenc ilyen működik a Balaton körül, lehetőleg olyan helyeken, hogy a korcsolyázók rálássanak a tóra, azaz meglegyen a klasszikus illúzió.

Balatonfürednek pedig országra szóló különlegessége lesz az a jégfolyosó, amit a tervek szerint december 22-én adnak át a tóparti Tagore sétányon.

– Ez egy kilencszáz méter hosszú, kétsávos, palánkkal határolt korcsolya pálya – mondja Holczer András, a város alpolgármestere. – A Zákonyi utcánál található jégpályától indul, innen szalad végig a parton, de úgy, hogy két helyen egy-egy kisebb, 330, illetve 375 négyzetméteres jégpálya is csatlakozik hozzá. Zenével, fényrendszerrel tesszük hangulatosabbá a folyosót, amelyről egyébként nagyszerű rálátás nyílik magára a Balatonra is.

A tervek szerint január végén zárul a jeges szezon a Tagore sétányon. Ekkor elbontják a rendszert, hogy aztán jövő decemberben újraépíthessék.

Holczer András szerint Füred más módon is felkészült a vendégek fogadására. Egyrészt az uszodájával, másrészt pedig a Forrás szabadidőparkban található műanyag alapú sí- és a mellette található hófánkpályájával. Emellett téli bringatúrákat szerveznek, és várják a jelentkezőket az immár hetedszer megtartandó Valentin-napi Szerelmes futás nevű rendezvényre is.

Az enyhe telek lehetővé teszik a Balaton-környék vadregényes-hangulatos kirándulóhelyeinek felkeresését is. A Balatont immár körbeölelő kerékpárút inkább csak kora tavasztól késő őszig kínál lehetőségeket, ugyanakkor számos túrajavaslat ajánlja a Balaton parti kilátókat, például a mencshelyi Halom-hegy Kossuth kilátóját. Ehhez hasonló élményt nyújthat egy eplényi túra is, ahol az 525 méter magas Álmos-hegyről a Bakony gyönyörű vonalaira látni. Külön érdekesség, ha úgy tetszik mérnöki és építészeti delikátum a boglári Xantus János kilátó. A térség középkori építményei közül pedig különösen érdekes a balatoni Kéktúra útvonalán található salföldi pálos kolostor romja vagy a XVI. századi Zádor vára gótikus erődítményének maradványai.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Farkas Melinda
A tihanyi Gardafesztivál

Ízek, busók, koncertek

A számtalan téli balatoni fesztivál sorából kiemelkedik a tihanyi Gardafesztivál. Ez alapvetően kulináris rendezvény, amelyet többek között forraltbor-főző verseny tesz még színesebbé. Az idei novemberi fesztiválon tizenöt csapat indult a megmérettetésen, betartva azt az aranyszabályt, amely szerint igazán finom forralt bort csak minőségi nedűből lehet főzni.

Az egykori híres, televízióból ismert szakács, Benke László emlékére rendezett halászléfőző verseny is része volt a fesztivál programjának, ezen most harminc csapat indult. Sült gardával ugyan csak módjával találkozhatott a közönség, de a látványsütéseken sok más balatoni halat is megkóstolhatott.

Az idei rendezvény érdekessége volt, hogy a fesztiválra kitelepült egy műemlék körhinta is, megidézve a régi falusi vásárok és búcsúk hangulatát. Az úgynevezett Családi öböl nevű program keretében színre lépett a tihanyi limnológiai intézet is, bemutatót tartva a tó élővilágáról, mindenekelőtt persze a balatoni halak népes családjáról.

Egy napsütéses téli napon a tihanyi apátság mellvédjéről letekintve épp olyan szép balatoni panoráma terül a látogatók elé, mint a nyári hónapokban. Az ezeréves templom falai között a bencés szerzetesek adventi áhítatához kötődő orgona- és kóruskoncertek pedig igencsak lélekemelő, érdeklődésre számot tartó események.

A következő jelentősebb programra jövő év február 10-én kerül sor: Tihany látványos rendezvénnyel, a Télbúcsúztatóval hagyja maga mögött az elmúlt esztendőt.

Csak egy kőhajításnyira van innen a Füredhez tartozó Balatonarács, amely összetartó közösségéről ismert. Az arácsiak is szeretik a fesztiválokat, látványos rendezvényekkel ülik meg novemberenként a Márton-napot. Híres a februárban rendezett arácsi télbúcsúztató farsang is, amit idén a meghívott mohácsi busók tettek még színesebbé. Ezek a rendezvények nem csak turisztikai célokat szolgának, legalább ennyire fontos, közösséget erősítő momentumok a fürediek, de mindenekelőtt az arácsiak számára is.

A víz, a horog és a halak

A horgászok sportolónak tekintik magukat, és nem érdekli őket, hogy mi erről a kívülállók véleménye. Nem titok, hogy a Balatonból többek között horgászparadicsomot szeretne varázsolni a kormány; úgy tudni, hogy többek között ezért is fejeztette be 2013-ban a tavon a nagyüzemi, iparszerű halászatot. De mi adhatja a fagyos hajnalok téli pecázásainak a vonzerejét?

– A téli időszakban a hideg víz miatt lelassul a halak emésztése, emiatt kevesebbet és óvatosabban táplálkoznak. De ha nem fagy be a tó, akkor a nyílt vízi süllőzés egész télen át űzhető, a kikötőmedencékbe télire összesereglett keszegek horgászata pedig kifejezetten nagy népszerűségnek örvend. Ilyenkor rövid idő alatt is sok példányt lehet kifogni, viszonylag szerény felszereléssel is – mondja Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. ágazatvezetője.

