Az anyacég határidős devizaügyletekkel akarta csökkenteni a Hajdú-Bét bevételeinek árfolyamkockázatát. A tranzakciókról szóló kimutatások alapján azonban megállapítható, hogy az ügyletek túlnyomó része veszteséges volt. Volt amelyen egy év alatt 67 milliót vesztett a 2003 decemberében fizetésképtelenség miatt csődbe ment Hajdú-Bét.

Egy másik, Bajnai által is szignált dokumentumból az derül ki, hogy 2004. januárjában Hajdú-Bét elengedte a Bábolna Rt. korábbi, 119 milliós tartozását. Három hét múlva az állami cég mégis fizetett, de akkor már a baromfi-feldolgozó helyett egyenesen a Bajnai Gordon vezette Wallis számlájára került a pénz.

A csőd szélére került Hajdú-Bétből máshogy is megpróbálták kiszivattyúzni a pénzt – a jegyzőkönyvek szerint 2008 decemberében a baromfi-feldolgozó 125 millió forintot adott kölcsön gazdag tulajdonosának, az ingatlaneladásokon pedig több száz milliót kereshetett a Wallis. A libatenyésztőket mégsem kártalanították, 600 család ment csődbe, kilencen öngyilkosok lettek.

(hírTV)