A magyarországi baloldal célkeresztjében áll évek óta a paksi atomerőmű és annak bővítése, a Paks 2 beruházás. Az orosz-ukrán konfliktus éleződése, majd a katonai akció megindítása után újult erővel folytatták a támadássorozatot, valóságos össztüzet zúdítottak a projektre, annak azonnali felfüggesztését követelték szinte óránként.

Hirdetés

Súlyos árat fizetnénk a baloldal szankcióiért

Elöljáróban érdemes felidézni ismét, hogy stratégiailag milyen fontos szerepet tölt be a magyar energiaellátásban a paksi atomerőmű.

Az egyik ilyen adat azt mutatja, ha a paksi atomerőmű által megtermelt villamos energiát szabadpiacról szereznénk be, akkor a családok rezsiköltsége a négyszeresére emelkedne.

Korábban írtuk

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy a családok éves, 92 147 forintos rezsiköltsége 264 564 forinttal, 356 693 forintra nőne. A paksi atomerőmű évente mintegy 14 terrawattóra villamos energiát termel, ekkora mennyiség szabadpiaci beszerzése a jelenlegi árakon mintegy 1200 milliárd forinttal kerülne többe évente az erőmű jelenlegi önköltségi árához képest.

A baloldal ennek ellenére folyamatosan, naponta többször támadja a paksi beruházást.

Márki-Zay Péter február 24-én az orosz nagykövetség előtti tüntetésen azt mondta: „És végezetül három további kérésünk is van (…). Az egyik, hogy csatlakozzon az Európai Unió szankcióihoz, és haladéktalanul függesszék fel Paks-2 engedélyezési eljárását.„ Egy nappal később a baloldal miniszterelnök-jelöltje a közösségi oldalán ezt írta: „Követeljük, hogy azonnali hatállyal függesszék fel a Paks 2 beruházás előkészítését!”

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy a családok éves, 92 147 forintos rezsiköltsége 264 564 forinttal, 356 693 forintra nőne.

A paksi atomerőmű évente mintegy 14 terrawattóra villamos energiát termel, ekkora mennyiség szabadpiaci beszerzése a jelenlegi árakon mintegy 1200 milliárd forinttal kerülne többe évente az erőmű jelenlegi önköltségi árához képest.

A baloldal ennek ellenére folyamatosan, naponta többször támadja a paksi beruházást. Márki-Zay Péter február 24-én az orosz nagykövetség előtti tüntetésen azt mondta: „És végezetül három további kérésünk is van (…). Az egyik, hogy csatlakozzon az Európai Unió szankcióihoz, és haladéktalanul függesszék fel Paks-2 engedélyezési eljárását.” Egy nappal később a baloldal miniszterelnök-jelöltje a közösségi oldalán ezt írta: „Követeljük, hogy azonnali hatállyal függesszék fel a Paks 2 beruházás előkészítését!”

Márki-Zay a február 27-i élő bejelentkezésében a Facebookon megismételte a fenti követelését arra hivatkozva, hogy a finnek is felfüggesztették az orosz erőmű engedélyezését. Ezek után február utolsó napján, és március elsején is Facebook-bejegyzésben sürgette a Paks 2 leállítását.

De Gyurcsány Ferenc sem akart lemaradni a „kapitány” mögött, a baloldal vezére is a közösségi oldalán támadta a beruházást a háborús konfliktus kapcsán február 25-én: „A magyar kormánynak világosan fel kell lépnie az orosz agresszió ellen! Tegye meg, amit megtehet – függessze fel a paksi beruházást és vágja el magát a putyini politikától!”

A DK elnökének felesége, Dobrev Klára március elsején csatlakozott a kampányhadjárathoz, amikor szintén a Facebook-oldalán tett közzé bejegyzést: „Követeljük Orbán Viktortól, hogy (…) még ma állítsa le a Paks2-beruházást!”

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.