Gál Kinga az MTI-hez is eljuttatott közleményében kijelentette: Várhelyi Olivér bővítési biztos szakmai teljesítménye elvitathatatlan, kulcsszerepet játszik abban, hogy az Európai Unió nyugat-balkáni bővítési politikája újra lendület kapott.

Hirdetés

„Felháborító, hogy az európai baloldal az Európa biztonsága szempontjából kiemelten fontos uniós bővítéspolitikát is politikai játszmákra használja fel” – fogalmazott.

Az EP-képiviselő az Európai Parlament Külügyi Bizottságának a közös kül- és biztonságpolitika végrehajtásáról szóló éves jelentésről tartott szavazását követően hangsúlyozta: „abszurd”, hogy a jelentés vizsgálatot indítványoz az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosával szemben. Várhelyi Olivér hivatalos megnyilatkozásaiban az Európai Unió álláspontját képviseli, a demokráciára és jogállamiságra vonatkozó feltételeket pedig következetesen és a felülvizsgált módszertan szerint alkalmazza – jelentette ki.

„Elfogadhatatlan, hogy a jelentésben ismételten Magyarországgal szemben intéznek politikai alapú bírálatot. Ez része a már évek óta zajló boszorkányüldözésnek, amiért a béke pártján állunk és ellenezzük az illegális migráció támogatására és a tagállamok szuverenitásának felszámolására irányuló javaslatokat” – fogalmazott Gál Kinga.

Korábban írtuk

Tájékoztatása szerint a jelentésben a szakbizottság tagjai ismételten a minősített többségi szavazásra való áttérést sürgetik az egyhangúság helyett az unió külügyi kérdéseiben. Ez – véleménye szerint – megfosztaná a kisebb tagállamokat érdekérvényesítési lehetőségeiktől, a számukra legfontosabb kérdésekben sem tudnák megjeleníteni szuverén nemzeti érdekeiket.

„Ezt nem fogadhatjuk el, mert sértené Magyarország külpolitikai szuverenitását. Márpedig számunkra mindig Magyarország az első” – tette hozzá Gál Kinga.