Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Magyar András, a Fidesz-KDNP és a Jövõ Új Városáért Egyesület (JUVE) polgármesterjelöltje, Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyûlés elnöke, Süli János, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsõoktatásért, szakképzésért és felnõttképzésért felelõs államtitkára és András István rektor (b-j) a Dunaújvárosi Egyetem jövõjérõl tartott sajtótájékoztatón az egyetem könyvtárában 2024. június 5-én.
Hirdetés

Hankó Balázs kiemelte, hogy az egyetem „a térség szervező ereje”, amely 2021 óta még vonzóbb lett, amit a számok is alátámasztanak: jelenleg 3000 hallgató jár Dunaújvárosba. Mint mondta, ezen időszak alatt a felsőoktatási intézmény megjelent a szakképzés területén is, hiszen a Bánki Donát Technikum fenntartója lett, ahol 20 százalékkal emelkedett a diákok létszáma, meghaladva a 600 főt.

Az államtitkár a jövő egyik céljának nevezte az egyetem és a szakképzés közötti együttműködés további erősítését, amire jó példa az új okleveles technikusképzés, amelynek egyik „zászlóshajója” Dunaújváros, ahol 24 tananyagot újított meg közösen a két intézmény.

Hankó Balázs szerint a jövőben az egyetem kutatási kapacitása segítheti a helyi vasmű zöld átállását is, hogy az megfelelhessen a modernkori környezetvédelmi követelményeknek. Megjegyezte, hogy a várossal való jó együttműködés teheti még inkább a térség szervező erejévé az egyetemet, erre garancia lenne Magyar András, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje, a Dunaújvárosi SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola igazgatója, aki ismer minden oktatási szereplőt és képes lehet a folyamatokat még gördülékenyebbé tenni.

Süli János a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint vannak még feladataik akár a duális képzésben, akár régiós szinten a cégekkel való kapcsolatok erősítésében. Közölte: szeretnék visszaállítani a dunaújvárosi sportélet magas színvonalát, hogy Dunaújváros sportja visszatérhessen oda, ahol korábban volt.

Korábban írtuk

Magyar András elmondta, hogy a szakképzés az utóbbi időszakban előtérbe került, s ezzel több száz gyereknek tudtak kitörési lehetőséget biztosítani. Megemlítette, hogy a szakképzés ma már a fiataloknak nemzetközi karriert, egyenes utat az egyetemre, valamint tisztességes megélhetést biztosít.

Megjegyezte, hogy az egyetemen a szakoktatói képzés visszaállításával végre a mérnöktanárok hiánya is megszűnhet a szakképzésben.

Mészáros Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a választókerület jelentős ipari térség része, amely Százhalombattától Paksig terjed. A Dunaújvárosi Egyetem jól alkalmazkodott ehhez, komoly szerepe van az egyetemen végzett szakemberek munkához jutásában.