A szociális és családügyi miniszter nem korlátozná a családi pótlék kifizetését olyan módon, ahogy a borsodi polgármesterek, azaz nem támogatja, hogy a harmadik gyermek után a juttatást csak adókedvezményként lehessen igénybe venni. Rámutatott: általában a szegény családokba születik több gyermek.

Szűcs Erika azt fontosnak tartja, hogy a családi pótlék oda jusson, ahol valóban szükség van rá, és tényleg a gyermek életkörülményeinek javulását szolgálja, azaz az iskoláztatását, tanszerei beszerzését vagy akár az otthoni fűtésszámla kifizetését.

Azzal egyetértett, hogy egyes családok nem funkcionálnak megfelelően, és ezekben a juttatás nem a gyermekeket segíti. Szerinte itt egy időre a pótléknak természetbeni juttatássá kellene alakulnia. Elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a szülők egy pénzfelhasználási terv készítése után kapnák meg a juttatást.

Elmondta azt is: ezeknek a családoknak szoros kapcsolatot kellene fenntartaniuk a családsegítő szolgálattal, amely nemcsak ellenőrizné őket, hanem tréninget is tartanak a szülőknek arról, melyek az alapvető gyermeki jogok vagy hogy mi a szülői felelősség.

(inforadio.hu)