A politikus Deutsch Tamás és Gál Kinga fideszes EP-képviselőkkel tartott sajtótájékoztatót a magyar elnökség tevékenységi programjáról szóló plenáris vitát követően.

Hirdetés

Dömötör Csaba úgy véli, Dobrev Klára régi bűnei miatt kötött alkut az Európai Parlament liberális többségével, Magyar Péter bajban van, mert a mentelmi joga már napirenden van az uniós testületben, így egyértelmű, hogy csatlakoznia kellett a Magyarország elleni kórushoz.

Mint mondta, a magyar miniszterelnök a beszédében részletesen szólt az Európa előtt álló kihívásokról: versenyképesség gyengüléséről, a kezeletlen migrációról, a schengeni rendszer zárulásáról, az élelmiszerbiztonság kérdéséről, de ezekre sem az Európai Bizottság, sem uniós parlament liberális többsége részéről nem születtek válaszok.

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Dömötör Csaba, a Fidesz EP-képviselője sajtótájékoztatót tart a magyar uniós elnökségi programról szóló vita után Strasbourgban 2024. október 9-én

A politikus szerint Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke rendkívüli mértékben átlépte saját szerepe határait.

Korábban írtuk

„Régen voltak azok az idők, amikor az Európai Bizottság elnöke a szerződések őreként járt el. Von der Leyen is csatlakozott a Magyarország elleni kórushoz, pedig a miniszterelnök által felsorolt kihívásokban a bizottságnak lenne tennivalója.”

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a liberális és baloldali EP-képviselők ugyanazokat a háttéranyagokat használták fel a vita előtt, mint a legelső, Magyarországról szóló vitánál, évekkel ezelőtt.

„A magyar igazságszolgáltatásról is beszéltek, miközben évekkel ezelőtt lezajlott már egy párbeszéd az Európai Bizottság és a kormány között, melyet együtt le is zártak. A felszólaló képviselők egy jelentős részét ez nem érdekelte, ugyanazokat a bírálatokat fogalmazták meg, mint korábban”

– mondta Dömötör Csaba.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője, aki Magyar Péter mentelmi jogával kapcsolatban fordult Manfred Weberhez, úgy véli, hogy a néppárti frakció elnöke „úgy viselkedik, mint Puskin darabjában Anyegin, akihez Tatyjána levelet ír, de ő válaszra se méltatja”.

„Manfred Weber olyan nagy ember, hogy ő már túl van azon, hogy az Európai Parlament egy nemzeti delegációja vezetőjének egy fontos, a testület hatáskörét érintő kérdésben hozzá intézett levelére válaszoljon”

– tette hozzá. Felidézte az Oroszországnak történő kémkedéssel vádolt Kovács Béla korábbi jobbikos EP-képviselő esetét, amikor az uniós parlamentnek másfél év kellett ahhoz, hogy döntést hozzon mentelmi jogával kapcsolatban.

„Az európai parlamenti többség, amely szerint a magyar kormány Putyin-barát, az orosz elnöknek kémkedő magyar ellenzéki képviselő mentelmi jogát fenn akarta tartani. Úgy ítélték meg, hogy a Magyarországgal szembeni fellépés érdekében megéri Putyin kémjét megvédeni. Magyar Péter mellett is ki fognak állni, és fenntartják mentelmi jogát”

– tette hozzá.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője arra mutatott rá nyilatkozatában, hogy Ursula von der Leyen szerdai szereplése a plenáris ülésen méltatlanná teszi a bizottsági elnöki szerepre.

A politikus szerint a magyar miniszterelnök a plenáris vita keretében bemutatta, hogy vannak megoldási javaslatai olyan kérdésekre, amelyekben ma az európai választók Európa-szerte változást várnak.

„Azokra a kérdésekre tett megoldási javaslatot, amelyek valóban foglalkoztatják már az unió polgárait. Ilyen a határvédelem, az illegális migráció elleni küzdelem, a versenyképesség és a gazdaság az EU-ban, a béke elérése, hiszen ma Európa békéje veszélyben van”

– hangoztatta.