A téli lékhorgászat az utóbbi évtizedekben már nem jellemző, hiszen nem fagy be a tó. A már említett keszeg téli horgászata ugyanakkor úszós és fenekező módszerrel is űzhető, de az úszós sportszerűbb és többnyire eredményesebb is. A nyílt vízi ragadozóhal-horgászat télen elsősorban a letett botos fenekező módszerrel működik. Süllő bárhol horogra akadhat a nyílt vízen, a téli keszeg horgászatához viszont a nagyobb, kikötőmedencével rendelkező kikötők alkalmasak. Ilyen például Balatonföldvár, Balatonlelle, Balatonboglár, Fonyód, Szigliget, Badacsony stb. kikötője. Enyhe idő esetén a célzott nagyponty-horgászat is hozhat eredményt, de télen jóval hosszabb időt kell kivárni az egyes kapások között.

Nagy Gábor hozzáteszi még, a téli horgászszezon persze sokkal csendesebb, például a nehezebb tervezhetőség miatt, hiszen előfordulhatnak kemény fagyok vagy erős, metszően hideg szelek, amelyek ellehetetlenítik egy-két napra a horgászatot. Jól jöhet ilyenkor egy vízparti szálláshely. A társaságuk által üzemeltetett keszthelyi Akvárium Apartmanházak például télen is várja a horgászni vágyó vendégeket, ahol a fűtött szobától csak néhány métert kell sétálni a horgászhelyig vagy a csónakig.

Közel sem a teljes tehát még a négy évszakos turizmus, ugyanakkor már sok minden található a tó partján, ami a hidegebb hónapokban is odacsalhatja a nagyérdeműt. Egyre fontosabb lesz figyelni a téli Balatonra.

Fotó: Demokrata/T. Szántó György

Bor télen-nyáron

A Balaton a hat magyar borrégió egyikének névadója, amely ugyancsak fél tucat borvidéket ölel fel: Badacsony, Balaton-felvidék, Balatonboglár, Balatonfüred-Csopak, Nagy-Somló és Zala. Mindez sokféle termőhelyet, stílust és szőlőfajtát jelent. A tó közvetlen közelében élő borászok más gasztronómiai és vendéglátós szereplőkkel együttműködve 2014 márciusában húsz taggal megalapították a ma már több mint 50 résztvevőt számláló Balatoni Kört, amelynek legfőbb célja a balatoni turizmus megszervezése és helyes irányba állítása, a balatoni bor minőségének emelése, egységes stílus és arculat kimunkálásával piaci helyzetük erősítése és mindezek előmozdítására a „négy évszakos Balaton” programjának elindítása.

A közösség nagy lendülettel látott munkához. A rendezvények szervezése, a borok népszerűsítése mellett nagy hangsúlyt helyeznek az önképzésre, az állandó szakmai eszmecserére. A Balatoni Kör jelenteti meg minden évben a Kóstold körbe! című balatoni gasztrokalauzt. Kezdeményezésükre a Rizling Generáció nevű szakmai közösséggel együttműködve megszületett az első termelői összefogásra épülő térségi bormárka, a BalatonBor. Ez nem más, mint a régió legfontosabb fajtájából, olaszrizlingből készült jó ivású, tartalmas nedű.

A gasztronómiát illetően ma már egész jól áll a Balaton térsége: az északi és a déli parton, de a Balaton-felvidéken és a Kis-Balaton térségében is egyre több az egész évben nyitva tartó igényes vendéglátóhely.

– Ma már a Balatoni Körhöz tartozó borászatok is jellemzően egész évben várják a vendégeket – mondja Laposa Bence, a szerveződés elnöke. – Bár még mindig a nyár a legerősebb szezon, immár tavasszal, ősszel és télen is majdnem minden hétvégére jut valamilyen nagyobb szabású esemény, rendezvény, amelyen a borászatok is megjelennek. Ezek jellemzően kulturális árukapcsolások, ahol az egyes élmények erősítik egymást, így jobb eséllyel lehet több érdeklődőt elérni.

A fiatalok is belevágnak a borászkodásba. A Zelna Borászatot Lukács Lilla és férje, Barabás Barna 2014-ben alapította. Ők Balatonfüred és Balatonszőlős környékén összesen 16 hektárnyi szőlőterületen gazdálkodnak. Fő fajtájuk nekik is az olaszrizling meg a kékfrankos. A borászat arról lett híres, hogy innen került ki az az olaszrizling, amely először nyert rangos platinaelismerést a londoni Decanter World Wine Awardson.

– Szezon előtt és után is jönnek hozzánk vendégek, és ami a legjobb, látom rajtuk a nyitottságot, érdeklődést – mondja a Demokratának Lukács Lilla. – Nagyon fontos, hogy minél több hely egész évben nyitva legyen, lássák az emberek, hogy télen is érdemes lejönni a Balatonra, hiszen tudnak enni, inni, kirándulni.

Éppen ezért a parti sétányon megnyitott Zelna Borbisztró csütörtöktől vasárnapig a téli időszakban is nyitva tart, a két ünnep között pedig mindennap várja a vendégeket.

Fotó: Széll Bálint
Barabás Barna