A bosszúpolitika eszközei lehetnek az uniós források? Az Európai Bizottság a jogállamiság követelményeinek meglétéhez kötné az uniós kifizetéseket a következő hétéves költségvetési időszakban. Erről beszélgettek az Echo TV stúdiójában a Civil kör vendégei: Ferencz Orsolya űrkutató, Szilvay Gergely, a mandiner.hu főmunkatársa és Pesty László, a Pesty Fekete Doboz főszerkesztője.

Szilvay Gergely szerint a gazdasági nyomásgyakorlás mindig eszköze volt a politikai diplomáciának. Úgy látja, hogy az Európai Bizottság próbál fogást találni Magyarországon és Lengyelországon, és egyre mérgesebbek, hogy ez nem sikerül nekik. Ha tesznek egy lépést, hogy megregulázzák Orbán Viktort vagy a lengyeleket, akkor csak még többen szavaznak rájuk – mutatott rá. 

Ferencz Orsolya űrkutató szerint ki kell mondani – és egyre hangosabban kell kimondani -, hogy amiket számonkérnek, azok csak üres lózungok, miközben a háttérben a világok harca zajlik: komplett értékrendek és ideológiák ütköznek meg, és azt gondolják, ha ők a gazdagabbak és az erősebbek, akkor az értékrendjüket érvényesíteni tudják mások fölött bármi áron. 

Pesty László rávilágított: Nyugat-Európában elsősorban a baloldali és liberális erők támogatják a bevándorlást. Leegyszerűsítve: egy muszlim invázió és térnyerés esetén pontosan azok a liberálisnak nevezett elvek fognak elveszni, amelyeket pillanatnyilag számonkér a nyugat-európai balliberális tábor.

(echotv.hu)

A teljes adás: