Három, migrációval kapcsolatos problémákat feszegető videót tiltott le a Híradó.hu közösségi oldalán a Facebook még március közepén: a svédországi rossz közbiztonság miatt hazaköltözött svéd–magyar nővel készült M1-es interjút, ennek egy svédországi fotókkal illusztrált változatát, illetve nem sokkal később egy harmadikat is, amely egy olyan német családról szól, amelyik Magyarországra költözne – ugyancsak a rossz közbiztonság miatt.
 

Képernyőfotó: hirado.hu


Képernyőfotó: hirado.hu

Fontos kérdés lehet, hogy a működésével kapcsolatban újabban botrányt botrányra halmozó közösségi hálózat miként engedheti meg magának azt, hogy a három videó önkényes és minden külön figyelmeztetést nélkülöző törlését követően, a szerkesztőség hivatalos megkereséseivel kapcsolatban a hosszas levélváltás ellenére továbbra sem közölnek érdemi vagy gyakorlati információkat sem a törlés miértjeit, sem körülményeit, sem a videók visszaállítását tekintve.

„Keményen” dolgoznak az állásfoglaláson
A hírportál szerkesztőségének küldött csütörtöki levelében elismeri a Facebook, hogy a Híradó.hu közösségi oldaláról általuk törölt videók ügyében az állásfoglalás részükről késedelmet szenved, de – mint írják – „belső csapatuk” „keményen dolgozik” a megoldás érdekében.

A közösségi hálózat adminisztrátora arra is kitért levelében, hogy nem tudnak az ügyintézés lezárásával kapcsolatban semmilyen határidőt mondani.

Törlés, törlés, törlés…
Az elsőként törölt – és reklamációink ellenére azóta sem visszaállított – videón Natalie Contessa nyilatkozik, aki csaknem negyven évig élt Svédországban, majd – a közbiztonság romlása miatt – Magyarországra költözött.

A harmadikként eltávolított videón egy német család nyilatkozott az M1-nek. Azt mondták, hogy a bevándorlók miatt szeretnék elhagyni németországi otthonukat. Úgy fogalmaztak: szerintük egész Németország olyan, mint egy no-go zóna, és azt tervezik, hogy Sopronban vesznek házat.

A Híradó.hu közösségi oldaláról a Facebook által törölt videókkal kapcsolatban itt olvashat bővebben.

(hirado.hu)