Fotó: MTI/Kovács Tamás (archív, illusztráció, szerk.)
Hirdetés

A párt szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a Magyarország és Lengyelország ellen indított jogállamisági eljárással összefüggő, a két uniós tagállamot elmarasztaló állásfoglalási indítványt.

Barkóczi Balázs a szavazást értékelve azt mondta, Európa számára mostanra világossá vált, hogy Orbán Viktor semmit sem tanult a Sargentini-jelentésből, és „boldogan ugrál tovább a magyar demokrácia romjain”. A politikus hangsúlyozta, hogy az Európai Néppárt képviselőinek jelentős része is az indítvány elfogadása mellett szavazott.

Európában elfogyott a levegő Orbán Viktor körül – fogalmazott a DK-s politikus. A csütörtöki szavazás megmutatta, hogy a magyar miniszterelnök mára a legutolsó szövetségeseit, a sokáig tétlen néppártiakat is elveszítette, ezzel pedig karnyújtásnyira kerültünk a Fidesz kizárásához a Néppártból – tette hozzá.

Barkóczi Balázs azt mondta, ha ezek után felgyorsul a 7-es cikk szerinti eljárás, emellett pedig a Fideszt kizárják a néppártból, akkor az EU „végre teljes erejével tud majd fellépni az Orbán-rendszerrel szemben”.

A DK szóvivőjét kérdezték az Ördög ügyvédje nevű blogon megjelent győri videofelvételről, amelynek szereplői azt állítják: munkáltatóik kötelezték őket arra, hogy az önkormányzati választáson a Fideszre szavazzanak. A kormánypárt jelezte, hogy manipuláltnak tartja a felvételt és feljelentést tesz az ügyben.

Barkóczi Balázs azt felelte, hogy a videóhoz a DK-nak nincs köze. Hozzátette: reméli, hogy a feljelentés alapján elindul egy vizsgálat és azt követően tisztábban lehet majd látni.

Kérdezték Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzéséről is, amelyben a DK elnöke többek között azt írja, hogy gyermekkorában az apja az osztrák tévét nézte, „imádta a nácikról szóló dokumentumfilmeket. És lendítette karját”.

A szóvivő hangsúlyozta: a pártelnök bejegyzése azután született, hogy a XII. kerület fideszes polgármestere, Pokorni Zoltán szembenézett azzal, a nagyapja nyilasként tevőlegesen vett részt zsidók meggyilkolásában. Barkóczi Balázs úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc azt akarta egyértelművé tenni, hogy a DK soha nem azt nézi, egy közszereplőnek kik voltak a felmenői, hanem azt, hogy az illető mit tett le az asztalra.

Újabb kérdésre határozottan leszögezte, hogy ennek a történetnek semmi köze nincs a DK és a Jobbik összefogásához.

A szóvivő továbbra sem tudta megválaszolni a kérdést, a DK mikor dönt arról, hogy ki foglalja el Gréczy Zsolt megüresedett parlamenti helyét.