Fotó: Alapjogokért Központ
Hirdetés

Az Európai Bizottság elnöke felszólalásának bevezetőjében dicsérte saját „teljesítményét”, az Európai Bizottság „válságkezelését”. Elmondása szerint míg 15 esztendővel ezelőtt a pénzügyi válság kezelése évekig tartott, addig a koronavírus-válság kezelése már csak hetekig. A mostani háború kirobbanása után pedig – szerinte – azonnal reagált az EU. Hangsúlyozta az unió egységét, az egységes fellépés erejét és fontosságát.

Kovács István elmondta, Ursula von der Leyen beszédében kereste azokat a jeleket, amelyek arra mutatnak, hogy Brüsszelben hajlandóak szembenézni a hibáikkal és áttérni a helyes vágányra. Az elemző úgy látta, hogy van jó hír, de akad bőven a rosszból is. Pozitívumként említette, hogy a beszédben az eddigiektől eltérően nem került szóba a magyar és a lengyel jogállamisági kérdés, a bizottság elnöke ki sem ejtette a száján a két ország nevét. Így a magyar embereknek járó pénzügyi források folyósításával kapcsolatban a beszédből az olvasható ki, hogy lehet okunk bizakodásra. Mint mondta, a bizottság jelen állás szerint megpróbálja lejjebb tekerni a jogállamisági vitát és inkább a külső veszélyekre fókuszálni, ahhoz azonban kétség sem fér, hogy az Európai Parlament balliberális többsége nem fogja annyiban hagyni a jogállamisági kérdést, továbbra is azon fognak dolgozni, hogy Magyarországra ne érkezzenek meg az uniós pénzek.

A beszédben elhangzottakkal kapcsolatban negatívumként említette a szomszédunkban dúló háború ránk nehezedő terheit, illetve a téves szankciós politikát, amellyel Brüsszel kívánta kezelni a kialakult helyzetet. Mint mondta, nem vett észre olyan jeleket, amelyekből az jönne le, hogy bármilyen módon változtatni akarnának a szankciós politikán.

Sajnálatosan nem veszik észre, hogy bár Oroszországnak is fájnak a szankciók, de az igazi kérdés az, kinek fájnak majd jobban

– közölte Kovács István. Az elemző szerint tragédiához is vezethet a szankciós politika melletti kitartás.

Korábban írtuk

Ursula von der Leyen beszédében többször felemlegette az Ukrajna területén zajló háborút, a bucsai népirtást, a Zaporizzsjai atomerőműnél zajló eseményeket. Oroszországot, illetve Putyint többször nevesítve negatívan, elítélően beszélt róluk. A beszéd visszatérő eleme volt továbbá Ukrajna, az ukrán emberek, az ukrán elnök kiállásának, ellenállásának dicsérete.

Kovács Attila véleménye szerint a bizottság elnöke teljesen elrugaszkodott az európai realitásoktól, ugyanis az a kép, amit a hallgatóság elé tárt, köszönőviszonyban sincs a valósággal.

Az elemző szerint a beszéd egyik fő motívuma Ukrajna volt, ugyanis a nagy része a velük való szolidaritás kifejezésére irányult. Mint mondta, az Európai Unió állampolgárainak 19 milliárd eurót kell fizetniük Ukrajna „megmentéséért”, de ennél is tovább ment: egyenesen Ukrajna újjáépítéséről is beszélt. Számokat természetesen nem mert mondani, de könnyen elképzelhető, hogy Ukrajna újjáépítése ennek a 19 milliárd eurónak a több tízszeresébe fog kerülni, s ennek teljesítésére lelkesen jelentkezett Von der Leyen.